Reisverslag Rondreis Nepal en Tibet


Ga naar: Home  Nepal  Tibet  Foto's


Tibet > De stupa van het Kumbum klooster

Een vrije dag in Gyantse. Voor de sportievelingen is er de mogelijkheid om naar de top van de Poo Shi Ta La berg te klimmen. Gyantse ligt op 3.900 meter en de bergtop op 5.050 meter. Om de top te bereiken is het nodig om vroeg op pad te gaan. Een klein groepje staat om zeven uur op.
Fort van Gyantse
Zij willen om half acht gaan lopen. Helaas is het restaurant voor het ontbijt nog gesloten en is de poort nog dicht. Door aan de poort te rammelen, wordt iemand wakker, die in haar pyjama de poort van het slot komt halen. Ik ben niet zo’n snelle klimmer en ik heb besloten niet naar de top te gaan. Vandaag ga ik Gyantse bezichtigen en ook wil ik naar het klooster halverwege de berg wandelen. Dit klooster ligt – slechts - op 4.300 meter. Dit is ongeveer tweeënhalf uur klimmen.
Als ik beneden kom is het restaurant net open voor ontbijt. De serveerster loopt gehaast rond en gestaag worden het ontbijt uitgeserveerd. Na het ontbijt wandelen we Gyantse in en lopen richting het Kumbum klooster. Het is rustig op straat en veel winkeltjes zijn gesloten. Waarschijnlijk houden ze hier ook de zondagsrust. Ook bij het Kumbum Klooster moet men nog opstarten. Het is net over negenen en het loketje voor de tickets wordt voor ons open geschoven. Ook gaat de tempel net open en de monniken zijn nog bezig om de vele boterlampjes aan te steken. Vooral de protector chapel links in de tempel is erg mooi. Ook bezoeken we de tweede verdieping van de tempel. Daarna lopen we door naar de nabij gelegen Stupa.
De groene Tara
Om foto’s te maken moet 10 Yuan betaald worden, anders moet de camera achtergelaten worden. Daar heb ik geen zin in en ik betaal de 10 Yuan. De Stupa bestaat uit zes verdiepingen met rondom 72 kapelletjes verspreid over de lagen. We lopen enkele etages rond en klimmen daarna naar de bovenste laag van de Stupa. We staan net onder de grote ogen op de Stupa en hebben een prachtig uitzicht over Gyantse. We zien dat het inmiddels drukker geworden met toeristen. Waarschijnlijk zijn dit ook veel dagjesmensen uit Shigatse.
We lopen terug naar het hotel en we eten wat. Met een brommer-taxi laten we ons weer afzetten bij het klooster. Hiervandaan beginnen we aan de wandeling naar het klooster op de Poo Shi Ta La berg. Voor het Kumbum klooster slaan we linksaf. Via een typische Tibetaanse straat trekken we de bergen in. Onderweg dorsen Tibetanen het graan en via een lang vals plat komen we bij grillige rotsen. In een kloof is wat schaduw en hier pauzeren we om wat fruit te eten. Met een verrekijker speuren we de top af en we denken vlak bij de top mensen te zien lopen . Dit moet onze kopgroep zijn. Ook wij lopen door naar het klooster. Het valt ons tegen hoe zwaar het lopen is, zeker op het heetst van de dag. Maar als we de laatste bocht om komen zien we het kleine kloostertje liggen op de berghelling. De honden hebben ons ook al gezien en blaffen luid als we het klooster naderen. Een monnik staat ons al op te wachten en heet ons met gebaren welkom. Zonder een woord te zeggen opent hij met de sleutel de toegangspoort en gebaart ons naar binnen. De monnik spreekt geen woord Engels.
Lokaal vervoer
Hij leidt ons met enkel gebaren rond. Ook wij gebruiken gebarentaal en begrijpen dat er normaal acht monniken in het klooster verblijven. Op de tweede verdieping leggen wij een fooi neer bij een offerplaats. Snel gaat de monnik weer naar beneden, want de honden zijn opnieuw aangeslagen. Nieuwe bezoekers melden zich. Wij gaan via de poort weer naar buiten. Via dezelfde weg lopen we weer naar beneden. Dit loopt een stuk gemakkelijker. Bij het Kumbum klooster in Gyantse zelf laten we ons weer met het brommertje naar het hotel brengen. Aan de overzijde gaan we wat eten in het Yak hotel. Ondertussen keren ook de eerste lopers van de top terug. Vijf van de acht hebben de top gehaald. ’s Avonds eten we bij het Chinese restaurant aan de overzijde. De kok maakt er een mooi schouwspel van, maar het eten is dan ook relatief duur (8 euro p.p. omgerekend). Zo duur hebben we de hele vakantie nog niet gegeten.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Rondreis Nepal en Tibet':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Tussenlanding in de woest.. (Dag 1)
Eerste indrukken van Kath.. (Dag 2)
Durbar Square in de wijk .. (Dag 3)
Uitzicht op de Himalaya b.. (Dag 4)
Mogen we het Potala palei.. (Dag 5)
Bezoek aan het Drepung Kl.. (Dag 6)
Debatterende monniken in .. (Dag 7)
Het oudste klooster van T.. (Dag 8)
Beklimming naar de medita.. (Dag 9)
Het fotogenieke Yumbu Lag.. (Dag 10)
Sky burial bij het Drigun.. (Dag 11)
Aan de Tibetaanse boterth.. (Dag 12)
Het zwaar verwoeste Gande.. (Dag 13)
De aanbidding van Boeddha (Dag 14)
Het heilige Yamdrok Tsome.. (Dag 15)
De stupa van het Kumbum k.. (Dag 16)
Tibetanen als slaven in P.. (Dag 17)
Tempelmoeheid? (Dag 18)
Niemand kent ons hotel (Dag 19)
Tentenkamp op vijf kilome.. (Dag 20)
Basecamp Mount Everest op.. (Dag 21)
Wel of geen wegwerkzaamhe.. (Dag 22)
Terug in Nepal (Dag 23)
De koningstad Bhaktapur (Dag 24)
Midden in de nacht in Doha (Dag 25)


Reisroute
Programma