Reisverslag Het Reggae eiland Jamaica


Ga naar: Home  Jamaica  Foto's


Jamaica > Wandelen in de Blue Mountains

De wekker loopt af. Snel open ik de gordijnen. Het is stralend weer. In de bergen boven Kingston zie ik wel bewolking hangen. Zou het droog zijn in de bergen? Ik ga vandaag een bezoek brengen aan de Blue Mountains. Gisteren was er nog een flood flash warning (stortvloed waarschuwing) voor de bergwegen. Ontoegankelijk dus. Gelukkig komt tijdens het ontbijt het bericht dat de weg vandaag weer begaanbaar is. Snel ga ik met de bus op pad. In Kingston wordt van bus gewisseld. De bus waar ik de afgelopen dagen mee gereisd heb is te groot voor de bochtige wegen om de bergen in te gaan.
Wandelen in de Blue Mountains
Vandaag reis ik met een wat kleinere bus. Mr Brown is mijn chauffeur voor vandaag. Al direct buiten Kingston cirkelt de weg omhoog. De ene haarspeldbocht na de andere. Ik maak snel hoogte. Zorgvuldig wordt in iedere bocht getoeterd om tegenliggers te waarschuwen. Vanaf deze hoogte heb ik een mooi uitzicht op de hoofdstad. Ik zie het schiereiland en Port Royal in de verte liggen. Ook zie ik boven mij de bewolking hangen. Ik passeer fort Newcastle. Een kazerne van het leger op zo'n 600 meter hoogte. Ik merk al goed dat het op deze hoogte frisser is. De doorgaande weg loopt over het exercitieterrein. Net voorbij de kazerne duik ik de wolken in. Het begint licht te regenen. Bij het bezoekerscentrum van Holywell National Park is het ook mistig. De bewolking hangt laag tussen de bomen. Ik laat mijn rugtas achter in de bus en trek voor de zekerheid mijn regenjas aan. Jeremy heet mij welkom. Hij begeleidt mij door het natuurpark. Dit park ligt in de Blue mountains. De Blue mountains zijn onderdeel van de werelderfgoedlijst. Ik volg Jeremy voor een rondwandeling door het park. Hij legt uit dat het gebied bekend is door de Blue Mountain koffie. De koffieboon wordt gekweekt boven de 600 meter en heeft hierdoor een speciale smaak. De koffie wordt vooral naar Japan geëxporteerd. Ook legt Jeremy uit dat men in dit park in principe niet in wil grijpen in de natuur. Toch maakt men uitzonderingen met enkele niet-lokale planten die woekeren. Deze proberen ze te bestrijden. Ik volg de waterfall trail. Een smal en door de regen glibberig pad. Ik moet goed uitkijken niet uit te glijden. Juist door de laaghangende bewolking en mist heeft het bos iets magisch. Ik neem de regen op de koop toe. De waterval is een waterstroom van zo'n vijf meter hoog. Leuk om te zien. Hiervandaan loop ik weer terug naar het bezoekerscentrum.
Het Bob Marley museum
Iets lager op de berghelling houdt de bus een stop bij het EITS cafe (Europe In The Summer). Op het terras met uitzicht op de vallei proef ik de Blue Mountain koffie en nuttig een soepje. Ik bevind mij weer onder de wolkengrens en ik zit weer in de zon. In de namiddag rijd ik naar het Bob Marley museum. Ik heb de keuze om naar het museum te gaan of een wandeling door Kingston te maken. Hoewel ik het allebei wel zou willen doen, kies ik voor het laatste. Voor de zekerheid laat ik alle waardevolle spullen in de bus. Ik word afgezet bij Tropical Square. Een levendig plein vol winkelmalls. Ik wandel door de straat. Er is volop bedrijvigheid op straat. Ik bekijk de kraampjes en winkeltjes. Verkopers spreken mij aan als de “general”. Het is gebruikelijk om iemand in Jamaica een bijnaam te geven. Het had slechter gekund. Op een plein zingen schoolkinderen begeleidt door knetterharde muziek. Een soort lokaal evenement. Ik passeer de klokkentoren en loop via het busstation weer terug. Leuk om even de sfeer van de hoofdstad te proeven. Kingston staat niet bekend om haar veiligheid, toch heb ik mij nergens onveilig gevoeld. Even na zes uur ben ik weer teug in mijn hotelkamer. Ik besluit niet meer het stadje Port Royal in te gaan om te eten. Er is tenslotte maar één restaurant. Ik eet in het restaurant van het hotel. Op het terras aan het water sluit ik de avond af met een biertje. Er staat een lekkere, maar stevige bries over de baai. Een heel verschil met gisteren.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Het Reggae eiland Jamaica':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Mijn kennismaking met Jam.. (Dag 1)
Een bezoek aan een commun.. (Dag 2)
Zwemmen bij de YS Falls (Dag 3)
Stadstour door Kingston (Dag 4)
Wandelen in de Blue Mount.. (Dag 5)
De bus stopt er mee (Dag 6)
Met een vlot op de Rio Gr.. (Dag 7)
Wel of niet Dunn falls be.. (Dag 8)
Het historische stadje Fa.. (Dag 9)
Naar de Gospel kerk (Dag 10)
Cliff-springers bij Rick.. (Dag 11)
Snorkelen bij Half moon B.. (Dag 12)
De Mayfield Falls beklimm.. (Dag 13)
Zwemmen met dolfijnen (Dag 14)
Onduidelijkheid over vluc.. (Dag 15)
Extra bagage controle (Dag 16)


Reisroute