Reisverslag Rondreis Nepal en Tibet


Ga naar: Home  Nepal  Tibet  Foto's


Tibet > Bezoek aan het Drepung Klooster

We rijden vanmorgen naar het grootste kloostercomplex van Tibet, het Drepung klooster. Drepung ligt acht kilometer buiten de hoofdstad Lhasa. In Drepung heeft Thasi meer tijd voor zijn uitleg omdat hier geen tijdslimiet is. Thasi kan nu op zijn gemak uitleg geven over de verschillende koningen, boeddha’s en Lama’s.
Drepung klooster
Gelukkig herhaalt Thasi regelmatig omdat de informatie te veel is om in één keer te bevatten. Er zijn zoveel verschillende Boeddha’s. Het Drepung klooster is één van de drie Gelugpa kloosters (de andere twee zijn Sera en Ganden, die we later nog zullen bezoeken). Drepung is het grootste klooster van Tibet. Voor de Chinese bezetting waren hier zo’n 15.000 monniken, tegenwoordig wordt de aanwezigheid van nog maar enkele honderden monniken toegestaan. Als we over het kloostercomplex wandelen vallen de indrukwekkende rotstekeningen op tegen de bergwand. We bezoeken de slaapvertrekken van de Dalai Lama en zien de prachtig versierde boeddha beelden. Tashi is enthousiast en legt veel uit over het geloof en het klooster. Thasi is zo enthousiast dat hij geen rekening houdt met de tijd. Er is om twaalf uur afgesproken bij de bus voor diegenen die zelf door het klooster willen lopen, maar om twaalf uur hebben we alleen nog het paleis bezichtigt. Snel gaat Thasi door naar het klooster. Dit gedeelte is al net zo mooi en vooral de grote collegezaal van de monniken is prachtig. Ik besluit er twintig Yuan (ongeveer twee euro) tegenaan te gooien om foto’s te maken. In ieder ruimte moet apart betaald worden voor foto’s. Thasi heeft de rondleiding versneld en dat is te merken. Al ik buiten kom, ben ik de gids en de kopgroep kwijt. Met de achterblijvers besluiten we de pijlen te volgen van de te lopen route en gaan langs prachtige kapellen, over de daken van het klooster en langs de tempels. We denken Thasi wel in te halen, maar we zien hem niet meer. We bekijken daarom alle tempels even snel van binnen en lopen snel door. De route blijkt niet eens zo makkelijk te volgen te zijn en we belanden op een binnenplein waar de monniken wonen. Een monnik wijst ons snel de goede weg. Na nog een paar keer de weg gevraagd te hebben, komen we bij de bus. Hier blijkt dat de rondleiding eerder was afgebroken en de anderen via een kortere weg waren teruggekeerd. Zij hebben nu een uur op ons staan wachten. Snel stappen we in de bus en rijden naar Lhasa.
Klooster in Lhasa
’s Middags wandelen we Lhasa in en starten op het Barkhor Square een rondwandeling uit de Lonely Planet. Bij het Gyüme Lower Tantric College lopen we door de poort. Dit is een vergelijkbare tempel als Drepung, maar veel , veel kleiner. Hier worden monniken opgeleid in hun eerste twee jaren. Het doek hangt voor de ingang. Voor ons een teken om niet naar binnen te gaan, maar een monnik geeft buiten aan dat we gewoon naar binnen mogen. We bezichtigen het college en als we vragen of we foto’s mogen maken wordt voorzichtig 5 Yuan gevraagd (50 eurocent). Via de trap lopen we naar boven. Uit één van de kamers klinkt gezang. Een monnik is aan het bidden en als hij ons ziet wenkt hij ons naar binnen. Hij lacht onwennig door alle aandacht. Als wij vragen of we een foto van hem mogen maken en hem het resultaat laten zien, lacht hij volop. We klimmen ook naar de tweede verdieping. Terug beneden vraagt één van de monniken waar wij vandaag komen en al snel raken we in gesprek over het Boeddhisme en over de tempel. Via de digitale camera laten wij foto’s zien van Drepung. Aan de reacties te zien zijn ze hier nog nooit gewest. We mogen ook foto’s van hen maken en een gezamenlijke foto. Een derde monnik komt aanlopen en gebaart dat hij ook graag op de foto wil. Wij beloven de foto’s op te sturen en krijgen een adres in het Chinees en in het Engels. Ook krijgen we een emailadres van een van de monniken, al geeft hij aan dat hij er niet zoveel mee doet. Morgen wordt er gebeden door de monniken en we worden uitgenodigd om hier te komen vanaf acht uur ’s morgens. Dit willen wij zeker. We nemen afscheid en vervolgen de route. Enkele meters verder ligt een klein klooster verscholen. Omdat we het in eerste instantie niet kunnen vinden, worden we met handgebaren naar het klooster verwezen.
Potala paleis by night
Naast het klooster bekijken we een drukkerij. Door een raampje zien we het stempelwerk, maar als we binnen willen kijken wordt dat minder op prijs gesteld door de chef. We keren om. We wandelen de route verder door de moslim-wijk. Hier staan veel biljarttafels op straat. Poolbiljart is dan ook sport nummer één in Tibet. We bezoeken kleine tempeltjes en wandelen langs de twee moskeeën in Lhasa. We eindigen weer bij Barkhor en lopen terug naar het hotel.
’s Avonds geeft Jozalien een uitleg over de komende twee dagen. Het is niet nodig om alle bagage mee te nemen. Wij nemen waarschijnlijk één tas mee met z’n tweeën en laten één tas achter. ’s Avonds eet ik tonijn-pizza op het Barkhor-plein. De pizza is wel lekker, maar hij drijft in de olie. Als dat maar goed gaat. Terug bij het hotel klimmen we naar de vijfde verdieping en lopen het dak op. Tussen de zonnepanelen en de was lopen we naar de rand om een mooie foto van de Potala by night te maken.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Rondreis Nepal en Tibet':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Tussenlanding in de woest.. (Dag 1)
Eerste indrukken van Kath.. (Dag 2)
Durbar Square in de wijk .. (Dag 3)
Uitzicht op de Himalaya b.. (Dag 4)
Mogen we het Potala palei.. (Dag 5)
Bezoek aan het Drepung Kl.. (Dag 6)
Debatterende monniken in .. (Dag 7)
Het oudste klooster van T.. (Dag 8)
Beklimming naar de medita.. (Dag 9)
Het fotogenieke Yumbu Lag.. (Dag 10)
Sky burial bij het Drigun.. (Dag 11)
Aan de Tibetaanse boterth.. (Dag 12)
Het zwaar verwoeste Gande.. (Dag 13)
De aanbidding van Boeddha (Dag 14)
Het heilige Yamdrok Tsome.. (Dag 15)
De stupa van het Kumbum k.. (Dag 16)
Tibetanen als slaven in P.. (Dag 17)
Tempelmoeheid? (Dag 18)
Niemand kent ons hotel (Dag 19)
Tentenkamp op vijf kilome.. (Dag 20)
Basecamp Mount Everest op.. (Dag 21)
Wel of geen wegwerkzaamhe.. (Dag 22)
Terug in Nepal (Dag 23)
De koningstad Bhaktapur (Dag 24)
Midden in de nacht in Doha (Dag 25)


Reisroute
Programma