Reisverslag Langs de Poolse steden


Ga naar: Home  Polen  Foto's


Polen > Het Middeleeuwse kasteel Malbork

Het is buiten bewolkt, als we de gordijnen open schuiven. Het heeft geregend vannacht. Als we de bagage in de auto laden, miezert het nog licht. We rijden Gdansk uit op weg naar Warschau. Zo'n vijftig kilometer ten zuidoosten van Gdansk ligt het Malbork kasteel.
Het Malbork kasteel
Dit Middeleeuwse kasteel is het grootste bakstenen kasteel van Europa. Ondanks het heiige weer, zien we het kasteel al liggen als we de Nogat rivier over rijden. We parkeren de auto nabij het kasteel. Er staat precies één andere auto op het parkeerterrein. Voordat we het kasteel bezoeken, wandelen we het plaatsje Malbork in voor een ontbijtje. Bij een lokale bakker bestellen we kleine vlees broodjes en koffie. Weer terug bij het kasteel is het praktisch droog. We besluiten de paraplu's in de auto te laten. Omdat het maandag is, is alleen het binnenterrein van het kasteel geopend. De tentoonstellingsruimtes zijn gesloten. Hierdoor krijgen we een gereduceerd toegangskaartje. Hier is ook een audiotour bij inbegrepen. Met de koptelefoon op volgen we de route door het kasteel. Het kasteel van Malbork bestaat uit drie verdedigingslinies. Vanaf de buitenste ring hebben we mooi uitzicht op de beneden vesting en het hoog-gelegen kasteel. Via een ophaalbrug komen we in het beneden kasteel. Een groot binnenterrein met rondom bakstenen gebouwen en kasteelmuren. Via een tweede ophaalbrug komen we in het hogere gelegen centrale gedeelte van het kasteel. De audiotour geeft duidelijk uitleg over het kasteel en legt duidelijk uit waar we naar toe moeten lopen. Zelfs als we even stil blijven staan, wordt de laatste aanwijzing herhaald. Bij de kapel, aan het einde van de tour, krijgen we de deur niet open. Zou de kerk ook gesloten zijn op maandagen? Net als we weg willen lopen gaat de deur aan de andere kant open. Een suppoost legt uit dat we de hendel niet goed naar beneden gedrukt hebben. De kapel is een waar pronkstuk van het kasteel. Aan de muren is goed te zien wat gerestaureerd is na de verwoestingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gelukkig is alles in oude staat hersteld. Terug bij de auto nemen we een koffie. De meneer van de tickets komt aangelopen. In gebaren legt hij uit dat we maar tien minuten de tijd hebben tussen het betalen en het verlaten van het parkeerterrein. We rijden de auto van het terrein en drinken daarna de koffie op. Daarna zetten we koers richting Warschau. Een reisafstand van ongeveer driehonderd kilometer. Het eerste stuk van de route leidt langs dorpjes. Daarna draaien we de S7 snelweg op.
Het presidentieel paleis in Warschau
Men is druk bezig om deze weg in zijn geheel te verbreden. Grote delen zijn al vierbaans, andere delen zijn nog gewoon een tweebaans weg. Tegen vier uur naderen we de stadsgrens van Warschau. Het wordt direct druk op de weg. File. Langzaam rijden we over de ring om het oude centrum heen. Ons hotel ligt aan de rand van de oude stad. Bij het hotel aangekomen parkeren we onze auto op het parkeerterrein van het hotel. De bagage brengen we naar de kleine maar prima kamer. In zo'n tien minuten wandelen we naar het oude centrum. Onderweg passeren we de opera en het koninklijke paleis. De stad oogt vriendelijk en stijlvol. Ook binnen de muren van de oude stad heerst een gezellig sfeer. Het lijkt veel minder een museum stad zoals Gdansk. Net aan de rand van de Rynek, het centrale marktplein, bestellen we een biertje in een gezellig pub. Even verderop eten we zuurkool met sausages, een traditionele Poolse maaltijd.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Langs de Poolse steden':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Op weg naar Polen (Dag 1)
De barokke kerken van Poz.. (Dag 2)
Via Torun naar Gdansk (Dag 3)
In de voetsporen van Lech.. (Dag 4)
Het Middeleeuwse kasteel .. (Dag 5)
Dwalen door oud Warschau (Dag 6)
De zoutmijnen van Wielicz.. (Dag 7)
Indrukwekkend Auschwitz (Dag 8)
De oude stad van Krakau (Dag 9)
Onafhankelijkheidsdag in .. (Dag 10)
Terug naar huis (Dag 11)


Reisroute