Reisverslag Rondreis Egypte


Ga naar: Home  Egypte  Foto's


Egypte > High Tea in Hotel Old Cataract

Vandaag staat een bezoek aan de tempels van Abu Simbel op het programma. Om drie uur loopt de wekker al af. Beneden krijgen we een ontbijtpakket mee. Slaperig stappen we om half vier ’s morgens in de bus. De rit naar Abu Simbel is bijna 300 kilometer en kan alleen in konvooi gereden worden. Het konvooi vanuit Aswan vertrekt om half vijf. Als het erg druk is vertrekt er soms ook een konvooi om vier uur.
Abu Simbel
Mohammed wil proberen dit eerdere konvooi te halen. Daarom moeten we al vroeg aanwezig zijn. Als we aankomen, blijkt het niet zo druk te zijn in het konvooi. De rit begint dan ook pas om half vijf met zo'n vijftig touringcars en busjes. Ik doe mijn ogen dicht. Tot half zeven slaap ik redelijk door in de bus. We hebben extra ruimte omdat niet iedereen mee is met deze excursie. Als ik wakker word, rijden we midden in de woestijn. Zowel links als rechts is niets anders dan zand. Vreemd genoeg is er zowel voor als achter ons niets anders dan een lege asfaltweg. We rijden weliswaar midden in het konvooi, maar we zijn compleet gelost door de kopgroep. De grote touringcars. Op onze beurt hebben wij de achterblijvers gelost. Lekker veilig allemaal!. Om half acht rijden we, nog steeds alleen, Abu Simbel binnen en stoppen bij de tempel. Doordat alle toeristen in het konvooi moeten rijden, komt iedereen rond dezelfde tijd aan. Het is direct een chaotische drukte. En dan te bedenken dat er de rest van de dag sporadisch bezoekers zullen komen. Mohammed geeft buiten de tempel een uitleg. Binnen is het niet toegestaan te gidsen, omdat dit te veel hinder geeft aan de andere bezoekers. De tempel van Aboe Simbel is in opdracht van Ramses II uit de rotsen gehouwen.
Abu Simbel
Vroeger was de tempel 200 meter oostwaarts gesitueerd. Echter door de aanleg van de High dam bij Aswan, bijna 300 kilometer verderop, zou de tempel van Abu Simbel onder water verdwenen zijn. Daarom is in de jaren zestig een reddingsactie op touw gezet om de indrukwekkende tempels te verplaatsen. Voor de tempel van Ramses II staan vier enorme kolossen van Ramses. De 20 meter hoge beelden vormen de façade van de tempels van Abu Simbel. We bezoeken de tempel met haar mooie muurtekeningen uit de periode van Ramses II. Geheel achterin de tempel bezoeken we het allerheiligste. Het beeld van Ramses II is hier gepositioneerd naast Amon-Re, Ptah en Re-Harachte. Op twee dagen van het jaar valt het zonlicht van de opkomende zon door de ingang precies op de vroeger met goud beklede beelden. De Kleine Tempel, liet Ramses bouwen ter ere van zijn favoriete vrouw Nefertari. Ook hier zijn de reliëfs gewijd aan de overwinningen van Ramses II. Om kwart over negen moeten we weer bij de bus zijn voor de terugtocht. Het konvooi vertrekt uiteindelijk pas een half uur later. De route is wat saai en een goede reden om de ogen weer te sluiten. Later vermaken we ons als tijdverdrijf ook met enkele raadsels. Vlak voor Aswan bezoeken we de High dam. De High dam is ruim 80 meter hoog. De dam vervangt de oude Aswandam uit begin 1900 in de Nijl. Achter de High dam is het Nasser meer ontstaan van ruim 500 kilometer naar het zuiden. Om half twee staan we weer voor ons hotel. De uitstap naar Abu Simbel was vermoeiend, maar zeker de moeite waard geweest. In het restaurant bestellen we weer een lunch en verfrissen ons daarna op de kamer. Daarna staat de lunch gereed. 's Middags lopen we Aswan in, in de richting van de soek. De soek is een knusse markt met veel standjes. De soek ligt echter net iets verder weg dan we dachten. We besluiten om te keren om naar het Hotel Old Cataract te lopen. Hier kunnen we om vier uur ’s middags high tea drinken, althans als we toegelaten worden. Nette kleding is vereist. Bij de toegangspoort wijst de bewaker ons eerst op het bordje dat we minimaal 55 Egyptische pond moeten uitgeven. Daarna, toen de prijs voor ons geen bezwaar was, wijst hij op het bordje dat casual kleding niet toegestaan was. Met onze netste kleren aan uit de koffer vinden wij dat we er wel netjes uit zien. Er moet even gebeld worden en wij mogen naar binnen.
De Souq
Bij de hoofdingang moeten we door de metaaldetector. Het Hotel Old Cataract dateert uit 1899 en is vooral beroemd door Agatha Christie. Zij schreef op de veranda van het hotel haar boek "De dood op de Nijl". Het hotel ademt nog de Britse sfeer uit. Op het terras treffen we ook andere reisgenoten. We zijn al speciaal in kleine groepjes gegaan, omdat grotere groepen niet toegelaten worden. We bestellen de high tea en genieten van de ondergaande zon op het terras. Op het terras drinken we de thee en we snoepen van de gebakjes en hapjes bij de high tea. Tot over zessen zitten we hier. Op weg naar de uitgang lopen we nog even de gangen in van het fraaie hotel. De dinerzaal is zeer indrukwekkend en zeer luxe in de oude stijl. In de andere vleugel bekijken we de oude lift met gietijzer en gegraveerde ramen. De liftbediende nodigt ons uit om mee te gaan naar de derde verdieping. Hier laat hij de slaapkamer van Agatha Christie zien. Als hij begrijpt dat wij helemaal geen gasten van het hotel zijn, geeft hij aan dat hij dit helemaal niet mag doen. Doet het altijd goed voor extra tip, die we hem ook geven. Vanuit het hotel lopen we weer terug richting de Soek. Onderweg bezoeken we de katholieke kerk in Aswan. Een met tl verlichte kerk. Beneden wordt net een mis opgevoerd. Boven in de eigenlijke kerk vindt een flinke renovatie plaats. We lopen verder langs de boulevard terug naar het centrum. Hier zijn we nog veel te kort geweest. Ook ’s avonds is het erg druk op de markt. De handelswaar verschilt van fruit tot puur toeristisch. Diverse verkopers proberen ons naar hun stalletje te loodsen. Soms is dit heel vervelend, maar door het spel mee te spelen wordt het ook wel een beetje leuk. Zeker als je een gesprek aan knoopt over Egypte en vooral blijft lachen. Een nadeel: het schiet natuurlijk niet op.
Old Cataract Hotel
Maar wat moet je ook met haast in Egypte. Na vele handen geschud te hebben en schouderklopjes uitgedeeld te hebben aan de soms zeer handige verkopers, besluiten we wat te gaan drinken op de markt op een klein terrasje. Geert bestelt zijn waterpijp en zo genieten we met z’n vieren van de drukte op de markt. Bij het afrekenen moeten we opeens 60 Egyptische pond afrekenen. Dat lijkt ons wat veel. We willen hem 50 pond geven, maar dit blijkt niet voldoende. We vragen hem één voor één wat alles kost. Alleen al met de prijs van de cola, kan de totaalprijs niet kloppen. De jongen begrijpt dat zijn totaalprijs niet meer overeen komt met de prijzen. We krijgen 10 pond terug van onze vijftig, en hij zegt dat hij altijd al 40 gezegd had. Ja, ja! Waarschijnlijk was het nog steeds veel te veel, maar ja. In het hotel nemen we in de hal nog een biertje voor het slapen gaan en zo langzamerhand druppelen ook de andere reisgenoten binnen. Rond elf uur gaan we slapen na wederom een lange dag.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Rondreis Egypte':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Aankomst in Cairo (Dag 1)
Het Suikerfeest in Cairo (Dag 2)
Wandeling door Cairo (Dag 3)
Slapen op het woestijnzand (Dag 4)
Het middeleeuwse stadje E.. (Dag 5)
Op een kameel naar de Oase (Dag 6)
Eten bij de Nubiërs in A.. (Dag 7)
High Tea in Hotel Old Cat.. (Dag 8)
Zeilen op de Nijl (Dag 9)
De tempels van Karnak en .. (Dag 10)
Te gast op een Egyptische.. (Dag 11)
Op weg naar Sharm El-Naga (Dag 12)
Een dagje aan het strand (Dag 13)
Het Egyptisch museum (Dag 14)
Schiphol (Dag 15)


Reisroute
Programma