Reisverslag Naar het uiterste noorden van Europa


Ga naar: Home  Denemarken  Duitsland  Estland  Finland  Letland  Litouwen  Nederland  Noorwegen  Polen  Foto's


Litouwen > Meren tellen op weg naar Vilnius

We starten de dag met een goed ontbijt in het hotel. De prijs voor de overnachting was al - last minute - laag, maar voor één euro per persoon extra was het ontbijt inclusief. Ideaal. Na het ontbijt rijden we door de smalle straatjes Olsztyn uit. De navigatie geeft een langere route aan, dan wij vooraf via internet uitgedacht hadden.
De kathedraal van Vilnius
Dit zal dan wel de snelste weg zijn. De route loopt door het Mazurische merengebied. Regelmatig zien we waterpartijen links en rechts van de weg liggen. De navigatie toont regelmatig meertjes die wij door de bebossing niet eens kunnen zien. In dit gebied liggen meer dan 200 meren. Wat een prachtige omgeving. De wegen door de bossen zijn smal, van slechte kwaliteit en vol met bochten. De gemiddelde snelheid is hierdoor niet zo hoog vandaag. Net voor het plaatsje Elk stoppen we om wat te drinken. Een terrasje met uitzicht op een meer. Enkele tientallen kilometers voor Augustów zien we borden Vilnius staan. Dit lijkt korter dan onze route. We besluiten de navigatie niet te volgen. Na enkele kilometers neemt de navigatie ons advies over. Het is ruim vijftig kilometer korter. We stoppen voor de lunch in Augustów. Als we de Landrover parkeren is ons niet duidelijk of dit hier mag. Een andere automobilist wijst ons op de parkeerautomaat. We gooien ons kleingeld in de automaat. Wel zo handig om van het geld af te komen. Iedere 0,10 Zloty’s is toch 3 minuten parkeren. Terwijl we met het bonnetje naar de auto terug lopen, begint het te regenen. Stevig te regenen. We zien een zaak met een terrasje er voor. Snel vluchten we naar binnen. We staan in een soort kantine. Iedereen bestelt hier maaltijden. Sommigen hebben eigen bakjes bij zich. Het lijkt een soort kruising tussen een snackbar en een studentenmensa. Hoe gaan we hier iets te eten krijgen? Alles is in het Pools aangegeven. De jongen achter ons in de rij spreekt gelukkig Engels. Hij adviseert een eenvoudige lokale maaltijd voor de lunch. Een soort gepaneerde schnitzel met aardappelpuree. Hij helpt ook met bestellen. Terwijl het buiten eventjes flink door regent, eten wij de maaltijd. Het smaakt nog ook. Buiten Augustów is het weer droog, maar flinke plassen liggen op de weg. Voorzichtig rijden we door naar de grens. In Litouwen volgen we de borden richting Vilnius. Het is nog zo'n honderd kilometer rijden. Tegen zes uur rijden we de stad binnen. Ons hotel ligt pal in de oude stad. We wurmen de auto door het verkeer. Bij het hotel blijkt de parkeerplaats van het hotel een klein stukje terug te liggen. Het is echter een éénrichtingsstraat.
De vestingtoren in Vilnius
We moeten omrijden. Hierbij nemen we een verkeerde afslag. Voor we er erg in hebben rijden we weer een heel stuk door de stad. Via een poortje komen we op het achterterrein van het hotel Alexa Old Town. Nadat we onze bagage op de kamer gelegd hebben, wandelen we de stad in. Direct als we onder de oude stadspoort door wandelen, zien we de eerste kathedraal. Vilnius staat bekend om de vele kerken. Doordat het al zeven uur is zijn de kerken niet meer open. Van buiten zijn ze ook mooi om te aanschouwen. Het straatje loopt af richting het centrale plein. Links en rechts staan kerkgebouwen. Helaas gaat het weer regenen. We besluiten om daarom eerst een drankje op een van de terrassen te bestellen. Een goede keuze, want als ons biertje op is, is het weer droog. Via het plein met de kathedraal lopen we richting de kunstenaarswijk Užupis. Aan het riviertje zit een leuk restaurant. Helaas vanavond gereserveerd voor een groep. De ober adviseert ons een restaurant tweehonderd meter verderop. Een prima keuze. Hiervandaan lopen we weer terug naar ons hotel.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Naar het uiterste noorden van Europa':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Wandelen door Potsdam (Dag 1)
Het oude centrum van Gdan.. (Dag 2)
Het kasteel van Mariënbu.. (Dag 3)
Meren tellen op weg naar .. (Dag 4)
De Kruisberg van Šiauliai (Dag 5)
Middeleeuws Tallinn (Dag 6)
Met de boot naar Helsinki (Dag 7)
Het Karelië merengebied (Dag 8)
Een eland op de weg (Dag 9)
Op bezoek bij de Kerstman (Dag 10)
Wandelen in Urho Kekkonen (Dag 11)
Rond middernacht op de No.. (Dag 12)
De Hammerfest Polar Bear .. (Dag 13)
De auto start niet meer (Dag 14)
Een nieuwe startmotor in .. (Dag 15)
Rijden boven de poolcirkel (Dag 16)
Het prachtige schiereilan.. (Dag 17)
Terug naar het vaste land (Dag 18)
Draaikolken bij de Saltst.. (Dag 19)
De oude handelshuizen van.. (Dag 20)
De Atlantic Ocean Road (Dag 21)
Langs bergwegen en fjorden (Dag 22)
Langs het Hardangerfjord (Dag 23)
De beklimming van de Prei.. (Dag 24)
Het Deense Sønderborg Ca.. (Dag 25)
Op weg naar huis (Dag 26)


Reisroute