Reisverslag Naar het uiterste noorden van Europa


Ga naar: Home  Denemarken  Duitsland  Estland  Finland  Letland  Litouwen  Nederland  Noorwegen  Polen  Foto's


Duitsland > Wandelen door Potsdam

Het is zaterdagochtend. Het regent een klein beetje. Snel controleren we het oliepeil en het koelwater. De auto is klaar voor de reis naar de Noordkaap. Bij het vertrek worden we uitgezwaaid door de familie.
Het vertrek uit Voorhout
Het voelt best een beetje vreemd om opnieuw met Brutus op pad te gaan. We passeren Amsterdam en rijden via de A1 oostwaarts. Na twee uurtjes naderen we de Duitse grens. De eerste grensovergang voor deze reis. De grens is afgesloten. Iedere auto wordt naar het parkeerterrein geleid. Een politiecontrole. Steekproefsgewijs worden automobilisten gecontroleerd. Wij mogen zonder controle doorrijden. We rijden de Duitse snelweg op. Ongeveer halverwege is het tijd om te tanken. Een man achter ons stopt. Hij is van oorsprong Engelsman die nu in Duitsland woont. Zijn zoon wil met de auto van Dresden naar Dakar. Hij Is op zoek naar een auto. Hij wil alle details over onze auto horen en is onder de indruk van de vorige trip naar Tokyo. Hij wenst ons veel plezier op weg naar de Noordkaap. Als tip krijgen we nog mee, dat als we moeilijk aan diesel kunnen komen een Landrover ook kan rijden op slaolie. Voorbij Hannover zijn wegwerkzaamheden. De weg is versmald en de maximale snelheid is maar 60 km/u. De navigatie geeft aan dat het verkeer verderop helemaal vast staat. Een snellere route is via Hildesheim over de A39. Hoewel deze route 37 kilometer langer is, kiezen we hier toch voor. Tegen half zes rijden we Potsdam binnen. Het regent nog steeds een klein beetje. We parkeren de auto bij het Pension an der Havelbucht. De deur is gesloten. Op een bordje staat dat we een telefoonnummer moeten bellen. Op de vraag of ze ook Engels spreken, klinkt een nee. Het wordt stil en er wordt opgehangen. Wat nu? We ontvangen een smsje met de toegangscode van de deur. Binnen is niemand. Er liggen enkele enveloppen op tafel. Op één envelop staat onze naam. Kamer 3. Het lijkt net een spelletje escape-room. Als we de deur van de kamer openen, hebben we ons doel van het spelletje bereikt.
De overnachting in Potsdam
Er wordt gebeld. Telefonisch wordt gevraagd of het gelukt is met de deur en sleutel. ‘s Avonds wandelen we Potsdam in. We zijn eigenlijk op weg naar het Sanssousi paleis. Het paleis is al gesloten, maar misschien kunnen we een glimp opvangen. Als we een bordje tegen komen dat precies de andere kant op wijst, blijkt dat we de verkeerde kant opgelopen zijn. We keren om. Bij de Branderburger Tor van Potsdam begint het weer harder te regenen. We strijken neer op een terras voor een biertje. We proosten op het begin van onze reis. De regen zet door. We laten onze plannen voor het paleis en de Holländisches Viertel wijk voor wat het is. We vragen de menukaart en eten onder de parasol. Het regent nog steeds als we teruglopen naar ons pension.


Volgende  

Reacties op 'Naar het uiterste noorden van Europa':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Wandelen door Potsdam (Dag 1)
Het oude centrum van Gdan.. (Dag 2)
Het kasteel van Mariënbu.. (Dag 3)
Meren tellen op weg naar .. (Dag 4)
De Kruisberg van Šiauliai (Dag 5)
Middeleeuws Tallinn (Dag 6)
Met de boot naar Helsinki (Dag 7)
Het Karelië merengebied (Dag 8)
Een eland op de weg (Dag 9)
Op bezoek bij de Kerstman (Dag 10)
Wandelen in Urho Kekkonen (Dag 11)
Rond middernacht op de No.. (Dag 12)
De Hammerfest Polar Bear .. (Dag 13)
De auto start niet meer (Dag 14)
Een nieuwe startmotor in .. (Dag 15)
Rijden boven de poolcirkel (Dag 16)
Het prachtige schiereilan.. (Dag 17)
Terug naar het vaste land (Dag 18)
Draaikolken bij de Saltst.. (Dag 19)
De oude handelshuizen van.. (Dag 20)
De Atlantic Ocean Road (Dag 21)
Langs bergwegen en fjorden (Dag 22)
Langs het Hardangerfjord (Dag 23)
De beklimming van de Prei.. (Dag 24)
Het Deense Sønderborg Ca.. (Dag 25)
Op weg naar huis (Dag 26)


Reisroute