Reisverslag Langs de Poolse steden


Ga naar: Home  Polen  Foto's


Polen > Onafhankelijkheidsdag in Polen

Als we de stad Krakau uitrijden is het rustig op straat. Het is vandaag 11 november en onafhankelijkheidsdag in Polen. Polen viert vandaag dat ze in 1918 onafhankelijk zijn geworden na Russische overheersing. Aan veel gebouwen hangen Poolse vlaggen en de mensen die op straat lopen hebben iets met rood en wit bij zich. Ook op de tolweg richting Katowice is het veel rustiger dan twee dagen geleden. Wel zo prettig, want dan rijdt het lekker door richting Wroclaw, de eindbestemming van vandaag. Op de snelweg seint een auto flink naar ons. Hij gebaart dat we moeten stoppen. We vertrouwen het niet en rijden door. Even later gebeurt hetzelfde met een andere auto. Volop seinen en er wordt gebaard te stoppen. Het lijkt ons geen politie, maar eigenlijk ook geen overvallers. Toch vertrouwen we het niet. We geven wat gas bij en rijden door. Het seinen houdt op. Vreemd. We zullen er nooit achter komen of het politie in burger was, iemand met een goed advies of toch iemand die op onze spullen uit was. Na nog een uurtje rijden arriveren we zonder verdere problemen in de stad Wroclaw.
Het centrale plein van Wroclaw
Om precies één uur parkeren we de auto voor het Ibis hotel aan de rand van het centrum. De kamer is al klaar, vertelt het meisje bij de receptie, maar we mogen pas inchecken vanaf twee uur. Als we er eerder in willen moeten we bijbetalen. De logica ontgaat ons. De kamer is toch al klaar? Als we vragen wat het hotel nog met de kamer wilt gaan doen in het resterende uur, mogen we er toch al in. Even later wandelen we naar de oude stad van Wroclaw. Net als alle voorgaande steden heeft Wroclaw ook een centraal Rynek plein. Ook hier zijn de pastel gekleurde huizen hersteld in hun oorspronkelijk stijl na de verwoestingen tijdens de oorlog. Het regent licht en veel mensen keren huiswaarts na de Happy Independence Parade in de ochtend. Kinderen lopen met rode en witte ballonnen, vaders met Poolse vlaggen. Als we op het plein aankomen is het weer droog. De zon breekt zelfs af en toe een beetje door. We zien het gotische raadhuis met de astronomische klok. In de hoek van het plein lopen we het aangrenzende Zoutplein op. Vooral het oude beursgebouw is prachtig. Andere gerestaureerde panden zijn misschien iets te eenvoudig hersteld. De decoraties zijn enkele op de gevels geschilderd.
Op het eiland in de Oder is Wroclaw gesticht
In de andere hoek van het Rynek plein staat de St. Elizabethkerk. De kerktoren was vroeger ruim veertig meter hoger, maar de toren is in 1975 door een brand getroffen. Een jaar later werd de kerk opnieuw getroffen door een brand. Een groot deel van het interieur werd verwoest. De kerk is volledig hersteld met een fraai barok interieur. Net achter de kerk ligt het Slagerstraatje. Dit smalle straatje oogt nog uit de tijd dat hier geslacht werd door kleine slagerijen in de Middeleeuwen. Tegenwoordig zitten er vooral galerieën in de oude panden. Via het barokke universiteitsgebouw steken we de rivier de Oder over. Op het eiland in de rivier is de stad Wroclaw oorspronkelijk gesticht. Nu staat hier de indrukwekkende Johannes de Doper-Kathedraal. Terug in het centrum sluiten we de rondwandeling af met een drankje in een cafeetje. Een mooie afsluiting van een mooie reis naar Polen. Wanneer we weer naar buiten lopen regent het. Met de capuchon op lopen we naar de Rynek. De regen en wind maken het onaangenaam. In de winkelstraat proberen we snel een restaurant te vinden. Tegenover het theater duiken we een eetgelegenheid in. We kijken niet eens meer naar het menu bij de deur. Alles is nu goed. Terwijl we binnen genieten van een prima maaltijd, zien we buiten volop politie en zwaailichten. De serveerster legt uit dat dit met de onafhankelijkheidsdag te maken heeft. Nationalisten houden een March of the Patriots. Zij streven naar een Polen voor Polen. Wanneer we weer terug lopen naar ons hotel tellen we zeker twintig politieauto's met zwaailichten, gewapende agenten en pelotons mobiele eenheid op de hoeken van de straat. Er hangt een onaangename sfeer. Snel lopen we terug naar het hotel.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Langs de Poolse steden':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Op weg naar Polen (Dag 1)
De barokke kerken van Poz.. (Dag 2)
Via Torun naar Gdansk (Dag 3)
In de voetsporen van Lech.. (Dag 4)
Het Middeleeuwse kasteel .. (Dag 5)
Dwalen door oud Warschau (Dag 6)
De zoutmijnen van Wielicz.. (Dag 7)
Indrukwekkend Auschwitz (Dag 8)
De oude stad van Krakau (Dag 9)
Onafhankelijkheidsdag in .. (Dag 10)
Terug naar huis (Dag 11)


Reisroute