Reisverslag Rondreis Egypte


Ga naar: Home  Egypte  Foto's


Egypte > Eten bij de Nubiërs in Aswan

Om vier uur 's morgens wekt Mohammed ons zachtjes. Het is nog vroeg, het is nog donker en het is vooral nog koud. Niet echt aantrekkelijk om de slaapzak uit te komen. Met de zaklantaarn in de hand, pak ik de bagage in. Daarna baan ik mij een weg naar de ontbijttafel. De thee en het warme - maar erg hard gekookt - eitje maakt het weer aangenamer. Om iets over vijven rijden we met de bus weg bij het kampterrein.
Zonsopgang
We gaan op weg naar Luxor. We moeten zo vroeg weg, om tijdig in Luxor te arriveren voor het konvooi naar Aswan. Om Luxor te bereiken moeten we eerst nog zo'n 300 kilometer door de woestijn afleggen. We moeten natuurlijk enige speling houden voor lekke banden en zo. Bij de eerste controlepost moeten we wachten op een tweede bus. Dit blijkt de bus van de Koning Aap groep te zijn. Met twee bussen achter elkaar rijden we tien minuten later de woestijn weer in. Iedereen probeert nog wat slaap mee te pikken in de bus in deze vroege uurtjes. Rond half zes stopt de bus langs de kant van de weg voor de opgaande zon. De andere bus is dan al uit het zicht verdwenen. De zon stijgt zeer snel en we moeten snel zijn voor het ultieme kodakmoment. Daarna rijden we verder richting Luxor. Rond half tien arriveren we bij het Hotel in Luxor. Hier hebben we een uur de tijd om ons op te frissen of te zwemmen. Het zwembad ziet er in de schaduw nogal fris uit. We besluiten een rondje te lopen door Luxor richting de Nijl. Onderweg wordt er weer van alles aangeboden. De aanbieding om een ritje te maken met een paard en wagen zijn overweldigend. We verblijven echter maar een uurtje in Luxor. De andere reisgenoten hebben zich ondertussen verschanst op het dakterras van het hotel. Zij hebben eten besteld en krijgen dit vlak voor half elf. Zij moeten hun sandwiches snel opeten om op tijd bij de bus te zijn. Onze koffie en thee is niet meer op tijd gekomen. Om half elf verzamelen we weer bij de bus voor de busrit naar Aswan. Dit gaat in het konvooi. Ale, onze persoonlijke beveiliger, neemt afscheid in Luxor. Het konvooi bestaat vandaag maar uit twee bussen. Onze bus en de bus van Koning Aap. We hadden dus ook direct vanuit de woestijn door kunnen rijden.
Varen op de Nijl
Onder politiebegeleiding met sirenes voor en achter rijden we met hoge snelheid Luxor uit op weg naar Aswan. Halverwege, bij de provincieovergang tussen Luxor en Aswan is een korte pauze. Hier wordt de politie begeleiding overgenomen door het andere district. Het tweede gedeelte naar Aswan gaat mogelijk nog harder. Camel probeert het konvooi bij te houden. Hij haalt flinke toeren uit om auto's in te halen. Om kwart over twee, eerder dan gepland, arriveren we in ons hotel in Aswan. Het lijkt inmiddels alsof we al een hele dag er op hebben zitten. We bestellen een lunch in het hotel en gaan naar de kamer om te douchen en te scheren. Als we terug komen staat de lunch gereed in het restaurant. Om half vier lopen we naar de Nijlkade. We stappen in een platte motorboot. We varen om het Elefantine eiland heen en meren aan bij het eiland van Kitchener. Het Kitchener eiland is vroeger van een Britse officier geweest. Hij heeft dit eiland gekregen en heeft er verschillende planten geplaatst. Nu vormt dit eiland een prachtige Botanische tuin en is een heerlijk rustpunt tussen alle drukte van de stad. Aan de andere kant van het eiland drinken we thee met uitzicht op de Nijl. Met de motorboot varen we stroomopwaarts over de Nijl richting het Nubiërs dorp. Ondertussen verdwijnt de zon acht de bergen langs de Nijl. Het is dan ook al donker, als we bij het dorp arriveren. Mohammed geeft een rondleiding door het kleine dorpje. Het dorp is ontstaan na de aanleg van de High dam, de stuwdam in de Nijl. Door het meer dat achter de High dam ontstond moesten vele inwoners verhuizen.
Nijl rivier
In het dal woonden voornamelijk Nubiërs. In één van de huizen gaan we eten. Allereerst kunnen we rond kijken in het huis en zien hoe de Nubiers leven. Op de overdekte binnenplaats tonen ze ons ook een bak met jonge krokodillen. Deze mogen we er uit tillen en even vasthouden. Het eten smaakt ons goed.
Na het eten varen we met de boot weer terug naar Aswan. Hier meren we rond acht uur weer aan. 's Avonds hebben we nog ge-internet in de buurt van het hotel. Het blijkt dat er woensdagmiddag een sprinkhanenplaag bezit genomen heeft van de piramides in Cairo. Wij zijn net woensdagochtend uit Cairo vertrokken. Op internet zoeken we wat foto’s op van de sprinkhanen. Het ziet zwart van de sprinkhanen rond de piramides. Gelukkig hebben we hier geen last van gehad. Om half tien gaan we al slapen na een hele lange dag. Morgen is weer vroeg op.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Rondreis Egypte':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Aankomst in Cairo (Dag 1)
Het Suikerfeest in Cairo (Dag 2)
Wandeling door Cairo (Dag 3)
Slapen op het woestijnzand (Dag 4)
Het middeleeuwse stadje E.. (Dag 5)
Op een kameel naar de Oase (Dag 6)
Eten bij de Nubiërs in A.. (Dag 7)
High Tea in Hotel Old Cat.. (Dag 8)
Zeilen op de Nijl (Dag 9)
De tempels van Karnak en .. (Dag 10)
Te gast op een Egyptische.. (Dag 11)
Op weg naar Sharm El-Naga (Dag 12)
Een dagje aan het strand (Dag 13)
Het Egyptisch museum (Dag 14)
Schiphol (Dag 15)


Reisroute
Programma