Reisverslag Naar het uiterste noorden van Europa


Ga naar: Home  Denemarken  Duitsland  Estland  Finland  Letland  Litouwen  Nederland  Noorwegen  Polen  Foto's


Finland > Met de boot naar Helsinki

Na een goede nacht zitten we aan het ontbijt in het hotel in Tallinn. Om half tien laden we de bagage in en rijden naar de bootterminal. Als we aan komen rijden is de poort voor onze ferry nog niet open. Geduldig wachten we in de rij.
De veerboot naar Finland
Als de poort open gaat en we in kunnen checken, staan we een stukje verder opnieuw te wachten. De veerboot vanuit Helsinki komt net aan en alle auto's moeten nog van boord. De man komt nog even met de meetlat langs onze auto, maar met de daktent zijn wij echt hoger dan 2.40 meter. We kunnen niet op het dek voor de personenauto's. Samen met de vrachtwagens, caravans en campers komen we in het grote parkeervak. We rijden de auto aan boord. Het is niet zo heel druk met vrachtverkeer. Het dek staat ongeveer half vol. Wij gaan naar de bovenliggende dekken. Er zijn verschillende barretjes aan boord, een restaurant en volop mogelijkheden om te gokken. Op het buitendek speelt muziek. Wij gaan in het zonnetje zitten met een kop koffie. Als de boot de haven uit vaart, neemt ook de wind toe. We verhuizen naar binnen. Na twee uur varen komt de kust van Finland in zicht. Vanaf het dek is er mooi uitzicht over de vele eilanden voor de Finse kust. Als de boot bijna aan gaat leggen wordt iedereen verzocht terug te keren naar de auto's. Zodra de laadklep naar beneden is, kunnen we van boord. We rijden Helsinki in. Ons hotel ligt aan de rand van het centrum. Er zijn parkeerplaatsen bij het hotel, maar de parkeergarage is maar 1,80 hoog. Bij de receptie krijgen we een plattegrondje waar we wel kunnen parkeren en waarschijnlijk gratis. Na enig zoeken vinden we een plekje. Het is met parkeerschijf, maar hiermee overbruggen we precies de parkeertijd tot vijf uur. Vanaf het hotel wandelen we de stad in. Het is nog steeds heerlijk weer. Het is warm zelfs. In de nabijheid van het hotel ligt de rotskerk. Een uit de rotsen gehouwen Temppeliaukio-kerk, zoals de officiële naam is, heeft een glazen dak. Een bijzondere combinatie. Via het fraaie station komen we in de winkelstraten. Het is gezellig levendig op straat. Ook in het Esplanadi park is het druk.
De Domkerk van Helsinki
Toeristen, straatartiesten en inwoners van Helsinki genieten van de zon. Het park komt uit op het Kauppatori marktplein. In een van de markt kraampjes bestellen we een tosti en wat te drinken. We hadden nog niet geluncht vandaag. De nabijgelegen Domkerk is al van afstand zichtbaar. De bouw van de Lutherse kerk begin in 1830. Rond de kerk en het Senaatplein is de stad Helsinki gevormd. Hoe overweldigend de kerk van buiten is, zo simpel en bescheiden is het interieur binnen. Vanaf de Domkerk lopen we noordwaarts. We wandelen om het Toolonlahti binnenmeer tot aan het Olympisch Stadion. Daarvandaan via het opera gebouw weer terug tot het station en het centrum. Op een terrasje in de zon bestellen we een biertje. De bierprijs ligt hier direct een stuk hoger dan we de afgelopen week gehad hebben. Dit zal wel even wennen worden in Scandinavië. Op de weg terug naar het hotel vinden we een leuk eenvoudig restaurantje. Hier sluiten we de dag af.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Naar het uiterste noorden van Europa':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Wandelen door Potsdam (Dag 1)
Het oude centrum van Gdan.. (Dag 2)
Het kasteel van Mariënbu.. (Dag 3)
Meren tellen op weg naar .. (Dag 4)
De Kruisberg van Šiauliai (Dag 5)
Middeleeuws Tallinn (Dag 6)
Met de boot naar Helsinki (Dag 7)
Het Karelië merengebied (Dag 8)
Een eland op de weg (Dag 9)
Op bezoek bij de Kerstman (Dag 10)
Wandelen in Urho Kekkonen (Dag 11)
Rond middernacht op de No.. (Dag 12)
De Hammerfest Polar Bear .. (Dag 13)
De auto start niet meer (Dag 14)
Een nieuwe startmotor in .. (Dag 15)
Rijden boven de poolcirkel (Dag 16)
Het prachtige schiereilan.. (Dag 17)
Terug naar het vaste land (Dag 18)
Draaikolken bij de Saltst.. (Dag 19)
De oude handelshuizen van.. (Dag 20)
De Atlantic Ocean Road (Dag 21)
Langs bergwegen en fjorden (Dag 22)
Langs het Hardangerfjord (Dag 23)
De beklimming van de Prei.. (Dag 24)
Het Deense Sønderborg Ca.. (Dag 25)
Op weg naar huis (Dag 26)


Reisroute