Reisverslag Naar het uiterste noorden van Europa


Ga naar: Home  Denemarken  Duitsland  Estland  Finland  Letland  Litouwen  Nederland  Noorwegen  Polen  Foto's


Polen > Het oude centrum van Gdansk

We staan vroeg op. Het hele pension is nog in rust. Ook vandaag hebben we een lange reisdag voor de boeg. We hebben er voor gekozen om de eerste twee dagen flink wat kilometers te maken. We komen tenslotte voor de Noordkaap en niet voor Duitsland.
De Hollandse wijk
Als we met de tassen naar beneden lopen, is er gelukkig iemand aanwezig in de keuken. Bij haar kunnen we betalen. Ook dit meisje spreekt geen woord Engels. Met wat Duits en gebaren komen we er wel uit. Omdat het gisteravond regende hebben we de Holländische Viertel wijk niet bezocht. We rijden er met de auto naar toe. Dit valt nog niet mee. Een doorgaande weg is opgebroken. Als we naar links gaan blijft de navigatie ons terugsturen naar de afgesloten straat. Dit schiet niet op. Pas als we de andere kant op rijden is er al snel een nieuwe route gevonden. De Holländische Viertel bestaat uit 134 woningen met rode bakstenen. De wijk is de grootste verzameling woningen gebouwd in Hollandse stijl buiten Nederland. Na dit bezoek rijden we Postdam uit terug naar de snelweg. We passeren Berlijn ten zuiden en rijden verder oostwaarts. Net voor de grens stoppen we om te tanken. Het cafetaria ziet er niet leuk uit voor ons ontbijt. We selecteren een bakkertje uit de lijst via ons navigatiesysteem. Zo komen we in het plaatsje Mullrose uit. We bestellen twee broodjes en koffie in het kleine winkeltje. Ondertussen trekt onze auto op het centrale dorpsplein de nodige aandacht. Net buiten Mullrose passeren we de Poolse grens.
Gdansk
De douaniers staan wel langs de kant van de weg, maar staan vooral met elkaar te praten. Iedere auto mag doorrijden. Wij rijden Polen in, in de richting van Warschau. Al snel naderen we de eerste tolpoort van onze reis. Na twee uur rijden slaan we af richting Bydgoszcz. Het is rond het middaguur. We rijden een zijweggetje in en parkeren bij een meertje. We smeren een broodje en proberen koffie te zetten. Dit laatste lukt niet. De omvormer in de auto kan het vermogen van het koffiezetapparaat niet aan. Vreemd want vorig jaar kon het wel. Misschien is de accu verslechterd. We eten het broodje met cola. Het is vandaag lekker weer. Het is bewolkt, maar af en toe komt de zon tussen de wolken door. Ook nu zitten we lekker in het zonnetje. De route noordwaarts loopt niet meer over snelwegen. De tweebaansweg loopt door het glooiende Poolse landschap. Af en toe tussen bomen door maar meestal door de open velden. In de dorpjes gaat de snelheid terug naar 50 kilometer per uur. Uiteindelijk komen we op de A1, de tolweg naar Gdansk. Tegen half zes rijden we de oude stad binnen. Ons hotel ligt pal in het oude centrum. Het valt nog niet mee om er te komen. Verschillende keren worden we een voetgangersgebied in gestuurd. In het hotel moet betaald worden. Wij hebben echter nog geen Poolse Zloty’s op zak. We gaan op zoek naar een geldautomaat. De eerst werkt niet met het pasje. De tweede ook niet. Uit de derde automaat komt gelukkig Pools geld. De auto parkeren we voor de deur van het hotel. Het is betaald parkeren, maar op zondag hoeft er niet betaald te worden. Vanaf het hotel wandelen we de oude stad in. Gdansk is een oude Hanzestad. Verschillende Nederlanders hebben geholpen met het inpolderen van het land en het bouwen van de stad.
Het centrale plein bij avond
Dit is terug te zien in het straatbeeld. Veel huizen zijn gebouwd met trap- en klokgeveltjes. De huizen, geschilderd in pastelkleuren, geven de stad iets sprookjesachtig. De straten in het wandelgebied worden ingenomen door terrassen. Er lopen veel toeristen op straat en er heerst een gezellig sfeer. Wij strijken neer op een terras aan de rivier Motlawa Voor ons vertrekt net een replica van een schip uit de VOC periode voor een rondje met toeristen. Het terras bevalt prima. We besluiten hier ook te eten. Na het eten wandelen we verder door de straatjes. Terwijl de schemer in valt sluiten we de avond af met een biertje op het centrale Dlugi Targ (Lange Markt) plein.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Naar het uiterste noorden van Europa':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Wandelen door Potsdam (Dag 1)
Het oude centrum van Gdan.. (Dag 2)
Het kasteel van Mariënbu.. (Dag 3)
Meren tellen op weg naar .. (Dag 4)
De Kruisberg van Šiauliai (Dag 5)
Middeleeuws Tallinn (Dag 6)
Met de boot naar Helsinki (Dag 7)
Het Karelië merengebied (Dag 8)
Een eland op de weg (Dag 9)
Op bezoek bij de Kerstman (Dag 10)
Wandelen in Urho Kekkonen (Dag 11)
Rond middernacht op de No.. (Dag 12)
De Hammerfest Polar Bear .. (Dag 13)
De auto start niet meer (Dag 14)
Een nieuwe startmotor in .. (Dag 15)
Rijden boven de poolcirkel (Dag 16)
Het prachtige schiereilan.. (Dag 17)
Terug naar het vaste land (Dag 18)
Draaikolken bij de Saltst.. (Dag 19)
De oude handelshuizen van.. (Dag 20)
De Atlantic Ocean Road (Dag 21)
Langs bergwegen en fjorden (Dag 22)
Langs het Hardangerfjord (Dag 23)
De beklimming van de Prei.. (Dag 24)
Het Deense Sønderborg Ca.. (Dag 25)
Op weg naar huis (Dag 26)


Reisroute