Reisverslag Betoverend Japan


Ga naar: Home  Japan  Foto's


Japan > De tempel van Nara

Als ik de gemeenschappelijke douche uit kom, kom ik de Mexicaan tegen die vlak bij mij slaapt. Hij heeft gisteren een foto van mij gemaakt in mijn yukata, een Japanse badjas. Nu lopen we er allebei in. Of hij een foto van mij mag maken om naar zijn moeder te sturen. Natuurlijk. Na het ontbijt rijd ik met de metro naar het treinstation. We zijn vandaag nog maar met z'n drieën. Bij het station ontmoet ik Allert en Carla weer. We kopen kaartjes voor de 'gewone' trein naar Irani. Een ritje van slechts enkele minuten. Wanneer we het perron op lopen, komt de trein al aangereden.
De reeks tori s bij de tempel van Irani
Snel stappen we in. Twee stations verder zijn we in Fushimi. Hier ligt de tempel van Irani. De tempel is beroemd om de duizenden tori's (Boeddhistische poorten). Langs een vier kilometer lang pad naar de top van de heuvel staan de rode-oranje tori's achter elkaar. Iedere tori is gesponsord door een bedrijf. Veel mensen komen voor de tempel en volgen dit pad. In een colonne loop ik tussen de poortjes door. Gelukkig kiezen de meeste mensen er voor om alleen het eerste stukje van de wandeling te doen. Ik ga verder. Misschien had ik ook moeten stoppen, want het is broeiend warm. Het water loopt in straaltjes van mij af. Gelukkig zijn er halverwege de route verschillende kraampjes waar water verkocht wordt. Na ruim een uur zijn we weer beneden bij de tempel. We kopen een nieuw kaartje voor de volgende etappe. We hadden gisteren nog geïnformeerd of het handig zou zijn om een dagkaart te kopen, maar losse kaartjes bleek goedkoper. Ook nu komt de trein al snel aanrijden. Ik vermoed dat de trein in Japan altijd snel aan komt rijden. Er rijden gewoon heel veel treinen. We rijden door naar Uji. In Uji staat de tempel Byodo-in. Een Unesco werelderfgoed. Deze tempel is ook afgebeeld op een 10 yen muntstuk. Het lijkt vandaag warmer of eerder gezegd broeieriger dan de dagen hiervoor. Maar misschien kan ik er vandaag minder goed tegen. Ik slenter naar de ingang van de Byodo-in tempel.
De lokale trein
Bij de ingang kunnen we een kaartje kopen voor de tuinen. In het park moeten we nog een extra kaartje kopen voor het Feniks tempel met daarin de Amida-Boeddha. De Boeddha van het oneindige licht. De tuin is prachtig en het museum lekker koel. Vooral de video over het Amida-Boeddha beeld in de Feniks tempel is interessant. Wanneer we de tempel willen bezoeken wacht een teleurstelling. De kaarten voor de eerstvolgende rondleidingen zijn al uitverkocht. We moeten ruim anderhalf uur wachten. Dit vinden we te lang. Zonder een blik op de Amida-Boeddha geworpen te hebben gaan we weer naar het station. De volgende en laatste halte voor vandaag is Nara. In Nara staat de Todai-ji tempel. De uit hout opgetrokken tempel is de grootste houten constructie ter wereld. Ook hier zijn we niet alleen. We volgen de toeristen-stroom naar de tempel. We passeren de Kofuku-ji tempel en de Sarusavijver. In het park op weg naar de Todai-ji tempel lopen hertjes. Heel veel hertjes. Naar het schijnt lopen rond de tempels van Nara meer dan duizend tamme herten. Toeristen voeren ze massaal met in kraampjes aangeschafte koekjes. De beesten zijn zo aan mensen gewend, dat ze gewoon midden op de weg blijven liggen, terwijl honderden mensen ze passeren. In de tempel staat een indrukwekkend groot beeld van Grote Boeddha Vairocana. Het beeld dateert uit 752. Aan de zijkanten staan metershoge standbeelden van Tamonten, de hemelse bewakers.
De grote houten tempel van Nara
De tempel maakt indruk op mij. Een stukje verscholen in het park ligt het Kasuga Taisha heiligdom. Volgens de reisgids de meest gefotografeerde Shinto tempel van Japan. De tempel valt tegen. Een gedeelte van de tempel is afgesloten voor onderhoud. De rest ziet er nieuw uit. De verduisterde zaal met brandende lantaarns is wel bijzonder. Alleen het licht van honderden lantaarns is zichtbaar. Buiten is ondertussen de lucht betrokken. In de verte klinkt al de donder. Net als we de bus instappen naar het station begint het te regenen. Hard te regenen. We hebben geluk met de timing. De hele dag hadden we prachtig weer. Overdekt bereiken we het station. We kopen weer een kaartje naar Kyoto. We stappen in de trein, terwijl het buiten nog steeds regent. Na vijftig minuten zijn we weer in Kyoto. De lucht boven Kyoto is opgeklaard en het is droog. Onder het stationsgebouw zit een foodcenter. We zijn alle drie moe van de inspannende dag en hebben geen zin om eerst naar onze hotels te gaan en daarna weer af te spreken. In een café-bar bestellen we een drankje met eten. Daarna nemen we afscheid. Onze wegen scheiden voor een paar nachten. Ik blijf in Kyoto. Allert en Carla gaan naar de kust al weten ze nog niet precies waar.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Betoverend Japan':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Afscheid van Brutus (Dag 101)
De tempels van Tokyo (Dag 102)
De Shibuya crossing (Dag 103)
Met 300 km/pu naar Kyoto (Dag 104)
Het Gouden paviljoen (Dag 105)
De tempel van Nara (Dag 106)
De filosofen route (Dag 107)
Het Daimonji Bonfire fest.. (Dag 108)
Per trein naar Osaka (Dag 109)
Het strand van Suma (Dag 110)
Het Osaka Castle (Dag 111)
Walvishaaien en dolfijnen (Dag 112)
Vaarwel Japan (Dag 113)


Reisroute