Reisverslag Langs de Poolse steden


Ga naar: Home  Polen  Foto's


Polen > Indrukwekkend Auschwitz

Arbeit macht frei
De stad Krakau is nauw verbonden met de geschiedenis tijdens de tweede wereldoorlog. Op zo'n zestig kilometer van Krakau lag tijdens de oorlog het grootste vernietigingskamp van de nazis: Auschwitz. Om negen uur rijden we met de auto Krakau uit en zetten koers richting Oswiecim. Oswiecim is de huidige en Poolse naam van Auschwitz. Na iets meer dan een uurtje rijden we het parkeerterrein van het museumcomplex op. Hoewel het bezoek aan het complex gratis, hebben we een Engelstalige rondleiding geboekt. Om precies half elf neemt de gids ons mee. We betreden het terrein van Auschwitz. Bij de toegangspoort met de beroemde woorden 'Arbeid macht frei' vertelt ze dat de Duitsers voor deze locatie gekozen hebben omdat hier al tientallen barakken stonden. In de barakken werden de voornamelijk Joodse gevangenen onder slechte omstandigheden vastgehouden. In de barakken wordt aan de hand van foto's getoond hoe de gedeporteerde Joden per trein arriveerde vanuit heel Europa en hoe de selectie plaats vond voor wie te werk gesteld werd en wie direct naar de gaskamers geleid werd. Het overgrote deel van de Joden die in Auschwitz arriveerde werd binnen enkele uren omgebracht. In 1944 werden zoveel Joden naar Auschwitz gebracht, dat men niet meer in staat was de stroom mensen te verwerken. Bizar. Naast de foto's in de barakken worden ook bezittingen getoond. Hele kamers vol schoenen of achtergelaten koffers. Sommige barakken zijn nog in originele staat. Hier zijn de kleinere ruimtes te zien met provisorische matrassen. Deze kamers moesten met tientallen anderen gedeeld worden. Aan het einde van de rondleiding over Auschwitz I bezoeken we de gaskamers. Onze gids legt uit dat hier geen gas uit de douches kwam, maar dat men een bus met gas door een kleine opening naar binnen gooide.
De spoorlijn naar Auschwitz
In de naast gelegen ovens werden de lijken verbrand. Enkele kilometers van Auschwitz I ligt Auschwitz II - Birkenau. Dit concentratie kamp was veel groter van opzet en vooral gericht op het zo efficiënt mogelijk doden van grote groepen Joden. Per dag kon men hier 5.000 mensen ombrengen en verbranden. Iedere dag opnieuw en opnieuw. Het complex telde honderden zeer primitieve barakken. Een oude treinwagon is de stille getuigen van de vreselijke transporten. De spoorrails die naar het hoofdgebouw leidt is bijna een monument op zich. De gaskamers in dit enorme complex zijn aan het einde van de oorlog opgeblazen door de Duitsers. Ze wilden hun sporen uitwissen. Hierin zijn ze niet geslaagd. De restanten van het kamp zijn zeer indrukwekkend. Na drie uur is de rondwandeling afgelopen. Vol ontzag rijden we weer terug naar Krakau. We kiezen er voor om niet via de snelweg terug te rijden, maar binnendoor te gaan. Net voor Zator, zien we een bijzonder merengebied op de navigatie verschijnen. Het lijkt wel of er een weg dwars door het meer loopt. We slaan af om te kijken. Het smalle weggetje loopt inderdaad over een dijk tussen vennen en meren door. Een prachtig natuurgebied. Het licht heiige weer geeft het nog een mooier beeld. In Zator parkeren we de auto in het centrum van het dorp. In een restaurantje aan het dorpsplein bestellen we een soep en koffie. De eigenaar spreekt geen woord Engels. Toch lukt het om de bestelling door te geven. Daarna rijden we in ongeveer een uurtje terug over de binnenwegen naar het hotel in Krakau. Ook de navigatie heeft er zin in. De route gaat zelfs via een pontje. Als we bij de kade aankomen ligt er een kleine veerboot met net ruimte voor twee auto's. We kunnen direct aan boord. De schipper kijkt verbaasd naar ons
De burcht van Krakau
Nederlandse kenteken op zijn pont. Enkele minuten later rijden we aan de andere zijde weer van de pont, verder richting Krakau. Aan het begin van de avond wandelen we de oude stad van Krakau weer in. We wandelen over de Rynek, het centrale plein, en daarvandaan naar het Koninklijke slot. Morgen gaan we de stad nader bekijken aan de hand van de rondwandeling uit de reisgids. Nu strijken we neer in een klein restaurantje aan de rand van de oude stad. Als laatste wandelen we, na het eten, de brug over de Wisla op. Vanaf de brug hebben we een prachtig uitzicht over het koninklijk slot.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Langs de Poolse steden':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Op weg naar Polen (Dag 1)
De barokke kerken van Poz.. (Dag 2)
Via Torun naar Gdansk (Dag 3)
In de voetsporen van Lech.. (Dag 4)
Het Middeleeuwse kasteel .. (Dag 5)
Dwalen door oud Warschau (Dag 6)
De zoutmijnen van Wielicz.. (Dag 7)
Indrukwekkend Auschwitz (Dag 8)
De oude stad van Krakau (Dag 9)
Onafhankelijkheidsdag in .. (Dag 10)
Terug naar huis (Dag 11)


Reisroute