Reisverslag Naar het uiterste noorden van Europa


Ga naar: Home  Denemarken  Duitsland  Estland  Finland  Letland  Litouwen  Nederland  Noorwegen  Polen  Foto's


Noorwegen > Rond middernacht op de Noordkaap

‘s Nachts is het lastig vast te stellen hoe laat het is. Doordat het niet donker wordt is geen inschatting te maken op basis van het ochtendlicht. Gelukkig biedt de wekker uitkomst. Precies om half acht loopt de wekker af. In de bar staat het ontbijt klaar. Voordat we op weg gaan naar de Noordkaap, doen we bij de supermarkt inkopen. Als het weer het toe laat, willen we vanavond gaan barbecuen. We slaan wat groente in, brood en vlees. Even verderop tanken we de wagen vol. Het aantal benzinestations is beperkt in de Noordkaap regio.
Het trekkershutje
Het is daarom belangrijk op tijd te tanken. Voor de zekerheid tanken we ook een jerrycan vol met diesel, maar deze willen we liever alleen voor nood gebruiken. Om even voor tien uur rijden we Saariselka uit. We rijden vandaag nog ruim vierhonderd kilometer noordwaarts tot het uiterste puntje. Het landschap verandert snel. Bomen worden struiken. Het landschap wordt kaler en desolater. Regelmatig staan er elanden en rendieren langs de kant van de weg te grazen. Het valt nog niet mee om ze op de foto te zetten. Als we stoppen, lopen ze weg. Na zo'n twee uur rijden passeren we de Fins - Noorse grens. We rijden het achtste land in van onze reis. Bij Olderfjord verlaten we de E6 en rijden de E69 op. Dit is de weg die leidt naar de Noordkaap. De Noordkaap ligt op het eiland Magerøya. Via de Nordkapptunnelen van bijna zeven kilometer lang bereiken we het eiland. De weg in de tunnel daalt met een percentage van 10%. Bij het naar boven rijden heeft Brutus het zwaar. Met maar net veertig km/u komen we boven. In Honningsvåg, één van de laatste dorpjes, tanken we weer vol. Daarna zetten we koers naar de kaap. Langs de kant van de weg liggen nog sneeuwresten van de afgelopen winter. Aan het einde van de weg staat een tolhuisje. Hier kopen we de toegangstickets voor de Noordkaap. Met dit ticket mogen we 24 uur in en uit rijden. We parkeren de auto en lopen naar de ‘Globe’. Dit monument staat op het meest noordelijke puntje van het Europese vasteland. Triomfantelijk geven we elkaar een hi-five. We hebben er 4.400 kilometers voor gereden, maar we hebben de Noordkaap bereikt. Een geweldig gevoel. We zijn nog maar 2.080 kilometer van de Noordpool verwijderd. We maken verschillende foto's en bekijken de panorama film
Rond middernacht bij de Noordkaap
over de verschillende jaargetijden rond de Noordkaap. Aansluitend rijden we enkele kilometers terug voor de overnachting. We overnachten in een trekkershut op camping Midnatsol bij Skarsvåg. De camping ligt het dichtst bij de Noordkaap. We hebben hier een klein hutje met een stapelbed. We pakken onze eigen stoelen en tafel uit en steken de barbecue aan. Heerlijk op deze bijzondere plek in Europa. Tegen middernacht rijden we opnieuw naar de Noordkaap. Hoewel het bewolkt is hopen we een glimp van de midzomernachtzon op te vangen. Wanneer we bij de Noordkaap aankomen, staat het hele parkeerterrein vol. Ook staan er zeker dertig autobussen. We schatten dat er zeker tweeduizend mensen moeten zijn. Rond het Globe-monument is het dan ook veel drukker dan vanmiddag. Aan de horizon schijnt de laagstaande zon een beetje door het wolkendek. Hoe bizar om hier rond middernacht te staan met zoveel mensen en dat het niet donker wordt. We wachten tot het twaalf uur wordt. Daarna rijden we weer terug naar ons trekkershutje.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Naar het uiterste noorden van Europa':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Wandelen door Potsdam (Dag 1)
Het oude centrum van Gdan.. (Dag 2)
Het kasteel van Mariënbu.. (Dag 3)
Meren tellen op weg naar .. (Dag 4)
De Kruisberg van Šiauliai (Dag 5)
Middeleeuws Tallinn (Dag 6)
Met de boot naar Helsinki (Dag 7)
Het Karelië merengebied (Dag 8)
Een eland op de weg (Dag 9)
Op bezoek bij de Kerstman (Dag 10)
Wandelen in Urho Kekkonen (Dag 11)
Rond middernacht op de No.. (Dag 12)
De Hammerfest Polar Bear .. (Dag 13)
De auto start niet meer (Dag 14)
Een nieuwe startmotor in .. (Dag 15)
Rijden boven de poolcirkel (Dag 16)
Het prachtige schiereilan.. (Dag 17)
Terug naar het vaste land (Dag 18)
Draaikolken bij de Saltst.. (Dag 19)
De oude handelshuizen van.. (Dag 20)
De Atlantic Ocean Road (Dag 21)
Langs bergwegen en fjorden (Dag 22)
Langs het Hardangerfjord (Dag 23)
De beklimming van de Prei.. (Dag 24)
Het Deense Sønderborg Ca.. (Dag 25)
Op weg naar huis (Dag 26)


Reisroute