Reisverslag Naar het uiterste noorden van Europa


Ga naar: Home  Denemarken  Duitsland  Estland  Finland  Letland  Litouwen  Nederland  Noorwegen  Polen  Foto's


Noorwegen > De oude handelshuizen van Trondheim

Om zeven uur loopt de wekker af. Snel duiken we onder de douche aan de overzijde van de gang. Het Sandvik hotel is opgebouwd uit containers. Iedere kamer is een container en de toiletruimtes zijn gedeeld. Dit is in het noorden van Noorwegen een gebruikelijk bouwconstructie.
Op weg naar Trondheim
Op veel plekken zie je containergebouwen staan. Dit hotel heeft er alle schijn van dat het voorheen een andere bestemming gehad heeft. De kamers lijken meer op ruimtes waar mensen voor een langere tijd verblijven. Bijvoorbeeld bouwvakkers. Tegenwoordig wordt het gebruikt als hotel. Bij het ontbijt zijn enkele toeristen aanwezig, maar ook werklui. Het hotel wordt opgeknapt. Wanneer we vertrekken rijden we dezelfde route als gisteren naar Mosjøen. Daarvandaan volgen we de doorgaande E6 richting het zuiden. Het is prachtig weer. Een strak blauwe lucht staat boven de meren en fjorden die we passeren. Na een uurtje rijden zien we zwaailichten. Er is een ongeluk gebeurd. Ook komt een helikopter aanvliegen. Geen goed vooruitzicht. Na twintig minuten stil gestaan te hebben, mag iedereen weer langs het kruispunt. De auto's zijn dan al weggesleept. Bij Laksforsen passeren we een waterval. We slaan even af om te kijken. De Laksforsen waterval verplaatst iedere seconde 700 kubieke meter water. Een enorme water hoeveelheid. Halverwege de rit lunchen we op een picknickplek. We klappen de stoeltjes uit en snijden het brood. Een mooie locatie. Naarmate we dichter bij Trondheim komen, wordt het verkeer ook drukker. We krijgen voor het eerst een extra rijbaan om in te halen, al is dat meestal van korte duur.
De oude handelshuizen van Trondheim
Even over drieën rijden we Trondheim binnen. Het hotel ligt net buiten het centrum, op de andere oever van de Nidelva river. Het hotel is gevestigd in een van de grootste houten gebouwen van de stad. Het gebouw is in de tweede wereldoorlog door de Duitsers gebouwd als onderkomen voor de officieren. Tegenwoordig wonen er studenten in en in de zomermaanden fungeert het als hotel. Het statige gebouw past prima in de sfeer van Trondheim. Vanaf het hotel wandelen we naar het Kristiansten Fort. Het fort diende in de 17de eeuw om de stad te beschermen tegen aanvallen uit het oosten. Vanaf de muren van het fort hebben we uitzicht op de oude stad. De Nidaros Domkerk steekt mooi boven de huizen uit. We dalen af naar de rivier. Vanaf de Gamle Bybro, de oude brug, zien we de gekleurde houten handelshuizen van Trondheim liggen. De kleuren weerspiegelen in het water van de Nidelva rivier. De Domkerk is de grootste kathedraal van Noorwegen. We hebben een ticket nodig om de kerk te bezichtigen. Er zijn weinig steden waar voor de toegang tot een kerk betaald hoeft te worden. De kathedraal is van binnen indrukwekkend. Het donkere interieur wordt mooi uitgelicht. Het altaar is bijzonder fraai vorm gegeven. Helaas mogen er geen foto's gemaakt worden in de kerk. We sluiten aan voor de klim in de toren. Ieder half uur kunnen maximaal twintig mensen naar boven.
De kathedraal van Trondheim
Er is nog plaats voor de volgende tour. We klimmen de 176 treden omhoog in een zeer smalle toren. Het is logische dat het in groepen gaat, want je kunt een tegenligger niet passeren op de trap. Soms moeten we zelfs dwars lopen. Het prachtige uitzicht op Trondheim maakt de klim naar boven zeker goed. Vanaf de rand van de toren hebben we uitzicht op alle windstreken van de stad. Weer beneden lopen we via het raadhuis door de winkelstraten naar de haven. Daarvandaan lopen we naar de Solsiden Mall. Dit warenhuis is gevestigd in voormalige pakhuizen. Volgens de receptionist in het hotel was dit een goede plek om te eten. Op afstand zien we al de gezellige terrasjes bij de oude pakhuizen. Met name door het lekkere weer, is het hier gezellig druk. Op één van de terrasjes vinden we een vrije tafel. We bestellen bier en wat tapas. Trondheim is een leuke en bruisende stad.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Naar het uiterste noorden van Europa':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Wandelen door Potsdam (Dag 1)
Het oude centrum van Gdan.. (Dag 2)
Het kasteel van Mariënbu.. (Dag 3)
Meren tellen op weg naar .. (Dag 4)
De Kruisberg van Šiauliai (Dag 5)
Middeleeuws Tallinn (Dag 6)
Met de boot naar Helsinki (Dag 7)
Het Karelië merengebied (Dag 8)
Een eland op de weg (Dag 9)
Op bezoek bij de Kerstman (Dag 10)
Wandelen in Urho Kekkonen (Dag 11)
Rond middernacht op de No.. (Dag 12)
De Hammerfest Polar Bear .. (Dag 13)
De auto start niet meer (Dag 14)
Een nieuwe startmotor in .. (Dag 15)
Rijden boven de poolcirkel (Dag 16)
Het prachtige schiereilan.. (Dag 17)
Terug naar het vaste land (Dag 18)
Draaikolken bij de Saltst.. (Dag 19)
De oude handelshuizen van.. (Dag 20)
De Atlantic Ocean Road (Dag 21)
Langs bergwegen en fjorden (Dag 22)
Langs het Hardangerfjord (Dag 23)
De beklimming van de Prei.. (Dag 24)
Het Deense Sønderborg Ca.. (Dag 25)
Op weg naar huis (Dag 26)


Reisroute