Reisverslag Langs de Poolse steden


Ga naar: Home  Polen  Foto's


Polen > Via Torun naar Gdansk

Op de begane grond van het hotel staat een uitgebreid ontbijtbuffet klaar. Een prima begin van de dag. Na het ontbijt zoeken we onze auto weer op in de nabijgelegen parkeergarage en rijden Poznan uit. We volgen de snelweg in noordelijke richting.
Het kasteel van Torun
Na zo'n dertig kilometer slaan we rechtsaf richting Torun. Een route door verschillende dorpjes. Net voor het binnenrijden van Torun is er een politiecontrole. We moeten aan de kant. Het rijbewijs en de autopapieren worden gecontroleerd. In gebrekkig Engels legt de agent uit dat soms Poolse automobilisten in een auto rijden met Nederlands kenteken. Dit is niet toegestaan. Bij ons is alles goed en we mogen verder. Aan de overzijde van de Wisla rivier parkeren we de auto. Als we informeren bij het loket hoe het betalen werkt, heeft de man ons kenteken al genoteerd op een ticket. We kunnen achteraf betalen voor het aantal uur dat we geparkeerd hebben. Het oude centrum van Torun ligt binnen de oude stadsmuur. We volgen de stadswandeling uit de reisgids langs de stadsmuur. Torun werd in de 11de eeuw gesticht door de Duitse Orde. Het oude centrum is ontkomen aan de zware vernietiging tijdens de Tweede Wereldoorlog, zoals in veel andere Poolse steden. Terwijl de ronddwalen genieten we van de prachtig stad. Niet voor niets staat dit oude centrum op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Aan het einde van de route komen we uit op het centrale Rynek marktplein. Het stadhuis trekt de aandacht. Voor het stadhuis staat een standbeeld van Copernicus. Torus is zijn geboorteplaats. Ook het Arthur’s Court en de gevel van ‘Het Huis onder de Gouden Ster’ zijn zeer fraai. Voor de lunch kopen we een broodje bij een bakkertje. Daarna vervolgen we onder reis naar Gdansk. De route gaat over de A1 snelweg. Een brede tolweg richting de havenstad. Ons hotel voor vandaag ligt pal aan de rand van het oude centrum. Aan het einde van de middag wandelen we het centrum in. Het is inmiddels al schemerig. Langs de oever van de Motlawa rivier liggen talrijke restaurantjes.
De straatjes van Gdansk
Gdansk is duidelijk toeristischer dan Poznan. Via de Groene poort lopen we de Lange Markt op, het centrale plein van Gdansk. Gdansk is tijdens de tweede wereldoorlog zwaar beschadigd. Men heeft het centrum volledig gerestaureerd in oude stijl. Dit betekent dat veel van de pastel kleurige huizen nog geen vijftig jaar oud zijn. De oude sfeer is echter bewaard gebleven voor de stad. Op het plein bestellen we een biertje. Ondertussen kijken we naar de mensen die voorbij wandelen. Via het plein lopen we over de koninklijke route. Een karakteristiek stukje Gdansk tussen de Groene poort en de Gouden poort. Vanaf hier dwalen we door de straatjes terug naar de oever van de Motlawa rivier. In een visrestaurant ziet het er gezellig uit. Dit blijkt een goede keuze. Het eten smaakt voortreffelijk.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Langs de Poolse steden':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Op weg naar Polen (Dag 1)
De barokke kerken van Poz.. (Dag 2)
Via Torun naar Gdansk (Dag 3)
In de voetsporen van Lech.. (Dag 4)
Het Middeleeuwse kasteel .. (Dag 5)
Dwalen door oud Warschau (Dag 6)
De zoutmijnen van Wielicz.. (Dag 7)
Indrukwekkend Auschwitz (Dag 8)
De oude stad van Krakau (Dag 9)
Onafhankelijkheidsdag in .. (Dag 10)
Terug naar huis (Dag 11)


Reisroute