Reisverslag Het Reggae eiland Jamaica


Ga naar: Home  Jamaica  Foto's


Jamaica > Een bezoek aan een community

Als ik onder de douche wil stappen blijkt één van de knoppen afgebroken te zijn. Het is de koude kraan. De douche geeft alleen warm water. Te heet om onder te gaan staan. Ik loop terug naar de eerste kamer waar het licht gisteravond niet werkte. Ik gebruik daar de douche.
Het oudste kerkje van de community
Om half acht word ik opgepikt om naar het eerste hotel gebracht te worden. Er verschijnt niemand. Waarschijnlijk weet Patricia niet eens dat ik gisteravond nog omgeboekt ben en ik heb haar contactgegevens niet. Om tien voor acht komt een auto voorrijden van het hotel. Zij waren gaan zoeken. Snel laad ik de bagage in. Bij het Royal Reef hotel zie ik alle reisgenoten weer. Na het verlate ontbijt rijd ik met de bus Montego Bay in. Montego Bay is de één na grootste stad van Jamaica, na de hoofdstad Kingston. Bij een supermarkt koop ik water, cola en wat koekjes. Ik verlaat Montego Bay en ga zuidwaarts. De doorgaande weg slingert door de bergen. In de bochten toetert Kelly, mijn chauffeur, om zijn komst aan te kondigen. Ook het zware vrachtverkeer rijdt over de route. Het passeren lukt soms maar net op de smalle bochtige weg. Ik kan mij nauwelijks voorstellen dat dit de doorgaande route is. Bij de Mountain Vibes slaat de bus af. Sandra stapt in. Zij woont in deze community en vertelt mij over het dorpje, terwijl de bus langzaam tussen de huisjes de bergen in rijdt. In de community helpt iedereen elkaar, vertelt ze. Er zijn scholen, één hospitaaltje en kerken, heel veel kerken. Jamaica heeft de meeste kerken per vierkante kilometer, legt zij uit. Dit is een officieel wereldrecord.
Jamaicaanse muziek
Iedere kerkelijke stroming heeft haar eigen gebouw. Bij de oudste kerk in de community neem ik een kijkje. Een eenvoudig ingericht kerkje van de Anglican Church. Er tegenover staat een modernere kerk van de Seventh Day Adventists. Hier is een dienst bezig. Voor hen is zaterdag de heilige dag. Iedereen is prachtig gekleed. Een man buiten de kerk gebaart mij dat ik best mag komen kijken. Hij geeft mij een hand en vertelt enthousiast over de vele kerken op Jamaica. Een stukje verder bezoek ik een eenvoudige Great House. Dit traditionele houten Georgiaanse huis stamt nog uit de tijd van de plantages. Rondom ligt een mooie tuin. Ik krijg stukjes fruit uit de eigen tuin aangeboden, terwijl door een bandje reggae muziek gespeeld wordt. Ook bezoek ik een kunstenares. Haar tuin bestaat uit beschilderde voorwerpen. Alles vrolijk gekleurd. Zij is zelf erg enthousiast. Ze begroet mij met een dikke knuffel. Weer terug op de hoofdweg bezoek ik een lokaal restaurantje “Border Jerk”. Jerk is de specialiteit van Jamaica. Een speciaal gekruide maaltijd van kip of varken. Ik kies kip. Verder naar het zuiden, kom ik weer bij de zee uit. Ik passeer het Peter Tosh museum. Precies op de provincie grens staan talloze eetkraampjes.
Black Water
Zij verkopen “ackee and saltfish”. Hoewel dit ook een specialiteit is, heb ik even genoeg gegeten. Ik wandel langs de mannen die op het strand de vissen schoon maken. In de namiddag kom ik aan in Black River. Het plaatsje waar de gelijknamige rivier in de zee stroomt. Ik wandel langs enkele koloniale huizen. Velen zijn vervallen. Ooit was Black River de belangrijkste stad van Jamaica. Die tijd is geweest. Toch hangt er een gezellige sfeer in de hoofdstraat. De zon staat al laag boven de zee als ik aan het einde van de dag Treasure Beach bereik voor mijn overnachting. Een prima huisje met uitzicht op zee. Ik besluit eerst een biertje te bestellen op het terras. Dit betekent wel dat ik even later in het donker op zoek moet naar huisje 49. Met wat zoeken komt dit ook allemaal goed. Voor het avondeten loop ik een stukje Treasure Beach in. Na ongeveer vijftien minuten lopen kom ik bij Jade restaurant. In de tuin onder de bomen staan enkele tafeltjes. Het ziet er sfeervol uit. Er is nog geen tafeltje beschikbaar. Ik geef op wat ik wil eten en neem plaats bij de open lucht bar in een luie stoel. Als ik gewenkt wordt is mijn tafel beschikbaar en mijn eten gereed.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Het Reggae eiland Jamaica':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Mijn kennismaking met Jam.. (Dag 1)
Een bezoek aan een commun.. (Dag 2)
Zwemmen bij de YS Falls (Dag 3)
Stadstour door Kingston (Dag 4)
Wandelen in de Blue Mount.. (Dag 5)
De bus stopt er mee (Dag 6)
Met een vlot op de Rio Gr.. (Dag 7)
Wel of niet Dunn falls be.. (Dag 8)
Het historische stadje Fa.. (Dag 9)
Naar de Gospel kerk (Dag 10)
Cliff-springers bij Rick.. (Dag 11)
Snorkelen bij Half moon B.. (Dag 12)
De Mayfield Falls beklimm.. (Dag 13)
Zwemmen met dolfijnen (Dag 14)
Onduidelijkheid over vluc.. (Dag 15)
Extra bagage controle (Dag 16)


Reisroute