Reisverslag Rondreis Nepal en Tibet


Ga naar: Home  Nepal  Tibet  Foto's


Tibet > Mogen we het Potala paleis in

Om acht uur loopt de wekker af. Ik bemerk dat ik vannacht geen last heb gahad van de hoogteziekte. Natuurlijk moet je dit direct afkloppen op hout, maar ik ben niet ontevreden. Na het ontbijt verzamelen we in de hal van het hotel. Het is vandaag spannend of we het Potala paleis kunnen bezoeken. Sinds kort worden het aantal bezoekers gelimiteerd en is het lastig om aan kaartjes te komen. Ik heb er eigenlijk niet zoveel vertrouwen in, maar Thasi komt met goed nieuws.
Monikken bij het Jokhang paleis
Vanmiddag kunnen we tussen één en twee uur het paleis bezoeken. Helaas mogen we maximaal één uur blijven, terwijl je er ook een heel dagdeel kunt vertoeven. De buschauffeur rijdt ons naar de Bank of China om geld te wisselen. Weer vullen we een formuliertje in, weer sluiten we in een wachtrij aan en weer proberen chinezen links en rechts voor ons te kruipen. Hoewel er maar vier mensen voor ons staan en we de Chinese aanvallen hebben kunnen afslaan, duurt het toch bijna een uur voordat het geld gewisseld is. Inmiddels zijn de rijen stukken langer. Goed dat we net na openingstijd aanwezig waren.
Vanaf het hotel wandelen we de Tibetaanse wijk in richting het Barkhor Square. Een groot plein voor de meest heilige tempel van Tibet, de Jokhang. De straatjes zijn hier veel smaller en gezelliger. Zo moet Lhasa er vroeger uitgezien hebben. Als ik op het Barkhor plein aankom zie ik aan de overzijde de Jokhang tempel, verscholen achter de rook van de offerplaatsen. Voor de tempel langs lopen vele pelgrims met de klok mee rond de tempel. Dit wordt een kora genoemd en de Kora rond de Jokhang tempel is twee kilometer lang. Tijdens de Kora draaien de pelgrims met hun gebedsmolens (ook met de klok mee natuurlijk). Ook voor de tempel is het een drukte van jewelste. Tientallen Tibetanen bidden voor de ingang van de tempel. Zij worden gadegeslagen door de vele toeristen. Bijzonder is het eigenlijk dat verreweg de meeste toeristen uit China komen. Juist China probeert de Tibetaanse cultuur te veranderen en ondertussen verdringen de Chinese toeristen zich om met grote telelenzen de Tibetaanse cultuur vast te leggen op foto. De biddende Tibetanen ondergaan het schouwspel gelaten.
Beklimming van het Potala paleis
We lopen een deel van de Kora met de klok mee en slaan af in één van de kleine zijstraatjes. Links en rechts staan kraampjes uitgestald met allerlei soorten handelswaar. Rond de Jokhang waren het vooral souvenirs, hier zijn het vooral gebruiksvoorwerpen. Zig-zaggend lopen we terug naar het hotel om naar het Potala paleis te gaan.
Het Potala paleis ligt hoog boven de stad. Omdat ik nog niet aan de hoogte gewend ben loop ik de bijna 300 treden van het immense Potala paleis in een rustig tempo omhoog. Onderweg bewonder ik het bouwwerk. In totaal heeft de Potala 13 verdiepingen en meer dan 1.100 verschillende kamers. Het Potala paleis was het onderkomen van de Dalai Lama, waarvandaan hij vluchtte in 1959 bij de Chinese bezetting. Thasi geeft uitleg over het paleis. We bezoeken het voormalige woonverblijf van de Dalai Lama. Omdat we binnen één uur weer buiten moeten zijn – en de gids hier op afgerekend wordt – leidt Thasi ons snel langs de vertrekken. In zijn enthousiasme wil hij zo veel informatie geven dat hij steeds sneller gaat spreken. Soms moet hij dwars door Chinese gidsen heen praten om nog iets te kunnen vertellen. Na de woonverblijven in het witte gedeelte gaan we het rode paleis in op de top van het Potala paleis. Hier liggen de tombes van de vroegere Dalai Lama’s, de troon en prachtige afbeeldingen van Boeddha. Jammer dat we niet langer kunnen blijven, maar aan de andere kant goed dat we überhaupt naar binnen kunnen. Bij de uitgang blijkt de rondgang een kwartier te lang geduurd te hebben, maar tot opluchting va Thasi geeft dit geen problemen.
De Kora rond het Potala paleis
We besluiten zelf terug te wandelen vanaf de het Potala Paleis. Aan de overzijde van de brede straat beklimmen we het uitzichtpunt over de Potala. Een echt kodak-punt voor het paleis. Terwijl we op een rots even rusten, komt een monnik met zijn Tibetaanse familie aanlopen. Zij willen bij ons komen zitten om een gezamenlijke groepsfoto te maken en ook wij maken een foto. Zij van ons, wij van hen. Daarna lopen we de Kora rond het paleis. Het is behoorlijk warm en op dit tijdstip zijn er weinig pelgrims aanwezig. Rond het paleis staan honderden gebedsmolens in een indrukwekkende rij. In een rustig tempo lopen we de Kora rond. Op weg naar het hotel bestellen we een soep voor de lunch. We krijgen de soep in een wel erg grote kom. We schatten dat we per persoon minimaal twee liter soep voor ons hebben staan.
’s Middags wandelen we de Tibetaanse wijk weer in en langs de Jokhang tempel. Vanaf het Barkhor Square lopen we de Kora rond de tempel. Op ongeveer twee-derde van de route stappen we uit en nemen plaats op een dakterras van een restaurant. Vanaf het terras hebben we zicht op de pelgrims tijdens de Kora, terwijl de schermer invalt.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Rondreis Nepal en Tibet':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Tussenlanding in de woest.. (Dag 1)
Eerste indrukken van Kath.. (Dag 2)
Durbar Square in de wijk .. (Dag 3)
Uitzicht op de Himalaya b.. (Dag 4)
Mogen we het Potala palei.. (Dag 5)
Bezoek aan het Drepung Kl.. (Dag 6)
Debatterende monniken in .. (Dag 7)
Het oudste klooster van T.. (Dag 8)
Beklimming naar de medita.. (Dag 9)
Het fotogenieke Yumbu Lag.. (Dag 10)
Sky burial bij het Drigun.. (Dag 11)
Aan de Tibetaanse boterth.. (Dag 12)
Het zwaar verwoeste Gande.. (Dag 13)
De aanbidding van Boeddha (Dag 14)
Het heilige Yamdrok Tsome.. (Dag 15)
De stupa van het Kumbum k.. (Dag 16)
Tibetanen als slaven in P.. (Dag 17)
Tempelmoeheid? (Dag 18)
Niemand kent ons hotel (Dag 19)
Tentenkamp op vijf kilome.. (Dag 20)
Basecamp Mount Everest op.. (Dag 21)
Wel of geen wegwerkzaamhe.. (Dag 22)
Terug in Nepal (Dag 23)
De koningstad Bhaktapur (Dag 24)
Midden in de nacht in Doha (Dag 25)


Reisroute
Programma