Reisverslag Naar het uiterste noorden van Europa


Ga naar: Home  Denemarken  Duitsland  Estland  Finland  Letland  Litouwen  Nederland  Noorwegen  Polen  Foto's


Noorwegen > Een nieuwe startmotor in Hammerfest

Een rendier
Vandaag wordt een dagje wachten. Wachten of het idee om de startmotor te vervangen allemaal verloopt zoals gepland. Het ontbijt is maar open tot negen uur. We zetten de wekker zo laat mogelijk en schuiven om half negen aan. Pas rond het middaguur komen we in actie. We hebben eergisteren al alle hoogtepunten van Hammerfest bekeken. Het is vandaag mooi weer. We trekken de Salen in via de Gammelveien (‘oude weg’). Het berggebied achter ons hotel. We willen proberen om via de wandelpaden in dit natuurgebied bij de garage te komen. We hebben toch de hele middag de tijd. We hebben pas om vier uur afgesproken bij de garage. Het pad loopt omhoog. De omgeving is rotsachtig. Er groeit nauwelijks meer dan grassen en bodembedekkers. Enkele rendieren grazen in de verte. Ze kijken op als wij aan komen lopen. Ze blijven op een veilig afstand. Op de berghelling worden we gebeld. Het is Koen, de koerier van de ANWB. Hij staat nu op het punt om in het vliegtuig te stappen in Tromsø. Om drie uur is hij op de luchthaven. Vooralsnog loopt alles volgens plan. We besluiten niet direct het pad naar Rykefjord te nemen, waar de garage zit, maar verder richting Tymen te gaan. We passeren grote stukken sneeuwresten tegen de noordelijke hellingen. Uiteindelijk komen we bij een klein bergmeertje. Hier lijkt het doorgaande pad terug te lopen naar Hammerfest.
Uitzicht op de baai
Wij keren terug en slaan alsnog het pad naar Rykefjord in. In de verte zien we een klein vliegtuigje boven de baai de landing inzetten. Hopelijk is de startmotor aan boord van dat toestel. We lopen door naar de garage. Als we bijna bij de garage zijn worden we gepasseerd door een taxi. Veel vroeger dan verwacht is Koen met het pakketje aanwezig. Ook de garage is nog niet open. Snel bellen we Kristian. Binnen een half uur is de monteur aanwezig. Hij begint direct te sleutelen. Met wat moeite lukt het hem om de oude startmotor te verwijderen. Daarna is het plaatsen van de nieuwe een fluitje van een cent. Brutus start weer. Net als we weg willen rijden bij de garage, belt Casper van de ANWB. Hij wil in Nederland ook weten of het gelukt is. Trots kunnen we melden dat de geplande operatie volgens plan verlopen is. We zetten Koen af in het centrum bij een hotel. 's Avonds gaan we gezamenlijk eten. Met z'n drieën gaan we naar het restaurant van de eerste avond. Het is feest in de stad. De Hammerfestdagan. Een jaarlijks terugkerend evenement. In het centrum is net een hardloopwedstrijd afgelopen. De renners en toeschouwers gaan weer naar huis. In het restaurant is het daardoor ook druk. Er is nog net één tafeltje vrij. Koen vertelt tijdens het eten dat hij 35 jaar wegenwacht heeft gedaan en nu met pensioen is. Hij doet regelmatig uitstapjes voor de ANWB. Hij heeft al veel auto's teruggereden vanuit verschillende plekken in Europa. Omdat hij recent drie keer teruggereden was uit Spanje, had hij een verzoek gedaan voor een meer noordelijke bestemming. Hij had niet verwacht dat het direct het noordelijkste puntje zou worden. Hij heeft al eens eerder een auto terug moeten rijden vanuit Honningsvåg.
Nieuwe startmotor
Morgen blijft hij in Hammerfest en maandagochtend vliegt hij weer terug naar huis. Bij het afscheid nemen geeft Koen nog wel een tip mee dat we iets aan de warmte bescherming van de startmotor moeten doen. Het hittebestendige plaatje is afgebroken (en zo te zien al geruime tijd). Hierdoor kan de bedrading van de startmotor smelten door de hitte van de uitlaat. Probeer eventueel een conservenblikje te laten monteren bij een garage als bescherming. Hij verwacht echter niet dat dit direct morgen al problemen geeft.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Naar het uiterste noorden van Europa':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Wandelen door Potsdam (Dag 1)
Het oude centrum van Gdan.. (Dag 2)
Het kasteel van Mariënbu.. (Dag 3)
Meren tellen op weg naar .. (Dag 4)
De Kruisberg van Šiauliai (Dag 5)
Middeleeuws Tallinn (Dag 6)
Met de boot naar Helsinki (Dag 7)
Het Karelië merengebied (Dag 8)
Een eland op de weg (Dag 9)
Op bezoek bij de Kerstman (Dag 10)
Wandelen in Urho Kekkonen (Dag 11)
Rond middernacht op de No.. (Dag 12)
De Hammerfest Polar Bear .. (Dag 13)
De auto start niet meer (Dag 14)
Een nieuwe startmotor in .. (Dag 15)
Rijden boven de poolcirkel (Dag 16)
Het prachtige schiereilan.. (Dag 17)
Terug naar het vaste land (Dag 18)
Draaikolken bij de Saltst.. (Dag 19)
De oude handelshuizen van.. (Dag 20)
De Atlantic Ocean Road (Dag 21)
Langs bergwegen en fjorden (Dag 22)
Langs het Hardangerfjord (Dag 23)
De beklimming van de Prei.. (Dag 24)
Het Deense Sønderborg Ca.. (Dag 25)
Op weg naar huis (Dag 26)


Reisroute