Reisverslag Rondreis Egypte


Ga naar: Home  Egypte  Foto's


Egypte > Zeilen op de Nijl

We kunnen vandaag uitslapen. De wekker gaat pas om acht uur. Heerlijk na twee korte nachten. We brengen onze hoofdbagage naar de hotelkamer van Mohammed en nemen de dagrugzak met ons mee. Camel neemt onze bagage morgen mee in de bus als hij ons op komt halen. Na het ontbijt in het hotel wandelen we rond half tien richting de kade van de Nijl. De feloeka's, zeilboten, liggen al klaar. Er zijn twee boten voor ons beschikbaar, één grote voor dertien personen en een kleinere voor acht personen. Aan boord ligt een grote matras met kussens, zodat we liggend kunnen genieten van de boottocht over de Nijl. Langs de randen zijn kussen vastgemaakt om tegen aan te leunen. Een doek beschermt ons tegen de zon. Vooral in de zomer is dit noodzakelijk. Nu valt de zon wel mee. Op het water staat een flinke bries en het is nog best fris. Maar het prachtige uitzicht over de Nijloevers maakt dit direct goed.
Zeilen
Het idyllische beeld wordt soms onderbroken door de grote cruiseschepen, die als varende flatgebouwen passeren. De Nubische bemanning verzorgt de thee voor ons. Kortom een prima omgeving om een dagje te relaxen op de Nijl. De wind komt uit het noordoosten, dus de feloeka laveren over de Nijl. Een feloeka heeft één groot zeil en geen fok (voorzeil). Het zeil steekt zo'n twintig meter de lucht in. Bij het passeren van de grote brug moet het zeil dan ook gestreken worden. Door de voorzijde los te maken kan het gehele zeil achterover gekanteld worden. De stroom van de Nijl duwt de boot onder de brug door. Na de brug wordt het zeil weer gehesen. Ondertussen is de bemanning gestart met het bereiden van de lunch. Op een klein kooktoestelletje maken ze de lunch gereed. Voor de lunch en voor de toiletstop leggen we aan bij een klein strandje aan de westoever. Aan boord van de grote feloeka wordt een kleed uitgespreid, de lunch uitgestald (met soep, rijst, bonensoep, gebakken patat etc).
Lunch aan boord
Daarna is het aan ons, om dit weer op te maken. Na het eten worden de boten weer losgegooid en zeilen we verder over de Nijl. We laveren verder over de Nijl. Soms in de zon en soms niet, afhankelijk van de stand van het zeil. Na een nieuwe toiletstop, is het rond vier uur tijd voor het bier. Vooraf hebben we opgegeven welke drankjes we willen drinken. Twee bier, twee water en twee cola heb ik besteld. Het biertje smaakt prima. Ondertussen gaat langzaam de zon onder. In het donker arriveren we bij de overnachtingplaats. Een strandje aan de west kant van de Nijl. Het strandje wordt duidelijk vaker gebruikt. Het enige boompje op het strandje, heeft veel weg van één groot toilet. Overal ligt afval. Na het diner aan boord doen we nog wat spelletjes. We gaan rond tien uur in onze slaapzaak. Gelukkig is de buitenkant afgeschermd met een doek, zodat we weinig last hebben van de koude wind.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Rondreis Egypte':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Aankomst in Cairo (Dag 1)
Het Suikerfeest in Cairo (Dag 2)
Wandeling door Cairo (Dag 3)
Slapen op het woestijnzand (Dag 4)
Het middeleeuwse stadje E.. (Dag 5)
Op een kameel naar de Oase (Dag 6)
Eten bij de Nubiërs in A.. (Dag 7)
High Tea in Hotel Old Cat.. (Dag 8)
Zeilen op de Nijl (Dag 9)
De tempels van Karnak en .. (Dag 10)
Te gast op een Egyptische.. (Dag 11)
Op weg naar Sharm El-Naga (Dag 12)
Een dagje aan het strand (Dag 13)
Het Egyptisch museum (Dag 14)
Schiphol (Dag 15)


Reisroute
Programma