Reisverslag Rondreis Nepal en Tibet


Ga naar: Home  Nepal  Tibet  Foto's


Tibet > De aanbidding van Boeddha

Vandaag hebben we een vrije dag en tevens is dit onze laatste dag in Lhasa. We slapen eerst lekker uit en gaan daarna ontbijten. Praktisch de hele groep heeft er voor gekozen om rond half tien te gaan ontbijten. Na een berichtje via het internet aan het thuisfront gestuurd te hebben, wandelen we de moslimwijk in. We wandelen langs de kraampjes met souvenirs (of wat daar voor door moet gaan). We lopen winkeltje in, winkeltje uit. Veel kraampjes, zeker rond het Barkhor Square, hebben dezelfde prulletjes. Bij een kraampje zien we de dvd uit de bus liggen. We dingen af op de prijs en krijgen de dvd voor iets minder dan de helft van het openingsbod mee (waarschijnlijk nog te veel ..) Nu maar hopen dat de dvd het in Europa doet en dat het in het Engels is. Ook gaan we op zoek naar een gebedsmolen. In de shop van het vorige hotel hadden we een mooie gezien. We lopen hiernaartoe, maar de shop is dicht. Misschien gaat het winkeltje nog open vandaag, maar dat was niet zeker. Als we terug lopen treffen we net om de hoek een kraampje met vergelijkbare molens. Uiteindelijk bereiken we een prijs van 100Y (10 euro) en kopen twee molens. Op het Barkhor Square kopen we een ketting en even verderop twee T-shirts. Rond kwart voor twee zoeken we een telefoonwinkel op om naar Nederland te bellen. Het is dan kwart voor acht 's morgens in Nederland.
Ramoche klooster
Aansluitend eten we patat met een sandwich bij Dunya, een restaurant geleid door een Nederlander. Later wandelen we door naar het Ramosh Klooster. Gonbo had ons gewezen op dit klooster midden in de woonwijk. Volgens de Lonely Planet is het klooster 's middags gesloten, maar we kunnen gewoon een ticket aanschaffen. Binnen is de deur naar de tempel gesloten, maar monniken staan ongeduldig voor de deur te wachten. Als om klokslag drie uur de deur geopend wordt, wordt naar ons gebaard dat we er ook in mogen. Achter ons wordt de deur weer gesloten. De tempel is donker en we lopen achter de monniken aan naar het Boeddha beeld achterin de tempel. Het beeld wordt gerestaureerd en men is bezig het goud opnieuw aan te brengen. De monniken aanbidden had beeld met een ceremonie. Het is ons niet geheel duidelijk wat er precies plaats vindt. Met enige moeite vinden we in het donker weer de deur om buiten te komen. We lopen de kora om de tempel en vanaf het dak hebben we mooi uitzicht over het Potala paleis. Bij de entree proberen we te vragen wat we binnen meegemaakt hebben. Helaas reikt het Engels van de monnik niet zo ver. Een Chinees stel vraagt of ze kunnen helpen en zij verzorgen de vertaling tussen ons en de monnik. Het Boeddhabeeld wordt inderdaad gerestaureerd en de ceremonie is de aanbidding van Boeddha.
We lopen terug richting de Tibetaanse wijk. In een outdoor winkel kopen we twee windstoppers. Waarschijnlijk is het merk The North Face nagemaakt, maar de jas is wel lekker warm voor onze expeditie naar de Mount Everest Basecamp. In de namiddag besluiten we de souvenirs naar het hotel te brengen. Voor de avond hebben we afgesproken bij het dakterras op de hoek van de Kora. Hier bestellen we een bier en later tijdens het eten raken we in gesprek met een Amerikaans en een Duits stel aan onze tafel. Zij zijn beide pas enkele dagen in Lhasa en hebben nogal moeite om de permits te regelen om buiten Lhasa te kunnen reizen naar Samye, Ganden en de Himalaya.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Rondreis Nepal en Tibet':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Tussenlanding in de woest.. (Dag 1)
Eerste indrukken van Kath.. (Dag 2)
Durbar Square in de wijk .. (Dag 3)
Uitzicht op de Himalaya b.. (Dag 4)
Mogen we het Potala palei.. (Dag 5)
Bezoek aan het Drepung Kl.. (Dag 6)
Debatterende monniken in .. (Dag 7)
Het oudste klooster van T.. (Dag 8)
Beklimming naar de medita.. (Dag 9)
Het fotogenieke Yumbu Lag.. (Dag 10)
Sky burial bij het Drigun.. (Dag 11)
Aan de Tibetaanse boterth.. (Dag 12)
Het zwaar verwoeste Gande.. (Dag 13)
De aanbidding van Boeddha (Dag 14)
Het heilige Yamdrok Tsome.. (Dag 15)
De stupa van het Kumbum k.. (Dag 16)
Tibetanen als slaven in P.. (Dag 17)
Tempelmoeheid? (Dag 18)
Niemand kent ons hotel (Dag 19)
Tentenkamp op vijf kilome.. (Dag 20)
Basecamp Mount Everest op.. (Dag 21)
Wel of geen wegwerkzaamhe.. (Dag 22)
Terug in Nepal (Dag 23)
De koningstad Bhaktapur (Dag 24)
Midden in de nacht in Doha (Dag 25)


Reisroute
Programma