Reisverslag Rondreis Nepal en Tibet


Ga naar: Home  Nepal  Tibet  Foto's


Tibet > Basecamp Mount Everest op 5.280 m.

Tamdul zou om zes uur starten met het ontbijt. Omdat dit in de kooktent naast ons zou plaats vinden hebben wij geen wekker gezet. Om half zeven schrikken we wakker. Tamdul is te laat en de Tibetaanse gastvrouw blijft netjes wachten tot wij wakker zijn. Daarna gaat ze snel over tot actie in onze tent. Ook komen de eerste reisgenoten binnen voor het ontbijt. Tamdul schuift om half zeven snel de keuken in. Snel pakken we onze bagage in zodat iedereen kan zitten. Het ontbijt laat op zich wachten.
Lichte sneeuw
Rond zeven uur is er nog zicht op een ontbijt en we besluiten met een groepje alvast te gaan lopen. We gaan op pad met wat müsli repen en evergreens. Buiten is het fris. Het sneeuwt een klein beetje en het is jammer genoeg geheel bewolkt. In het donker lopen we het tentenkamp uit. Aan het einde van het tentendorp kunnen we een paard-met-wagen huren. Wij lopen echter zelf de laatste vijf kilometer. Langzaam wordt het steeds lichter en de eerste zonnestralen schijnen prachtig oranje op de wolken. De weg loopt met haarspeldbochten omhoog. Wij steken de bochten af via de short-cuts. Hierdoor loopt ons pad wat steiler, maar is veel korter. Hierdoor blijken we echter ook de afslag naar het basecamp te missen en eindigen we uiteindelijk op een bergtopje zo'n honderd meter boven het basecamp. De bergtop is versierd vol met de Tibetaanse vlaggen. Officieel mogen we hier helemaal niet komen, maar het uitzicht is wel heel mooi. Van boven af zien we ook het basecamp. Het basecamp is niet meer dan de laatste militaire post op de berg. Na de controlepost worden alleen expedities toegelaten. Het eigenlijke basecamp voor de bergbeklimmers is nog twee dagen lopen. We maken foto's van waar de Mount Everest zou moeten zijn. Ook wordt vastgelegd hoe ik een sprong maak op 5.280 meter hoogte (de hoogte moeten we schatten). Zo nu en dan zien we stukjes van de Mount Everest door de wolken heen. Het is vreemd te bedenken dat zoveel klimmers op deze berg om het leven zijn gekomen.
Mount Everest
We lopen weer terug naar het tentenkamp voor het ontbijt en ook om weer op te warmen. Tijdens onze terugweg kijken we zo nu en dan nog even om naar de Everest. De berg komt steeds een beetje meer uit de wolken. Even na tien uur zijn we weer terug bij de tent, waar het ontbijt op ons staat te wachten. Achteraf blijkt dat het ontbijt nog wel even geduurd heeft. Uiteindelijk is niemand hierop blijven wachten. Het ontbijt smaakt ook na de wandeling prima (of zelfs beter). Langzaam druppelen ook de andere reisgenoten weer binnen. Af en toe komt er een kreet van buiten en snelt iedereen naar buiten voor een goed zicht op de Mount Everest. Zo nu en dan ligt de berg er prachtig bij. Iets over twaalven rijden we het tentenkamp weer af. We gaan op weg naar Tingri. Hiervoor moeten we de gehele weg door het nationale park weer terugrijden tot bijna in Shegar en daarvandaan via de doorgaande weg naar Tingri. Er is een short-cut rechtstreeks naar Tingri. De chauffeurs hebben eerst aangegeven dat ze deze route willen nemen, maar nu we op weg zijn besluiten ze het niet te doen. Hevig aandringen en de toezegging dat eventuele sleepkosten voor onze rekening zijn als we vast komen te zitten, wordt schoorvoetend ingestemd. In het laatste dorpje voor de afslag wordt moeilijk onder de bus gekeken, wordt informatie gevraagd over de kwaliteit van de weg en weer wordt moeilijk onder de bus gekeken. Een motorrijder rijdt voor ons uit de afslag op en al direct moeten we door een rivierbedding. De chauffeur rijdt de bus - bewust naar mijn mening - schuin over de hobbels, waardoor de bus hevig schuddend aan de overkant komt. Ook wordt aangegeven dat zestig procent van de weg zo gaat worden. Omdat niet iedereen in de groep deze weg ziet zitten, zit er niets anders op dan om te keren en geheel terug te rijden naar Shegar en dan door te rijden naar Tingri. Terug door de bedding schudt de bus nauwelijks (?). Deze omweg betekent wel dat we weer over de pas komen met het uitzicht over de Himalaya. Misschien hebben we nu beter zicht. Al snel wordt deze hoop ontnomen. Het is bewolkt. Tamdul stelt voor beneden pas lunchen (ook al is het nu al half vier) zodat de chauffeurs kunnen gaan tanken. We stellen de lunch uit. Als we om half vijf aan de lunch zitten (weer noodles) blijkt opeens dat het niet nodig is om te tanken. Het komt ons allemaal maar vreemd over en ik krijg het gevoel dat de chauffeurs alleen doen wat ze zelf willen doen. Tamdul legt uit dat de ene chauffeur vindt dat er getankt moet worden omdat de diesel hier goedkoper is en de andere chauffeur vindt het niet nodig. Aangezien hij de oudere is, is zijn wil wet.
De hoogste berg ter wereld
Tegen zessen rijden we Tingri binnen. Het hotel met uitzicht op de Mount Everest net buiten Tisgri is bezet. De reservering blijkt ook hier niet gelukt te zijn. Tambul dacht dat het wel goed zou gaan. In een hotel in het centrum is wel plek en hier kunnen we voor 10 Yuan warm douchen. Ik merk dat ik het eigenlijk een beetje zat ben. Tisgri is niet echt een enerverend plaatsje en het liefst zou ik linea recta doorrijden naar Kathmandu. Dit is alleen nog een heel eind rijden. Tot overmaat van ramp blijkt dat de plannen voor morgen veranderd zijn. Op weg naar Zhangmu zijn wegwerkzaamheden en we moeten hier of voor acht uur 's morgens voorbij of pas na acht uur 's avonds. Om tijdig voorbij de wegwerkzaamheden moeten we om vier uur 's nachts vertrekken. Een beetje argwanend hoop ik niet dat de chauffeurs nog dezelfde dag terug willen rijden naar Lhasa. We zien het wel.
's Avonds eten we in Tingri in een klein restaurantje. Het dorpje is 's avonds donker en rustig. Terug in de kamer zetten we de wekker op kwart voor vier en gaan voor een paar uurtjes slapen.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Rondreis Nepal en Tibet':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Tussenlanding in de woest.. (Dag 1)
Eerste indrukken van Kath.. (Dag 2)
Durbar Square in de wijk .. (Dag 3)
Uitzicht op de Himalaya b.. (Dag 4)
Mogen we het Potala palei.. (Dag 5)
Bezoek aan het Drepung Kl.. (Dag 6)
Debatterende monniken in .. (Dag 7)
Het oudste klooster van T.. (Dag 8)
Beklimming naar de medita.. (Dag 9)
Het fotogenieke Yumbu Lag.. (Dag 10)
Sky burial bij het Drigun.. (Dag 11)
Aan de Tibetaanse boterth.. (Dag 12)
Het zwaar verwoeste Gande.. (Dag 13)
De aanbidding van Boeddha (Dag 14)
Het heilige Yamdrok Tsome.. (Dag 15)
De stupa van het Kumbum k.. (Dag 16)
Tibetanen als slaven in P.. (Dag 17)
Tempelmoeheid? (Dag 18)
Niemand kent ons hotel (Dag 19)
Tentenkamp op vijf kilome.. (Dag 20)
Basecamp Mount Everest op.. (Dag 21)
Wel of geen wegwerkzaamhe.. (Dag 22)
Terug in Nepal (Dag 23)
De koningstad Bhaktapur (Dag 24)
Midden in de nacht in Doha (Dag 25)


Reisroute
Programma