Reisverslag Naar het uiterste noorden van Europa


Ga naar: Home  Denemarken  Duitsland  Estland  Finland  Letland  Litouwen  Nederland  Noorwegen  Polen  Foto's


Finland > Het Karelië merengebied

We zijn vandaag vroeg opgestaan. Om half acht laten we de bagage achter in het depot van het hotel en wandelen naar de auto. Met de auto pikken we de bagage op. In het tegenover liggende tankstation zijn twee jongens helemaal onder de indruk van onze auto en onze trip.
Het Olavinlinna kasteel
‘Dit kost een vermogen’, blijft één van hen maar herhalen. Het is zaterdagochtend in Helsinki. Om acht uur s morgens is het nog rustig op straat. We rijden redelijk makkelijk de stad uit. Gisteravond hebben we brood, kaas en sinaasappelsap gekocht. Net buiten Helsinki, op een parkeerplaats, zetten we de stoeltjes uit en smeren ons ontbijt. Ook vandaag is het zonnig. Na het ontbijt zetten we koers naar Lahti, Mikkeli en Juva. Bij Juva volgen we niet de route naar Kuopio, maar slaan rechtsaf richting Savonlinna Hier ligt het Olavinlinna kasteel. Dit kasteel is gebouwd door de Zweden als grensbescherming met Rusland. Finland bestond toen nog niet. Als we bij het kasteel aankomen, is het lastig een parkeerplaats te vinden. Bij een haventje is een plekje vrij. Betaald. Er begint precies een Engelstalige rondleiding, wanneer we bij het kasteel arriveren. Het is alleen mogelijk om met een gids de toren van het kasteel te bezoeken. Er lopen ook veel mensen rond in hele nette kleding. Niet direct een keuze om een kasteel te bezichtigen. Hannah, onze gids tijdens de rondleiding, geeft helderheid.
Uitzicht op de meren
Op het middenterrein van het kasteel begint om twee uur een opera voorstelling. Vooral in de maand juli zijn er veel voorstellingen in het Olavinlinna kasteel. We volgen Hannah de oude toren in. Per laag geeft ze een uitleg. We bezoeken de kapel, het slaapvertrek en de bovenste verdieping. Deze verdieping is later door de Russen toegevoegd toen zij het kasteel veroverd hadden. Het verschil in bouwstijl is goed te zien. Na zo'n driekwartier staan we weer beneden. We rijden een stukje dezelfde weg terug richting Juva. Halverwege slaan we rechtsaf. Via een kleinere weg steken we af richting Kuopio. De route van vandaag loopt door het Finse merengebied van Oost-Karelië. Talrijke meren grenzen aan elkaar. De ene nog mooier dan de andere. Het lijkt wel of in dit gebied meer water is dan land. Wat een prachtige omgeving. Het eindpunt Kuopio is het centrum van dit merengebied. Nabij de stad staat de Puijo Tower.
Eten bereiden
Deze 75 meter hoge toren staat op een ruim 100 meter hoge berg. Met een lift gaan we naar de top. Vanaf het panoramadek hebben we uitzicht over de wijde omgeving. Overal liggen grote meren met talrijke eilandjes. In het barretje kopen we wat te drinken. Ondertussen genieten we van het uitzicht. Prachtig! We slapen vannacht in een trekkershutje enkele kilometers buiten Kuopio. De campsite ligt, hoe kan het ook anders, aan een meer. Het hutje is net groot genoeg voor twee bedden, een koelkast en een tafeltje. Wij pakken onze eigen stoelen en tafel uit Brutus. Ook klappen we de tent uit zodat de tent kan drogen. We trekken het nodige bekijks vanuit de hutjes om ons heen. De meeste gasten zijn Fins. Sommige komen zelfs vragen of ze een foto mogen maken. Tuurlijk! De mooie locatie aan het meer heeft ook een nadeel. Muggen! Heel veel muggen. We eten de zelf bereidde Chili Con carne daarom in ons hutje op.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Naar het uiterste noorden van Europa':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Wandelen door Potsdam (Dag 1)
Het oude centrum van Gdan.. (Dag 2)
Het kasteel van Mariënbu.. (Dag 3)
Meren tellen op weg naar .. (Dag 4)
De Kruisberg van Šiauliai (Dag 5)
Middeleeuws Tallinn (Dag 6)
Met de boot naar Helsinki (Dag 7)
Het Karelië merengebied (Dag 8)
Een eland op de weg (Dag 9)
Op bezoek bij de Kerstman (Dag 10)
Wandelen in Urho Kekkonen (Dag 11)
Rond middernacht op de No.. (Dag 12)
De Hammerfest Polar Bear .. (Dag 13)
De auto start niet meer (Dag 14)
Een nieuwe startmotor in .. (Dag 15)
Rijden boven de poolcirkel (Dag 16)
Het prachtige schiereilan.. (Dag 17)
Terug naar het vaste land (Dag 18)
Draaikolken bij de Saltst.. (Dag 19)
De oude handelshuizen van.. (Dag 20)
De Atlantic Ocean Road (Dag 21)
Langs bergwegen en fjorden (Dag 22)
Langs het Hardangerfjord (Dag 23)
De beklimming van de Prei.. (Dag 24)
Het Deense Sønderborg Ca.. (Dag 25)
Op weg naar huis (Dag 26)


Reisroute