Reisverslag Rondreis Nepal en Tibet


Ga naar: Home  Nepal  Tibet  Foto's


Rondreis Nepal en Tibet

Dag 1 Amsterdam – Kathmandu

Voor gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 2-3 Kathmandu

Aan het einde van de middag komen we aan in één van de drie koningssteden in de Kathmanduvallei: Kathmandu. Net als de andere twee koningssteden Patan en Bhaktapur bezit Kathamandu een onvoorstelbare schat aan hindoeïstische en boeddhistische kunst. Het belangrijkste punt van de stad is Durbar Square, het centrale paleisplein. Hier vind je een aantal prachtige tempels, musea, paleizen en religieuze beelden. Bovenal fungeren de pleinen als ontmoetingsplaats. Als je even rustig gaat zitten, zie je het dagelijkse leven van Nepal in een bonte stoet aan je voorbijtrekken. In een buitenwijk van Kathmandu bevindt zich de Tibetaanse boeddhistische tempel Bodhnath, minstens vier à vijf eeuwen oud en een van de grootste ter wereld. Bodhnath is hét centrum van de Tibetaanse cultuur in Nepal. Er wonen veel Tibetaanse vluchtelingen die sieraden, tapijten en thanka's (rolschilderingen met religieuze voorstelling) verkopen. Swayambunath is het oudste boeddhistische tempelcomplex van de vallei. Het wordt wel de apentempel genoemd omdat er zoveel apen bivakkeren. Vanuit het hotel kun je hier via een mooie wandeling door de rijstveldjes heen maken. Via een lange stenen trap met 365 treden langs diverse boeddha beelden kom je uiteindelijk bij de stupa en heb je een fantastisch uitzicht over de Kathmanduvallei. Aan het eind van de middag is er vaak muziek en zang te beluisteren. Je kunt je ook wagen aan het souvenirs kopen in de vele winkeltjes van de hectische, maar erg gezellige wijk Thamel. Prachtige halssnoeren van bloedkoraal en turkoois, zilveren sieraden, fotoboeken en nog veel meer, maken de keus moeilijk.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 4 Vlucht Kathmandu – Lhasa

We maken een onvergetelijke vlucht over de toppen van de Himalaya naar Lhasa. Als het onbewolkt is kun je de Mount Everest goed zien. Vanaf het vliegveld rijden we in ongeveer anderhalf uur naar Lhasa. Hier aangekomen zie je onmiddellijk het Potala-paleis, dat hoog boven de stad uit rijst. De komende drie dagen heb je alle tijd om de stad en de omgeving te verkennen. Houd rekening met de hoogte (3650 meter) en doe het de eerste dagen rustig aan. We overnachten in een hotel in het Tibetaanse gedeelte van de stad.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 5-7 Lhasa

In Lhasa kan iedereen zijn eigen gang gaan, want er is in de directe omgeving heel wat te beleven. De eerste nachten zul je op deze hoogte wat onrustig slapen. Wij nemen daarom ruim de tijd voor Lhasa zodat je af en toe 's middags kunt rusten. De stad bestaat uit twee delen: een Chinees gedeelte, dat lijkt op andere Chinese steden, met brede boulevards en immense gebouwen en een Tibetaans gedeelte. Dit laatste herbergt smalle, kronkelige straatjes en witte huizen die zijn aangetast door de felle zon en extreme kou. Hoewel de Chinezen met harde hand proberen de mystieke eenheid van het land te verbreken, is dat nog niet gelukt. De vele kloosters die tijdens de Culturele Revolutie werden vernield zijn inmiddels voor een groot deel hersteld. Het meest karakteristieke bouwwerk van Tibet is het Potalapaleis, gebouwd in de 17e eeuw in opdracht van de vijfde Dalai Lama. Men deed er vijftig jaar over om dit kolossale gebouw van 13 verdiepingen te bouwen. Het dak is verguld en kan op kilometers afstand worden gezien. Tot 1959 leefden de Dalai Lama's 's winters in de hoogste verdiepingen van het Rode Paleis, waar altaren en grafstupa's voor inmiddels acht lama's gebouwd zijn. Deze stupa's zijn bedekt met bladgoud, jade en edelstenen. De Potala herbergt een belangrijke bibliotheek en je vindt er vele muurschilderingen, thanka's en boeddhabeelden. Het spirituele centrum van Tibet is de Jokhangtempel. Deze tempel werd in de zevende eeuw gebouwd door de eerste boeddhistische koning van Tibet, Songtsen Gampo. In deze tempel staat het meest heilige beeld van Tibet, Jowo Sakyamuni. Dagelijks komen hier honderden pelgrims uit alle delen van Tibet om hun rondgang te maken rond dit heiligdom. Ze prevelen gebeden en draaien met hun gebedsmolens. Voor de ingang werpen ze zich op de grond, het zogenaamde prostreren. 's Ochtends is de tempel toegankelijk voor de lokale bevolking en is het er een drukte van belang: monniken prevelen in de diverse kapellen hun mantra's, pelgrims lopen kloks gewijs langs alle beelden en offeren geld, etenswaren en vooral yakboter om de honderden boterlampjes brandend te houden. Op het plein voor de Jokhang is van alles te koop, van gebedsvlaggen tot complete tenten. Vanaf het dakterras op de hoek van het Barkhorplein heb je een mooi uitzicht op de gezellige drukte beneden. Op een korte afstand van Lhasa liggen de kloosters Drepung en Sera. Ooit woonden en studeerden hier duizenden monniken, nu wonen er nog enkele honderden. In de enorme keuken van het Drepungklooster zie je de gigantische vaten waarin de boterthee gekookt werd. In het Seraklooster is een bezoek aan de drukkerij een aanrader. 's Middags wordt er op het binnenhof van dit klooster vaak gedebatteerd door de monniken.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 8 Bezoek aan Samyeklooster

Na ruim drie dagen in Lhasa zijn we voldoende geacclimatiseerd en gaan we op pad. Per bus rijden we in drie uur tot het oversteekpunt aan de brede Yarlungrivier. We stappen over op een houten sloep en varen in ruim een uur naar de overkant, tezamen met vele Tibetanen. In de verte verrijzen de voor het land karakteristieke kale bergen met een rijke schakering van allerlei bruintinten, een mooi contrast met de besneeuwde toppen. We vervolgen onze weg over een woestijnachtig terrein naar Samye. We nemen alle tijd om een bezoek te brengen aan dit eerste kloostercomplex van Tibet, waar we hopelijk een gebedsceremonie zullen meemaken. Het Samyecomplex is gebouwd in de vorm van een mandala en symboliseert het universum. We brengen de komende twee nachten door in het eenvoudige gastenverblijf van het klooster.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 9 Facultatieve wandeling Chim-puk meditatieoord

Je kunt vandaag een mooie wandeling maken naar meditatiegrotten, waar veel pelgrims komen. Het eerste stuk naar de voet van de berg leg je samen met pelgrims per truck af, daarna begint de pittige klim van twee uur naar de grotten. Je krijgt hier een goed beeld van het leven van deze monniken en nonnen, die hier lange tijd verblijven om hun leven te wijden aan het boeddhisme en om via meditatie de staat van verlichting te verkrijgen. Als je deze wandeling te zwaar vindt, kun je ook een schitterende wandeling maken rondom de Hepo Ri heuvel, achter het Samye klooster. Vanaf de top van de heuvel heb je een mooi uitzicht op het klooster en de omgeving.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 10 Samye – Yumbu Lagang – Lhasa

Per bus rijden we in een half uurtje terug naar de rivier. Hier schepen we in voor het tochtje over de Yarlungrivier. Onze bus staat op ons te wachten en brengt ons naar het indrukwekkende Yumbu Lagangpaleis, het oudste bouwwerk in Tibet. Het is gebouwd in de 7e eeuw door de eerste boeddhistische koning van Tibet, Songtsen Gampo. Tijdens de Culturele Revolutie is het bouwwerk voor een groot deel verwoest. Nu is het weer in zijn oorspronkelijke staat hersteld en wordt het gebruikt als tempel. Het uitzicht vanaf Yumbu Lagang over de vallei is prachtig. Ook de Tandruktempel heeft een lange geschiedenis. Hij dateert uit de 7e eeuw. In één van de kapellen hangt een zeer bijzondere thanka, gemaakt van parels. We rijden terug naar Lhasa en komen langs akkers waar meestal gerst of koolzaad verbouwd wordt en we zien hoe op traditionele wijze landbouw wordt bedreven. Ook passeren we een aantal traditionele Tibetaanse dorpjes. We overnachten weer in een hotel in Lhasa.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 11 Lhasa – Drigung Til

Vandaag maken we ons op voor een tocht van zo' n vijf uur naar het kloostercomplex van Drigung Til, ten oosten van Lhasa. De route erheen is schitterend. We passeren diverse kloosters en nomadenkampen. Her en der zien we kuddes grazende yaks. Overal wordt gerst verbouwd. Het Drigung Tilklooster is gelegen tegen een bergwand vanwaar je een prachtig uitzicht over de vallei hebt. Doordat dit klooster met het openbaar vervoer niet te bereiken is komen hier vrijwel geen toeristen. Het klooster is een geliefde plek voor de zogenaamde sky burials. Van heinde en verre worden overledenen hiernaartoe gebracht. Via een steil pad loop je in een uur omhoog naar de top van de berg waar deze begrafenissen plaatsvinden. De kans dat we een begrafenisceremonie mogen bijwonen is zeer klein, want het is officieel door de Chinese regering verboden, maar de plaats op zich is al heel bijzonder. We overnachten in het klooster zodat we het kloosterleven van dichtbij kunnen ervaren. Houd wel rekening met zeer primitieve omstandigheden. We slapen met de groep op een slaapzaal en er is geen wasgelegenheid.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 12 Wandeling naar Tidrum Nunnery –Ganden

Via een oude pelgrimsroute kun je in zo’ n twee tot drie uur naar het Tidrumnonnenklooster lopen. Het klooster ligt verscholen in een kloof op ruim 4300 meter hoogte. Indien je niet wilt lopen kun je ook via een andere route per bus/auto het klooster bereiken. Bij het klooster zijn warmwaterbronnen waar je zeker gebruik van moet maken, want een bad in zo' n fantastische omgeving zul je niet gauw vergeten. Na het bad vertrekken we met onze bus en rijden we in naar het imposant gelegen klooster van Ganden (4500 meter). Het laatste stuk kronkelt de weg zich steil omhoog. We overnachten in een eenvoudig guesthouse vlakbij het klooster.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 13 Ganden - Lhasa

We bezoeken het fotogenieke Ganden-klooster, dat gedurende de Culturele Revolutie bijna volledig vernietigd is, maar inmiddels vrijwel geheel hersteld is. Tijdens de pelgrimsroute rondom het klooster van een uur heb je een panoramisch uitzicht over Tibet. In de namiddag rijden we terug naar Lhasa.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 14 Lhasa

Vandaag kun je lekker uitslapen en alle indrukken van de afgelopen dagen nog eens de revue laten passeren. Het is de laatste mogelijkheid om in Lhasa rond te struinen en die dingen te bekijken waar je eerder niet aan toe gekomen bent.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 15 Lhasa – Gyantse

Vandaag beginnen we aan onze reis over de Tibetaanse hoogvlakte naar Nepal. We klimmen langzaam omhoog naar de eerste pas, de Kamba-la, op 4794 meter (la=pas). We kijken neer op een groene vallei. In sommige maanden ligt er sneeuw op de pas en de omliggende bergen en is het uitzicht nog spectaculairder. Bij helder weer zien we vanaf de pas het blauwe Yamdrok Tsomeer en kijk je tot in Bhutan. Op de pas zwaaien sierlijke gebedsvlaggetjes. Na een lichte daling rijden we langs de oevers van het langgerekte heilige meer. We passeren diverse dorpjes en in de verte zien we af een toe een nomadenkamp tegen de glooiende berghellingen. Na een uurtje stoppen we voor een korte wandeling en een picknick. Dan leidt de weg opnieuw de bergen in en we passeren de Karo-la, die 5010 meter hoog is. Over de hoogvlakte rijden we naar de volgende pas. Op veel plaatsen zijn zowel mannen als vrouwen bezig om de weg te repareren. Deze heeft veel te lijden door de regen en het smeltwater dat langs de geërodeerde bergen naar de dalen stroomt. Na de laatste pas dalen we af en komen terecht in een brede vallei. Als je wilt kun je het laatste stuk lopend afleggen. Vanaf grote afstand zie je de burcht van Gyantse liggen. NB: Mocht de directe weg tussen Lhasa en Gyantse via de zuidelijke lus van de Friendship Highway niet bereikbaar zijn vanwege wegwerkzaamheden, dan rijden we eerst naar de Kamba-La pas voor het zicht op het Yamdrok Tsomeer om vervolgens terug te rijden via de noordelijke lus van de Frienship Highway naar Gyantse te rijden.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 16 Gyantse

Gyantse is een gemoedelijk plaatsje gelegen op 3950 meter hoogte. We blijven hier twee nachten. De meeste huizen zijn in Tibetaanse stijl gebouwd en het dagelijks leven is nog zeer traditioneel. Het transport vindt voornamelijk plaats met paard en wagen. Een zanderige hoofdstraat leidt je naar het Palkhorklooster, dat gedomineerd wordt door de Kumbum-stupa van zeven verdiepingen hoog. Als je wilt kun je helemaal in de top klimmen via donkere gangetjes en smalle trapjes, of je gaat ergens rustig zitten om de vele pelgrims die eindeloos rondjes rond de stupa lopen te observeren. In de omgeving van Gyantse kun je prachtige wandelingen maken en boeren de oogst binnen zien halen met oeroud gereedschap.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 17 Shigatse

In anderhalf uur rijden we naar Shigatse. Langs de weg wordt door mannen en vrouwen gezamenlijk op het land gewerkt. In de pauzes zitten ze gezellig bij elkaar in het veld met enorme thermoskannen vol yakboterthee en chang (gerstbier). Van verre al zien we de gouden daken van het Tashilunpoklooster. Tibets tweede stad heeft door de recente migratie van vele Han-Chinezen langzaam maar zeker haar Tibetaans karakter verloren. Toch zijn delen van de stad nog heel Tibetaans en is het Tashilhunpo klooster misschien wel het allermooiste in zijn soort. Eigenlijk is het klooster een stad op zich. Er wonen nog zo’ n 800 monniken en het is een populair pelgrimsoord. Overal lopen pelgrims met zakjes yakboter om de boterlampjes die in de kapelletjes staan brandend te houden. Met groot ontzag kijkt men op naar de 26 meter hoge boeddha die zich in dit klooster bevindt. We overnachten in een eenvoudig en sfeervol hotel in Tibetaanse stijl.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 18 Shigatse – Lhatse

In ongeveer acht uur rijden we naar het dorpje Lhatse. De bergen onderweg hebben een enorme variatie in kleur en vorm. Soms zien we langs de kant van de weg een trucklading vol prachtig uitgedoste pelgrims die zitten te picknicken. We overnachten in een Tibetaans guesthouse van een boerenfamilie.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 19 Lhatse – Shegar

Vandaag rijden we in vijf uur van Lhatse naar Shegar. Aangezien de weg vanaf hier zeer slecht kan zijn, is de kans dat we af en toe vast komen te zitten zeker aanwezig. Dit vormt een onlosmakelijk onderdeel van het grote Tibetavontuur. We passeren vandaag de hoogste pas van de reis: de Gyatso-la (5220 meter). Boven op de pas is de wereld letterlijk en figuurlijk adembenemend De omgeving wordt steeds ruiger. In Shegar overnachten we in een eenvoudig guesthouse.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 20 Shegar – Rongbuk

Na Shegar bereiken we het Qomolangma Nature Preserve, het park waarin de Mount Everest ligt. Door het park lopen alleen onverharde paden. Deze rit van iets meer dan 100 kilometer duurt ongeveer vijf uur. Een hobbelige rit, maar met schitterende en overweldigende uitzichten. Als we geluk hebben en het helder weer is, kunnen we de bergreuzen Mount Everest, Lhotse, Makalu en Cho Oyu zien. Ongeveer een uur voor aankomst in Rongbuk moeten we overstappen op minibusjes, waar iedereen verplicht gebruik van moet maken. Het kan gebeuren dat we hier moeten wachten op een beschikbare minibus. We overnachten in het hoogstgelegen klooster van Tibet op 4980 meter. De overnachting is zeer eenvoudig en er is geen wasgelegenheid. Het wordt hier ’s nachts heel erg koud.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 21 Wandeling naar Mount Everest Base Camp – Tingri

We hebben vandaag voldoende tijd om ’s ochtends de 8 kilometer lange wandeling naar Mount Everest Base Camp te maken. Vanwege de hoogte en de koude wind is het een zware, maar indrukwekkende wandeltocht. In ongeveer drie uur lopen wee naar het op 5200 meter hoogte gelegen kamp. Het is een fantastische plek de zon op te zien komen en, met wat geluk, ondertussen van het uitzicht op de imposante Himalaya-pieken te genieten. De tocht kan in het hoogseizoen ook met de paardenkar gemaakt worden. De terugtocht naar Rongbuk zal zo’n twee uur in beslag nemen. Na de lunch reizen we in vijf uur door naar Tingri (4400 meter), waar we overnachten.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 22 Tingri – Zhangmu

We vertrekken in de loop van de ochtend naar Zhangmu, onze laatste pleisterplaats in Tibet voor we Nepal weer betreden. We passeren onder andere de dubbele Lalung pas (5200 meter) met weidse uitzichten op de hoogste Himalayatoppen. Het laatste stukje van Nyalam tot Zhangmu (het Tibetaanse grensplaatsje) is moeilijk begaanbaar, maar zeer spectaculair.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 23-24 Zhangmu – Dhulikel

De kans is aanwezig dat we het laatste stukje per truck of lopend zullen afleggen, vanwege de zeer slechte weg. Na de grensformaliteiten lopen we over de Friendshipbridge Nepal in. Hier stappen we over op een Nepalese bus die ons in vier uur naar Dhulikel zal vervoeren. Na de reis over het Tibetaanse plateau, met schaarse vegetatie, steen en gruis is de natuur zeer uitbundig. Bomen, bananenplanten, bloemen, groene rijstvelden en kleurrijke Nepalezen vormen het decor. In plaats van yaks zien we waterbuffels. Op het terras van ons comfortabele hotel met uitzicht op de Himalaya is het goed bijkomen van dit indrukwekkende avontuur. In de loop van de middag van dag 24 ga je van Dhulikel naar Kathmandu voor de vlucht naar Amsterdam.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 25 Aankomst Amsterdam

Voor gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema.

Reacties op 'Rondreis Nepal en Tibet':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Tussenlanding in de woest.. (Dag 1)
Eerste indrukken van Kath.. (Dag 2)
Durbar Square in de wijk .. (Dag 3)
Uitzicht op de Himalaya b.. (Dag 4)
Mogen we het Potala palei.. (Dag 5)
Bezoek aan het Drepung Kl.. (Dag 6)
Debatterende monniken in .. (Dag 7)
Het oudste klooster van T.. (Dag 8)
Beklimming naar de medita.. (Dag 9)
Het fotogenieke Yumbu Lag.. (Dag 10)
Sky burial bij het Drigun.. (Dag 11)
Aan de Tibetaanse boterth.. (Dag 12)
Het zwaar verwoeste Gande.. (Dag 13)
De aanbidding van Boeddha (Dag 14)
Het heilige Yamdrok Tsome.. (Dag 15)
De stupa van het Kumbum k.. (Dag 16)
Tibetanen als slaven in P.. (Dag 17)
Tempelmoeheid? (Dag 18)
Niemand kent ons hotel (Dag 19)
Tentenkamp op vijf kilome.. (Dag 20)
Basecamp Mount Everest op.. (Dag 21)
Wel of geen wegwerkzaamhe.. (Dag 22)
Terug in Nepal (Dag 23)
De koningstad Bhaktapur (Dag 24)
Midden in de nacht in Doha (Dag 25)


Reisroute
Programma