Reisverslag Rondreis Egypte


Ga naar: Home  Egypte  Foto's


Rondreis Egypte

Zaterdag 14 en zondag 15 november 2004 - Cairo

Vertrek uit Amsterdam, aankomst in Caïro op dezelfde dag. Je kunt op dag 2 kiezen voor een ontdekkingsreis per bus door Caïro. Allereerst bezoeken we dan de piramides van Gizeh en de Sfinx. Ongeveer 4500 jaar geleden werden deze enorme bouwwerken gemaakt en vandaag de dag hebben ze nog niets van hun grootsheid verloren. Opgebouwd uit miljoenen steenblokken, waren de piramides vroeger met glanzende kalksteenplaten bedekt. De grootsheid van de piramides realiseer je je pas goed als je één van de treden wilt beklimmen. De Cheops-piramide is bijvoorbeeld 139 meter hoog (net zo hoog als een flatgebouw van 45 verdiepingen!). De aanblik van de piramides is al even overweldigend als de aantallen: alleen al voor de Cheops-piramide zouden 100.000 mensen 20 jaar lang ongeveer 2,3 miljoen blokken steen van 2,5 ton per stuk op elkaar geplaatst hebben! Hierna rijden we door naar de oude citadel, waarin zich de grote moskee van Mohammed Ali bevindt. Hier kun je ook genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Verder brengen we ook een bezoek aan oud Caïro, met daarin o.a. de fraaie “Koptische” hangende kerk. ’s Avonds kun je heerlijk dineren in één van de vele gezellige restaurantjes langs de Nijl.
--------------------------------------------------------------------------------

Maandag 16 november 2004 - Alexandrie

Vandaag maken we een dagexcursie naar Alexandrië, de stad waar Cleopatra vroeger haar zetel had. Ondanks het feit dat een groot deel van de oudheidkundige schatten inmiddels zijn vernietigd of zijn verzwolgen door de zee, blijft er nog genoeg over om te zien Allereerst brengen we een bezoek aan het bijzonder Grieks-Romeinse museum, waar je meer dan 40.000 oude voorwerpen kunt terugvinden welke dateren tot de 3e eeuw v. Chr. Een deel van het Romeinse amfitheater is vrij recentelijk ontdekt tijdens de bouw van een appartementencomplex. Uiteraard brengen wij een bezoekje aan deze historische plek. We sluiten de dag af met een bezoek aan het Montazah Paleis, het buitenverblijf van de koninklijke familie tot halverwege de vorige eeuw. Vooral de tuinen en het privé-strand zijn heerlijke plekken om rond te wandelen. We overnachten vanavond wederom in Caïro.
--------------------------------------------------------------------------------

Dinsdag 17 november 2004 - Bahariyya - Crystal Mountain

Na het ontbijt rijden we de drukte van Caïro uit. Al na een uurtje wordt het steeds rustiger op en rond de weg. Na een paar uurtjes door de verlaten woestijn zie je opeens groen in de verte en kom je aan bij de eerste oase, Bahariyya. Overal groeien dadelpalmen en landarbeiders rijden op hun ezeltje over de rijk begroeide akkers. We brengen een bezoek aan een warmwaterbron en na de lunch is er tijd voor ontspanning. ’s Middags gaan we weer op pad en brengen we een bezoek aan Crystal Mountain, een berg die geheel uit glimmend kwarts bestaat en unieke foto’s oplevert. Via het zwarte gesteente van de Zwarte Woestijn komen we aan het eind van de middag in het surrealistische gebied van de Witte Woestijn. Grote paddestoelen van kalksteen verrijzen uit het verder witte landschap. Vooral met zonsondergang is het genieten van de prachtige vergezichten. Vanavond wordt de maaltijd door bedoeïenen verzorgd en kun je je tegoed doen aan heerlijke, lokale spijzen. We overnachten vandaag onder de sterrenhemel (soms gaat ook een tent mee) op matrasjes (aanwezig). Soms krijgen we ’s nachts bezoek van kleine woestijnvosjes welke rond het kamp trippelen op zoek naar etensresten.
--------------------------------------------------------------------------------

Woensdag 18 november 2004 - Farafra Oase

Vandaag rijden we door de Witte woestijn naar de Farafra Oase, waar je bij voldoende tijd de kans krijgt een stuk te wandelen in het groen onder de dadelpalmen. We brengen een bezoek aan het museum van een bijzondere kunstenaar. Dhr. Badr is een internationaal befaamd schilder en beeldhouwer en door zijn excentrieke en naïeve expressie is zijn kunst op z’n zachts gezegd apart te noemen. Hij wil overigens vaak zelf een rondleiding geven door zijn museum en aangrenzende beeldentuin. Hierna brengen we een bezoek aan een oude Islamitische stad met overal smalle steegjes met trappetjes en doorkijkjes. De lemen muren en oude gebruiksvoorwerpen geven het plaatsje een bijzondere sfeer. We overnachten vandaag in de Dakhla Oase in een hotelletje. Je kunt aan het einde van de dag nog een facultatieve kameeltocht of jeepsafari maken in de woestijn.
--------------------------------------------------------------------------------

Donderdag 19 november 2004 - Kharga

Na het ontbijt rijden we richting Kharga, de laatste oase die we op deze reis aandoen. Nog steeds is de onmetelijke woestijn om ons heen erg indrukwekkend en de telkens wisselende kleuren blijven fascineren. In Kharga bezoeken we de tempel van Hebes en de Bagawat Tombes. Deze bouwwerken zijn voorboden van wat je te wachten staat in Aswan en Luxor. Vanavond arriveren we in een kamp dat is ingericht door bedoeïenen. Ze bereiden een heerlijke maaltijd en ’s avonds proberen ze je vaak een spel te leren of je een goocheltrucje te laten zien. We slapen in de buitenlucht op de zachte ondergrond van zandduinen.
--------------------------------------------------------------------------------

Vrijdag 20 november 2004 - Aswan

Het is bijzonder om wakker te worden in deze speciale omgeving van zand en lijnenspel. Als de zon net opkomt veranderen de kleuren in een rap tempo en is het leuk om een wandeling te maken. We rijden na het ontbijt via Luxor (waar we ons aansluiten bij een konvooi) naar Aswan waar we onze intrek nemen in ons hotel. Je kunt ’s avonds dineren in de vele restaurantjes aan de Nijl of rond het einde van de middag “high tea” drinken in het stijlvolle Old Cataract Hotel. Dit beroemde hotel heeft uitzicht over de Nijl en het Elephantine eiland en straalt de sfeer van koloniaal Engeland uit.
--------------------------------------------------------------------------------

Zaterdag 21 november 2004 - Aswan

Vandaag kun je op je gemak Aswan verkennen, met zijn oude markt en zijn lange Nijlboulevard. De stad is gelegen op een strategisch punt aan de eerste cataract (stroomversnelling) in de Nijl. Het rivierdal is hier op zijn mooist door de rotsen en de met palmen overdekte eilanden in de rivier. Er zijn tal van tempels, graven en obelisken, een kleurrijke bazaar, een mooie botanische tuin, en vlakbij is ook de immense Aswanstuwdam. Vooral de tempel van Philae, gelegen op een eiland in de Nijl is een interessante excursie. De tempel is gewijd aan de Godin Isis. Leuk is ook een wandeltocht aan de overkant door één van de dorpen van de Nubiërs die daar wonen.
--------------------------------------------------------------------------------

Zondag 22 november 2004 - feloeka

We gaan 's ochtends aan boord van een feloeka, een traditionele zeilboot waarmee sinds mensenheugenis de Nijl bevaren wordt. Je drijft en zeilt die dag in een uiterst ontspannen tempo stroomafwaarts en kunt genieten van het leven dat gaande is aan de oevers van de rivier. ‘s Avonds wordt er bij een eiland aangelegd en eten en slapen we aan boord van de feloeka op matrasjes.
--------------------------------------------------------------------------------

Maandag 23 november 2004 - Kom Ombo - Luxor

Als iedereen wakker wordt zijn we alweer aan het drijven richting de tempel van Kom Ombo, een opmerkelijke, aan twee goden gewijde tempel: de dubbeltempel van de krokodillengod Sobek en de god Horus met zijn valkenkop. Als we van de feloeka afstappen, staat er een bus klaar die ons naar Luxor brengt. Onderweg naar Luxor is er nog een mogelijkheid om te stoppen bij de Edfu tempel.
--------------------------------------------------------------------------------

Dinsdag 24 november 2004 - Luxor

Dag vrij te besteden. In Luxor, het voormalige Thebe, bevinden zich de culturele hoogtepunten van deze reis. Op de oostoever van de Nijl bevindt zich de beroemde tempel van Karnak. De bouw van dit enorme complex heeft 1500 jaar geduurd. In de avond wordt hier het imponerende klank- en lichtspel gehouden. Aan de overkant van de Nijl ligt de dodenstad van Thebe met het Dal der Koningen en het Dal der Koninginnen, waar een aantal graven, onder meer het graf van Toetankamon, bezocht kan worden. In tegenstelling tot de piramiden zijn in de rotsgraven mooie reliëfs en muurschilderingen gevonden. Een van de mooiste en best bewaard gebleven graftempels is de tempel van Hatsjepsoet, de enige vrouwelijke farao. De indrukwekkende Memnon-kolossen vormden ooit de toegang tot de tempel van Amenophis. Het gebied is zeer groot en het is heel leuk om een fiets te huren en jezelf een weg door het Egyptische landschap naar de bezienswaardigheden te banen. Ook de prachtige, landelijke dorpjes en groene velden zijn het best te bezoeken met een huurfiets. In de zomerperiode wordt fietsen afgeraden vanwege de warmte. Een zeiltocht van drie uur naar Bananeneiland behoort ook tot de mogelijkheden. Liefhebbers kunnen aan de oever van de Nijl schitterende Arabische paarden huren om een tocht te maken door de woestijn en langs kleine dorpjes. De minder geoefende ruiter kan het paard laten begeleiden, waaghalzen zullen zich verbazen over de snelheid die deze ranke paarden kunnen halen. Aan de West-bank is het heerlijk dineren met uitzicht op de fraai verlichte Luxortempel. Verschillende hotels beschikken over een zwembad zodat de namiddag aan het water doorgebracht kan worden.
--------------------------------------------------------------------------------

Woensdag 25 en Donderdag 26 november 2004 - Sharm el-Naga

Lange reisdag via Hurghada naar Sharm el-Naga, aan de Rode Zee. Hier verblijven we de komende 2 dagen in knusse hutjes bij het strand. Je kunt hier zwemmen, luieren en natuurlijk genieten van de bijzondere onderwaterwereld tijdens het snorkelen of duiken.
--------------------------------------------------------------------------------

Vrijdag 27 en Zaterdagdag 28 november 2004 - Cairo - Amsterdam

Na het ontbijt rijden we per bus terug naar Caïro. Aankomst is daar in de namiddag of begin van de avond. De rest van de dag/avond is vrij te besteden. De volgende dag vlieg je, na een transfer naar de luchthaven, weer terug naar Amsterdam.
--------------------------------------------------------------------------------

Reacties op 'Rondreis Egypte':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Aankomst in Cairo (Dag 1)
Het Suikerfeest in Cairo (Dag 2)
Wandeling door Cairo (Dag 3)
Slapen op het woestijnzand (Dag 4)
Het middeleeuwse stadje E.. (Dag 5)
Op een kameel naar de Oase (Dag 6)
Eten bij de Nubiërs in A.. (Dag 7)
High Tea in Hotel Old Cat.. (Dag 8)
Zeilen op de Nijl (Dag 9)
De tempels van Karnak en .. (Dag 10)
Te gast op een Egyptische.. (Dag 11)
Op weg naar Sharm El-Naga (Dag 12)
Een dagje aan het strand (Dag 13)
Het Egyptisch museum (Dag 14)
Schiphol (Dag 15)


Reisroute
Programma