Reisverslag Rondreis Egypte


Ga naar: Home  Egypte  Foto's


Egypte > Te gast op een Egyptische bruiloft

Om zes uur op. Ik ben er inmiddels aan gewend. Vandaag staat de dodenvallei op het programma. Normaliter start Mohammed de excursie nog een uurtje eerder, maar omdat het in deze tijd van het jaar niet zo heel warm is, kunnen we tot zes uur uitslapen. Na het ontbijt in het hotel rijden we met de bus naar de west-oever van de Nijl.
Memnonkolossen
Allereerst bezoeken we de enorme kolossen van de Amenhoteps dodentempel. De kolossen van farao Amenhotep III zijn de enige overblijfselen van de tempel van Amenhoteps. De tempel is door een aardbeving vergaan en daarna zijn de brokstukken voor andere tempels gebruikt. Daarna rijden we door naar de vallei van de koningen. In deze vallei liggen alle graftombes van de farao's uit de periode 1500 – 1000 vC. We blijken niet de enige toeristen te zijn. Het is ontzettend druk. Voor veel dagjesmensen uit Hurgada is dit één van de vaste onderdelen. Vanaf de parkeerplaats nabij de kassa rijden we met een efteling-achtig treintje naar de vallei. Dit is nog geen 500 meter en eigenlijk had ik het best graag willen lopen (ik zit al zo veel). De graftombes liggen verspreid in de vallei. Over het algemeen bestaat een graftombe uit een lange naar beneden lopende gang, die uitkomt op een offerruimte. Daarvandaan loopt opnieuw een gang naar de uiteindelijke graftombe van de farao. Alle graven zijn in het verleden door schatzoekers geroofd. Eén uitzondering hierop vormt het in 1922 ontdekte graf van de farao Toetchamamon. Toetchamamon was niet een enorm belangrijke farao, maar door de ontdekking van zijn graf wel één van de bekendste. Het bekendst is het dodenmasker van Toetchamamon. Dit masker ligt nu in het Egyptisch Museum in Cairo. We bezoeken de graftombe van Toetchamamon zelf niet. De meeste kostbaarheden staan tentoongesteld in het Egyptisch Museum en qua tombe is het niet de bijzonderste. Bij de graftombe van Thoetmosis III, geheel achteraan in het dal, gaaft Mohammed een uitvoerige uitleg over de historie van de graftombes, de inrichting en geeft hij een uitleg over de beschilderingen.
Valley of the Kings
Daarna hebben we de gelegenheid om een drietal tombes te bezichtigen. Op aanraden van Mohammed bezoeken we de tombe van koningin Tawosret en farao Sethnacht. Vooral de fraaie kleuren in de muurtekeningen komen in de tombes goed over. Na deze tombe, bezoeken we ook de tombe van de belangrijkste farao: Ramses II. Tenslotte bezoeken we ook de tombe van Ramses VI. (Beide ook op advies van Mohammed). Bij deze laatste tombe is het zo druk dat er een lange rij voor de tombe staat.
Op de terugweg laten we het treintje voor wat het is en lopen terug naar het parkeerterrein. Met de bus rijden we naar het Badr-museum. Dit behelst niet meer dan een kleine demonstratie hoe potjes gemaakt worden uit verschillende steensoorten. Daarna mogen we de winkel (ter plekke galerie genoemd) bezoeken. De eigenaar laat trots zijn winkel zien en biedt ons, vrijblijvend, een thee of koffie aan. Ook laat hij het verschil zien tussen echt stenen beeldjes en plastic beeldjes. Vreemd genoeg is dit lastig te onderscheiden (Behalve dan met een aansteker, zoals we gisteravond tijdens het eten ook het beeldje van Frits getest hebben).
Tempel van Hatsjepoet
We vervolgen onze route richting de imposante tempel van Hatsjepsoet. De tempel van Hatsjepsoet ligt aan de voet van een steile kalksteenwand. Mohammed geeft de toelichting waarom Hatsjepsoet als enige vrouwe haar tempel in de koningenvallei liet bouwen en niet in de Valley of Queens. De tempel bestaat uit verschillende verdiepingen die deels uit de rotsen gehouwen zijn. In de tempel word ik tot vervelends aan toe door bewakers en toezichthouder benaderd voor geld. Ook wijzen zij op één van de mooie kodak-punten, waarvoor je van hen even over de afrastering mag stappen. Uiteraard voor een bijdrage. Eén toezichthouder wijst mij op een mooie fotoshot. Dit blijkt het ook te zijn. Daarna heb ik het bij hem verbruid, omdat ik geen geld op zak heb. Tenslotte brengen we een bezoek aan de tempel van Ramses III. Deze tempel van Medinat Habu is gebaseerd op de tempel Ramesseum van Ramses II, zijn vader. De tempel wordt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Ramesseum en de tempel van Hatsjepsoet, veel minder door toeristen bezocht. In de tempel zijn met name de wandtekeningen en hiërogliefen goed bewaard gebleven. Sommige tekeningen bevatten ook nog de oorspronkelijke kleuren. Mohammed laat de tekeningen van de laatste tocht van Ramses III zien en welke goden hem hierbij eerden. Tot slot eindigt Mohammed bij de pilaren met de afbeeldingen van de goden. Hij doet hier de overhoring over de herkenning van de goden. Wij blijken na anderhalve week Egypte hier nog niet zo goed in te zijn. We nemen afscheid van de laatste tempel tijdens onze reis en rijden terug naar Luxor. Om even over tweeën zijn we terug in het hotel, bestellen onze lunch en nemen plaats op het dakterras. Hiervandaan hebben we een mooi uitzicht over de gehele stad. Het duurt wel even voordat de lunch kwam (en voor Esther zelfs helemaal niet.
Hiërogliefen
Na anderhalf uur blijkt dat haar gerecht niet meer beschikbaar is). We besluiten het diner maar over te slaan. Rond kwart voor zeven rijden we, dit keer met de bus, terug naar de tempels van Karnak voor de Sound and Light show aldaar. Gedurende de Sound and Light show worden delen van het tempelcomplex uitgelicht en wordt de geschiedenis verteld. Het eerste kwartier is de Sound and Light show leuk, maar het gaat al snel vervelen. Het verhaal is lastig te verstaan. Vanaf de tribune bij het heilige water eindigt de show met een lichtshow over het gehele tempelcomplex. Helaas weinig spectaculair. De show duurt wel anderhalf uur. Terug in ons hotel nemen we in de lounge nog een biertje. Mohammed zit bij ons, maar hij twijfelde of hij nog naar een bruiloft zou gaan van vrienden van hem. Hierover wordt hij steeds gebeld. Als hij besluit te gaan, vraagt hij Geert en mij (de rest is al naar bed) of wij zin hebben om mee te gaan. Met een taxibusje rijden we naar de buitenwijk van Luxor. Op de hoofdweg stappen we uit en lopen verder door smalle straatjes. Mohammed grapt dat dit als goedmaker is voor de tegenvallende Sound and Lightshow. Het zegt dat wij de eerste groep zijn, waarvan de meerderheid het niet leuk vond. Het geluid van de bruiloft ias al van ver te horen. In de straat waar het feest gegeven wordt, is ook voldoende light. Het feest blijkt een bachelorparty te zijn. Vooraan staat een Nubische band te spelen en in de straat staan en zitten zeker 250 mannen. Enkele vrouwen staan op de eerste verdieping vanaf het balkon toe te kijken. Wij worden feestelijk onthaald op de bruiloft. Alle vrienden van Mohammed heten ons welkom. Ook worden we voorgesteld aan de bruidegom. Iemand geeft een teken en er wordt direct een bank ontruimd voor ons. We krijgen whisky aangeboden. Verder drinkt er nauwelijks iemand en wie er al drinkt, drinkt thee. De waterpijp slaan we vriendelijk af. Daar hebben al teveel mensen aan gezeten. Veel gasten langs de kant proberen verlegen contact met ons te maken. Veel verder dan "Welcome to Egypte" komen ze niet. Geert wordt uitgenodigd om te dansen door wat jongelui langs de kant. Al snel staan we allemaal op de dansvloer. De muziek en de manier van dansen is wat typisch, maar met wat aanpassingen wel leuk. Ook nemen sommige Egyptenaren onze danspassen over. Wellicht hebben we een nieuwe rage ontketend. Om twaalf uur geeft Mohammed een seintje en iemand brengt onze jassen. Deze lagen nog op de zitbank. We lopen met enkele vrienden van Mohammed terug naar de taxi. Pas bij de taxi nemen we definitief afscheid van hen (dit schijnt gebruikelijk te zijn) en we rijden terug naar het hotel. Wat een bijzondere ervaring.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Rondreis Egypte':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Aankomst in Cairo (Dag 1)
Het Suikerfeest in Cairo (Dag 2)
Wandeling door Cairo (Dag 3)
Slapen op het woestijnzand (Dag 4)
Het middeleeuwse stadje E.. (Dag 5)
Op een kameel naar de Oase (Dag 6)
Eten bij de Nubiërs in A.. (Dag 7)
High Tea in Hotel Old Cat.. (Dag 8)
Zeilen op de Nijl (Dag 9)
De tempels van Karnak en .. (Dag 10)
Te gast op een Egyptische.. (Dag 11)
Op weg naar Sharm El-Naga (Dag 12)
Een dagje aan het strand (Dag 13)
Het Egyptisch museum (Dag 14)
Schiphol (Dag 15)


Reisroute
Programma