Reisverslag Zuid Afrika, Swaziland, Lesotho


Ga naar: Home  Lesotho  Swaziland  Zuid Afrika  Foto's


Swaziland > Wandeling door Shewula

Het programma voor vandaag blijkt de nodige onduidelijkheden te bevatten. De wandeling en de picknick naar de waterval uit de reisbeschrijving en het bezoek aan het oude mijnwerkersplaatsje blijken alleen vanuit de andere locatie mogelijk te zijn. Gerhardt geeft aan dat wij de reisbeschrijving van Sawadee verkeert lezen. Als we Gerhardt mogen geloven heeft Sawadee nog niet eerder op de andere locatie overnacht. Gerhardt is vol van het bezoek aan het schooltje. ’s Middags kunnen we een rondwandeling maken door het dorpje. Als ik aangeef toch wel graag een soortgelijke wandeling te willen maken, blijkt dit moeilijk en lastig. Geen gids, geen lunch … Uiteindelijk kan eventueel wel als we het echt willen. Ja dus! Er gaat een gids met ons mee voor 20 Rand per uur. Dit willen we zeker met een groepje van vijf.
Voetballen bij school
Na het ontbijt gaan we eerst naar het schooltje. In de bus wordt al verteld over het project en de opvang van de kinderen. Veel van de kinderen hebben aids. Aids is ook in Swaziland een groot probleem. Ook zijn veel kinderen hun ouders al vroeg verloren. Bij de school wordt het project nog eens uitgelegd en benadrukt dat er vooral geen staatssteun is (de hint is ons duidelijk). We maken kennis met Robert, het schoolhoofd en kunnen donaties geven en souvenirs kopen. Alles voor het project. Ik geloof het inmiddels wel en wandel het dorpje in. Van diverse kanten word ik toegezwaaid door kinderen. Zo jong als ze zijn roepen ze mij al “How are you?” toe. Ik zwaai vriendelijk naar ze terug. Als ik weer bij het schooltje terug kom is iedereen bijna uit geshopt en gaan we eindelijk bij een schoolklasje op bezoek. De kinderen in de klas kijken onwennig, maar ze moeten het ongetwijfeld gewend zijn. Als ik tussen hen in ga zitten, kijken ze al minder angstig en willen vooral meekijken met de gemaakte foto’s. We bezoeken de Engelse les en de kinderen kunnen direct oefenen. Ze hebben een liedje voor ons ingestudeerd. Wij proberen op onze beurt een Nederlands liedje ten gehore te brengen. Buiten zijn oudere kinderen aan het voetballen. De bal is gemaakt van opgerolde plastic zakjes. Ik speel even met ze mee. De kinderen zijn zeer goed in het spel (en ik niet). Ook probeer ik voorzichtig te spelen om niet op de blote voeten van sommigen te gaan staan.
Wandelen
Vanaf de school wandelen we met een klein groepje terug naar de lodge. Het is ongeveer een uurtje lopen. Als we onderweg de verkeerde afslag nemen worden we direct geroepen en wordt ons de goede weg gewezen. Al snel begeleidt een groep schoolkinderen ons op weg naar huis. Zij oefenen hun Engelse zinnen, wij laten ze foto’s zien en doen wat spelletjes onderweg. Het is tegen het middaguur en het is behoorlijk warm. Via smalle paadjes lopen we langs het dorp Shewula. Onderweg nemen we één voor één afscheid van de kinderen. Eén jongen woont vlak bij de lodge en wijst ons de weg. Als we bij de lodge aankomen is de eigenaresse verbaast dat we er al zijn. Zij had eigenlijk mee willen lopen, maar wij liepen te hard (zo bleek later). “Hebben jullie de route zelf gevonden?”.
Na de lunch gaan we op pad met onze gids December. Hij heet December omdat hij op 25 december geboren is. Via smalle paadjes lopen we het dorp in. Bij de brede zandweg slaan we linksaf, het dorp weer uit. December geeft onderweg veel uitleg over het dorp en vooral het leven in Swaziland. Ook hier wordt ons bezoek niet onopgemerkt. Al snel worden we vergezeld door een grote groep schoolkinderen die op weg naar huis zijn (of een stukje omlopen om mee te kunnen lopen). Ook nu neemt iedereen één voor één netjes afscheid. Het laatste jongetje blijkt wees te zijn en wordt opgevoed door zijn oma. December laat ons het erf zien. De oma komt aangelopen en kijkt afkeurend naar de korte broeken van met name de dames. Als zij een polo-shirt krijgt van Rogier is ze hem toch heel erg dankbaar. We nemen afscheid en wandelen weer verder. Aan het einde van de weg komen we bij een groot weiland. Hier staan alle dieren van de gemeenschap.
Kinderen
De ezels blijken de moestuin tot bezit genomen te hebben. December fluit naar enkele jongens en ééntje komt aangesneld en jaagt de ezels uit de tuin. Het eindpunt voor vandaag is een uitkijkpunt over de vallei. Ook hier begroeten kinderen ons, maar zij zitten duidelijk niet op school. De kleding hangt armoedig om hun lichaam. Vanaf dit punt wandelen we weer terug door het dorp. Tegen vijven zijn we weer in de buurt. December nodigt ons uit voor het bier-proeven. Van ons hoeft het eigenlijk niet, maar hij had het bij de eigenaar al toegezegd. Als we aankomen, blijkt de proeverij al gesloten te zijn. Om half zes zijn we weer bij de Shewula Mountain Camp terug. Hier is net een optreden van de lokale groep aan de gang voor de andere reizigers. Ik neem er snel een biertje bij. Dit heb ik wel verdiend vind ik.
’s Avonds na het eten slaat het weer om. Een flink wind steekt op. Een regenbui zal niet uitblijven. Iedereen is al naar bed, als Joost en ik besluiten om ook naar bed te gaan. Terwijl we de olielampen uitblazen kijken we op ons horloge. Het is warempel pas net half tien geweest. De buitenlucht is vermoeiend.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Zuid Afrika, Swaziland, Lesotho':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Het regent in Johannesburg (Dag 1)
Op weg naar Graskop (Dag 2)
Mist op de Panoramaroute (Dag 3)
Het Kruger Park (Dag 4)
Game drive door het Kruge.. (Dag 5)
Op weg naar Swaziland (Dag 6)
Wandeling door Shewula (Dag 7)
Noodweer in de nacht (Dag 8)
Nijlpaarden in St Lucia W.. (Dag 9)
Op weg naar de Drakensber.. (Dag 10)
Onweer in de bergen (Dag 11)
Buspech … (Dag 12)
Rotstekeningen van de Bus.. (Dag 13)
Wandelen naar de waterval (Dag 14)
Door de Karoo naar Graaff.. (Dag 15)
De kust bij Port Elisabeth (Dag 16)
De Robberg in Plettenberg.. (Dag 17)
De natte Tuinenroute (Dag 18)
De township van Knysna (Dag 19)
Overgewicht met Sinterkla.. (Dag 20)
Richting Kaapstad (Dag 21)
Kaap de Goede Hoop (Dag 22)
Kaapstad vanaf Table Moun.. (Dag 23)
Terug naar huis … (Dag 24)


Reisroute
Programma