Reisverslag Langs de Poolse steden


Ga naar: Home  Polen  Foto's


Polen > In de voetsporen van Lech Walesa

We beginnen de dag rustig. Nadat we een koffie in de hotelkamer gedronken hebben, lopen we naar de kade van de Motlawa rivier voor een ontbijt. Het is prachtig weer. De zon schijnt en het is zo'n vijf graden buiten. In een klein cafeetje bestellen we een ontbijtje met cappuccino, jus d'orange en brood met zalm.
Gdansk
Een goede start van de dag. Via de ‘Zwanen toren’, onderdeel van de oude vestingmuur en de ‘Mariapoort’ komen we bij de oude houten ‘Crane’. Het origineel van deze karakteristieke kraan dateert uit de Middeleeuwen en werd gebruikt om de schepen te lossen. Binnen in de toren kon door in een groot houten rad rond te lopen de lading omhoog getakeld worden. In de twee aangrenzende toren rond de kraan is een maritiem museum gehuisvest. Vanaf de bovenste verdieping van de kraan hebben we mooi uitzicht over de Motlawa rivier. In de achter de kraan gelegen Sint Jan's kerk is een doopsel gaande. De kerk is mooi voorzien van gotische decoraties. We wandelen verder langs de kade. Bij de groene poort komen we weer bij het centrale plein. De poort is ooit gebouwd voor koninklijk bezoek, maar in de praktijk is de poort hier maar één keer voor gebruikt. Tegenwoordig is het gebouw in gebruik door de Lech Walesa foundation. Het lange markt plein ziet er bij daglicht veel kleurrijker uit. De pastel gekleurde huizen geven het plein een bijzondere uitstraling. Ook zijn nu de façades van het ‘Gouden huis’ en het er naast gelegen ‘Artus hof’ goed te zien. Beide huizen tonen de rijkdom van vroeger met decoraties en gouden beelden op de gevel. Bij het stadhuis en de ‘Neptunus fontein’ begint de ‘Lange straat’. Tijdens de tweede wereldoorlog is deze straat zwaar getroffen. Maar twee huizen zijn ongeschonden uit de strijd gekomen. De straat is echter volledig in oude stijl hersteld. In één van de panden strijken we neer voor een koffie. Aan het einde wordt de straat afgesloten door de ‘Gouden poort’. De gouden beelden weerspiegelen prachtig in het zonlicht. Via het Arsenaal en de Jacobs kerk komen we bij de ‘Targowa markhallen’. De hallen zijn gesloten op zondag. Even ten noorden liggen de Nicolaas kerk en de Catherina kerk.
De scheepswerf
Hier eindigt de stadswandeling uit de reisgids. We wandelen op eigen gelegenheid door naar de Lenin werf. Op deze werf leidde de havenarbeider Lech Walesa in 1980 de opstand tegen het communisme. Dit was het begin van de vakbond Solidarnosc. Op de plek van de werf staat tegenwoordig een groot museum waar de Poolse geschiedenis rond de val van het communisme getoond wordt. Aan de hand van een audiotour lopen we door het museum. Indrukwekkend! Aan het einde van de middag sluiten we de dag af met een biertje in één van de cafés in het oude centrum. ‘s Avonds vinden we een leuk restaurantje in een keldertje. Het restaurant is wat minder op de toeristen gericht. De tartiflette met zalm smaakt prima.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Langs de Poolse steden':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Op weg naar Polen (Dag 1)
De barokke kerken van Poz.. (Dag 2)
Via Torun naar Gdansk (Dag 3)
In de voetsporen van Lech.. (Dag 4)
Het Middeleeuwse kasteel .. (Dag 5)
Dwalen door oud Warschau (Dag 6)
De zoutmijnen van Wielicz.. (Dag 7)
Indrukwekkend Auschwitz (Dag 8)
De oude stad van Krakau (Dag 9)
Onafhankelijkheidsdag in .. (Dag 10)
Terug naar huis (Dag 11)


Reisroute