Reisavonturen Japan

Home > Japan > Betoverend Japan > Reisverslag dag 103

Reisverslag Betoverend Japan

8 augustus 2016 - 21 augustus 2016 (13 dagen)


Japan > De Shibuya crossing

Dag 103 - Donderdag 11 augustus 2016

We blijven nog één nacht in Tokyo, maar checken toch uit in het hotel. We hadden voor drie nachten geboekt. Een extra nacht kon niet tegen dezelfde nachtprijs. De kamers waren al prijzig, maar nu komt er nog eens tachtig euro bij. 280 euro voor een kamer vinden we te veel. Twee honderd meter verder hebben we een kamer voor minder dan de helft. We hebben begrepen dat er misschien een mogelijkheid is om tickets te krijgen voor de rondwandeling door de keizerlijke paleistuinen.

Japan - Een hoektoren van de keizerlijke tuin bij het paleis

Normaal moet je hiervoor vooraf reserveren, maar het reserveringssysteem werkt tijdelijk niet. Hierdoor zijn er kaarten op de dag zelf te koop. Iets voor negen uur staan we bij het hek. De bewaker geeft aan dat er vandaag geen rondleidingen zijn. Het schijnt een feestdag te zijn. Wel kunnen we de oostelijke paleistuin bezoeken. Deze tuin is ommuurd en heeft een speciaal Japans gedeelte. De toegang is gratis, maar we moeten wel een ticket ophalen. Hiermee kan men waarschijnlijk zien of iedereen 's avonds het park weer uit is. Aan de andere zijde van het park nemen we de metro weer naar het hotel. In de middag gaat iedereen zijn eigen gang. Ik ga met de metro naar het einde van de Ginza-lijn. Hier ligt de wijk Shibuya. Dit is een hippe wijk waar vooral veel jongeren komen. Het kruispunt voor het station is het drukste kruispunt van Japan.

Japan - De Shibuya crossing is het drukste kruispunt van Tokyo

Iedere keer als het verkeerslicht voor de voetgangers op groen spingt, steken honderden mensen over. Vanaf het iets hoger gelegen station heb ik hier mooi zicht op. Bij het kruispunt staat ook een standbeeld van een hond. De hond heeft twee jaar lang op zijn baasje zitten wachten, terwijl die al overleden was. Er staat een flinke rij van mensen die met het beestje op de foto willen. Tussen zijn poten ligt een kat. Die lijkt zich van alle drukte weinig aan te trekken. Ik steek met de menigte de kruising over en wandel de wijk in. Overal lichtreclames, billboards en reclame. Dit is Japan zoals ik het mij had voorgesteld. Restaurants, muziekshops, maar ook nightclubs. Ik blijf mij er over verbazen, dat er nergens afval op straat ligt, maar dat er ook nergens afvalbakken staan. Dit kan ik mij in Nederland niet voorstellen. Aan de noordzijde van de wijk ligt het Yoyogi park. Aan de rand staan, de destijds futuristische, sporthallen van de Olympische Spelen uit 1964. De hallen worden nog steeds gebruikt. Over vier jaar zijn de spelen weer in Tokyo. Via de wijk Harajuku loop ik het Yoyogi park in. Ik volg de mensen over het brede grindpad naar het Meiji heiligdom. In deze tempel ligt keizer Meiji begraven. De keizer overleed in 1912. Hij speelde een belangrijke rol in de vorming van het hedendaagse Japan. Een ware pelgrimsplaats voor veel Japaners. Qua vormgeving haalt deze tempel het niet bij de Senso-ji tempel van gisteren. Ik verlaat het park aan de noordzijde. Ik wandel door wat wijken en parken. Uiteindelijk pak ik de metro terug naar het nieuwe hotel. De kamer van dit hotel is kleiner, maar dat maakt mij niet zoveel uit. Het is tenslotte alleen maar om te slapen.



Jojo-ji tempelDe enorme Boeddhistische Jojo-ji tempel is in 1975 herbouwd
FilosofenrouteDe filosofen route aan de oost kant van Kyoto
Murasaki ShikibuEen standbeeld van een Japanse schrijver aan de rivier in Uji
Byodoin TempleDe Byodoin tempel staat afgebeeld op de Japanse 10 yenmunt en het 10.000 yenbiljet