Reisverslag Rondreis Nepal en Tibet


Ga naar: Home  Nepal  Tibet  Foto's


Tibet > Tentenkamp op vijf kilometer hoogte

Himalaya bergreuzen
Vandaag is de dag van de Mount Everest. Een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van de reis. Na het ontbijt wordt de bagage weer in de bus geladen en gaan we op pad. Al direct buiten Shegar is een controlepost. Hier moeten we allemaal de bus uit en in een gebouwtje onze paspoorten tonen. Als we kort daarna linksaf slaan rijden we het National Qomolangma Nature Preserve Parc in. Oftewel het Mount Everest park. Tamdul heeft gisteren in Shegar de tickets voor ons geregeld, dus de entree verloopt zonder problemen. Als we doorrijden gaat de weg al snel over in grind en stenen. Deze weg is 102 kilometer lang en zal ons naar het basecamp van de Mount Everest leiden. De weg gaat ook over een flinke bergpas. Met een indrukwekkende hoeveelheid bochten komen we op 5.100 meter. Helaas is het vandaag bewolkt en zien we wel Himalaya-reuzen liggen, maar de Mount Everest ligt achter een wolkendek. Af en toe trekken de wolken wat weg en hebben we goed zicht op de besneeuwde toppen. Tandul wijst ons op de Mount Everest, maar dit blijkt later niet de juiste berg te zijn. De Mount Everest zelf laat zich later nog even zien.
Onderweg lunchen we langs de kant van de weg met instant noodles. Na enkele uren stuiteren en hobbelen in de bus arriveren we bij het klooster nabij het basecamp. Het klooster ligt drie kilometer voor het tentenkamp. We stappen uit om het laatste stuk te lopen. De bus rijdt door naar het kamp. Ook hebben we nu de tijd om het klooster te bezichtigen. Dit klooster is het hoogst gelegen klooster van Tibet. We bezoeken de binnenplaats, maar de tempel zelf is gesloten. Als we een monnik vragen waarom het klooster gesloten is, roep hij iemand met de sleutel. De deur wordt voor ons geopend.
Picknick lunch
Daarna lopen we in een rustig tempo naar het tentenkamp. Het tentenkamp ligt op 5.028 meter hoogte en dat is wel te merken. Enerzijds door de ijle lucht minder zuurstof beschikbaar is, maar ook is het behoorlijk fris en staat er een flinke wind. Het tentenkamp heeft veel weg van een gezellige straat met links en rechts grote tenten. Onze tent staat ongeveer halverwege. Hier worden we onthaald met een warme kachel en warme thee. Sommigen hebben nog de energie om al richting het basecamp te lopen. Ik besluit rustig aan te doen en vanaf het tentenkamp te genieten van het uitzicht op de Mount Everest. Door het wolkenspel is het uitzicht telkens weer anders en snellen we weer naar buiten. Plots ontstaat commotie als blijkt dat één van de gereserveerde tenten ook verhuurd is aan een groep Duitsers. Gelukkig is voor hen nog een tent aan de overzijde beschikbaar en is alles weer geregeld. Later zien we opnieuw mensen onze tent in lopen. Het blijft opletten. Snel leggen we de bagage in de tenten. Het toilet in het tentenkamp is een bijzondere ervaring. Het is in het tentenkamp niet toegestaan wild te toiletteren (op zich begrijpelijk). Als toilet staat er een tent op de berghelling. De tent staat vol in de wind en de doeken waaien alle kanten op. Niet echt aantrekkelijk om even rustig te gaan zitten. Maar als je moet, ….
Ondertussen heeft Tamdul een maaltijd gekookt. Het is een erg lekkere maaltijd. 's Avonds gaat iedereen betrekkelijk vroeg naar de eigen tent. Wij blijven nog wat napraten. In de hoek zitten ook onze chauffeurs. Wij krijgen de indruk dat zij ons weg zitten te kijken tot ze kunnen gaan slapen. Als wij onze slaapspullen uit gaan rollen verdwijnen ze naar buiten. We hebben geen idee waar zij slapen? Voor mijn bed besluit ik een dekbed te pakken om op te gaan liggen. De bank is erg hard. De gastvrouw komt aangesneld dat ik het niet goed doe. De ene helft van het dekbek wordt op de bank gelegd. Daar moet mijn slaapzak op en dan wordt de andere helft over de slaapzak heengeslagen. Daarna wordt een dek en over het bed gespreid en ze legt een extra zware yak-deken over het voeteneind.
Tentenkamp
Ik denk niet dat ik het koud ga krijgen. Als iedereen door haar ingestopt is - we krijgen nog net geen nachtzoentje - gaat het licht uit (door de accu los te koppelen) en gaan we slapen. De activiteiten rond de tent gaan nog even door. Regelmatig lopen er mensen binnen die ook regelmatig de deur wijd open laten staan en in de tent naast ons wordt de afwas gedaan, die met behulp van een zaklantaarn bij ons de tent opgeborgen wordt. Veel maak ik er allemaal niet van mee, want ondanks de hoogte van 5.028 meter, slaap ik prima.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Rondreis Nepal en Tibet':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Tussenlanding in de woest.. (Dag 1)
Eerste indrukken van Kath.. (Dag 2)
Durbar Square in de wijk .. (Dag 3)
Uitzicht op de Himalaya b.. (Dag 4)
Mogen we het Potala palei.. (Dag 5)
Bezoek aan het Drepung Kl.. (Dag 6)
Debatterende monniken in .. (Dag 7)
Het oudste klooster van T.. (Dag 8)
Beklimming naar de medita.. (Dag 9)
Het fotogenieke Yumbu Lag.. (Dag 10)
Sky burial bij het Drigun.. (Dag 11)
Aan de Tibetaanse boterth.. (Dag 12)
Het zwaar verwoeste Gande.. (Dag 13)
De aanbidding van Boeddha (Dag 14)
Het heilige Yamdrok Tsome.. (Dag 15)
De stupa van het Kumbum k.. (Dag 16)
Tibetanen als slaven in P.. (Dag 17)
Tempelmoeheid? (Dag 18)
Niemand kent ons hotel (Dag 19)
Tentenkamp op vijf kilome.. (Dag 20)
Basecamp Mount Everest op.. (Dag 21)
Wel of geen wegwerkzaamhe.. (Dag 22)
Terug in Nepal (Dag 23)
De koningstad Bhaktapur (Dag 24)
Midden in de nacht in Doha (Dag 25)


Reisroute
Programma