Reisverslag Langs de Poolse steden


Ga naar: Home  Polen  Foto's


Polen > De barokke kerken van Poznan

Het ontbijt is al even gastvrij. De eigenaar vertelt trots dat hij de derde generatie is die het hotel draaiende houdt, terwijl hij het ontbijt uit serveert. Als we om half negen Mesum verlaten, een kleine dorpje nabij Rheine, hangt de mist nog over de weilanden.
Het centrale plein van Poznam
Nog voordat we weer op de snelweg naar Berlijn zitten, neemt de zon in kracht toe. De mist is snel verdwenen. Hoewel er veel vrachtverkeer op de weg rijdt, valt de verkeersdrukte reuze mee. We hebben ruim zevenhonderd kilometers voor de boeg. We rijden naar Hannover en veder richting naar Berlijn. Onderweg maken we stops om wat te eten, te tanken en voor de sanitaire stops. Even na twee uur passeren we de grens met Polen. Het is dan nog een krappe tweehonderd kilometer naar Poznan. Bij het binnen rijden van Poznan is het druk op straat. De avondspits komt hier al vroeg op gang. Het hotel ligt pal naast het oude centrum. Helaas is de weg er naar toe afgesloten door wegwerkzaamheden. Op goed geluk slaan we rechts af. De navigatie blijft ons terug leiden naar de afgesloten weg. Pas als we verder weg rijden, wordt de route aangepast. We rijden om het oude centrum en komen toch nog bij het hotel. We parkeren de auto even voor het hotel om binnen te informeren waar we de auto kunnen stallen. Dit blijkt in de nabijgelegen openbare parkeergarage. Vanaf het hotel is het een klein stukje wandelen naar het Rynek plein. Dit centrale plein is in 1253 ontstaan op de linker oever van de Warta rivier. Oorspronkelijk bestond de bebouwing uit houten huizen, maar langzaam veranderde de huizen in staan. De grote brand van 1471 versnelde dit proces. Na de verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog is het plein in oorspronkelijke staat hersteld. Het is eigenlijk opvallend dat midden op het plein pal naast het raadhuis ook oude handelshuizen staan. De gevels van de oude huizen rond het plein zijn prachtig verlicht en geven het plein een sprookjesachtige sfeer. Een saxofonist probeert wat geld te verdienen. De klanken van zijn muziek maken het sprookje compleet.
Het hotel in Poznam
We strijken neer op een terrasje en bestellen een bier. Vanaf het terras kijken we naar de mensen die voorbij lopen. Net buiten het plein ligt de Parochiekerk St.-Stanislas. Als ik de kerk binnen treed sta ik even stil van verbazing. De monumentale kerk uit 1650 is opgetrokken in een schitterende barokke stijl. Het kleurrijke stucwerk, schilderingen en verguld beeldhouwwerk rond het hoofdaltaar. De kerk is adembenemend mooi. Overal waar ik kijk is pracht en praal. Hoewel ik al veel kerken bekeken heb, spant deze misschien wel de kroon. De verderop gelegen Franciscanenkerk is ook in fraaie barokke bouwstijl opgetrokken. Het interieur van deze kerk is bijzonder mooi. Als dit de voorbode van onze reis is, dan wordt het een hele mooie rondreis. Tevreden bestellen we een maaltijd op het centrale plein. Een mooi afsluiting van de dag.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Langs de Poolse steden':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Op weg naar Polen (Dag 1)
De barokke kerken van Poz.. (Dag 2)
Via Torun naar Gdansk (Dag 3)
In de voetsporen van Lech.. (Dag 4)
Het Middeleeuwse kasteel .. (Dag 5)
Dwalen door oud Warschau (Dag 6)
De zoutmijnen van Wielicz.. (Dag 7)
Indrukwekkend Auschwitz (Dag 8)
De oude stad van Krakau (Dag 9)
Onafhankelijkheidsdag in .. (Dag 10)
Terug naar huis (Dag 11)


Reisroute