Reisverslag Rondreis Nepal en Tibet


Ga naar: Home  Nepal  Tibet  Foto's


Tibet > Het zwaar verwoeste Ganden klooster

's Morgens ontbijten we op de kamer van Jozalien. Het is wat behelpen op de kleine ruimte, maar met een beetje passen en meten lukt dit prima. Ook maak ik weer een lunchpakket klaar voor vanmiddag. Na het ontbijt leidt Gonbo ons door het kloostercomplex.
Monniken Ganden klooster
De kora rond het klooster, loopt over de bergrug. We genieten weer van het mooie uitzicht aan de achterzijde van het klooster over de 800 meter lager liggende vallei. In de diepte zien we de weg naar Lhasa lopen. Als we de kora rond lopen, komen we ook langs een sky-burial plaats (niet in gebruik gelukkig). Via de lage kora lopen we om de berg heen en zien het klooster weer liggen. De groep is op dat moment al gesplitst in een snelle en minder snelle groep. Bij het klooster gaan we op eigen gelegenheid de tempels van het klooster bezichtigen. We hebben hiervoor één uur de tijd. Het Ganden klooster heeft drie grote college zalen. In de eerste zijn net de monniken aan het bidden. Een bonte verzameling aan slippers staan voor de deur. Het is prachtig om de tempel te bezichtigen met het gezang van de monniken. We dwalen verder door de straatjes, poortjes en steegjes. Regelmatig klimmen we trappen op voor uitzicht vanaf het dak en zo bezichtigen we het hele kloostercomplex. Het klooster is ook zwaar getroffen tijdens de culturele revolutie, maar is fraai hersteld. De tijd vliegt om en voor de laatste tempel hebben we eigenlijk onvoldoende tijd meer. Jammer. Bij de bus is iedereen al aanwezig en even later rijden we via de haarspeldbochten naar beneden en verder richting Lhasa.
Voorgesteld was om in Lhasa langs het nieuwe treinstation te rijden. Dit prestige object van de Chinese regering brengt vele Chinese toeristen naar Tibet. Voor dit bezoek zijn we eerder uit Ganden vertrokken. In Lhasa blijkt echter dat de chauffeur linea recta naar het hotel rijdt. Hier geeft hij aan dat het station niet in het programma staat en hij er niet langs gaat. De chauffeur wil vooral op tijd terug in Lhasa zijn. Helaas zijn we voor niets zo vroeg uit Ganden vertrokken en zitten we rond één uur weer in Lhasa bij het hotel.
Slippers voor de deur
Op de kamer heb ik kort geslapen en gedoucht. Aan het einde van de middag hebben we in de Tibetaanse wijk een biertje gedronken op een dakterras. Ook hebben we ons op de souvenirs georiënteerd, waar we vooral morgen op willen gaan jagen. 's Avonds hebben we afgesproken in Snowland om met een groep te gaan eten. De pizza schijnt hier goed te zijn en dat klopt!. Vanaf Snowland wandelen we naar het plein voor de Potala voor de sound-and-light show op het plein. We arriveren net op tijd voor de laatste klanken van het vooral Chinese schouwspel. Het Potala paleis is vanavond niet verlicht, waardoor we geen nacht-foto's kunnen maken van het paleis. Via de andere kant van de wijk wandelen we weer terug naar het hotel.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Rondreis Nepal en Tibet':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Tussenlanding in de woest.. (Dag 1)
Eerste indrukken van Kath.. (Dag 2)
Durbar Square in de wijk .. (Dag 3)
Uitzicht op de Himalaya b.. (Dag 4)
Mogen we het Potala palei.. (Dag 5)
Bezoek aan het Drepung Kl.. (Dag 6)
Debatterende monniken in .. (Dag 7)
Het oudste klooster van T.. (Dag 8)
Beklimming naar de medita.. (Dag 9)
Het fotogenieke Yumbu Lag.. (Dag 10)
Sky burial bij het Drigun.. (Dag 11)
Aan de Tibetaanse boterth.. (Dag 12)
Het zwaar verwoeste Gande.. (Dag 13)
De aanbidding van Boeddha (Dag 14)
Het heilige Yamdrok Tsome.. (Dag 15)
De stupa van het Kumbum k.. (Dag 16)
Tibetanen als slaven in P.. (Dag 17)
Tempelmoeheid? (Dag 18)
Niemand kent ons hotel (Dag 19)
Tentenkamp op vijf kilome.. (Dag 20)
Basecamp Mount Everest op.. (Dag 21)
Wel of geen wegwerkzaamhe.. (Dag 22)
Terug in Nepal (Dag 23)
De koningstad Bhaktapur (Dag 24)
Midden in de nacht in Doha (Dag 25)


Reisroute
Programma