Reisverslag Vakantie Luxemburg


Ga naar: Home  Luxemburg  Foto's


Luxemburg > Wandeling Klein Zwitserland

Het is mooi weer en na het ontbijt rijden we naar Echternach. Dit is iets meer dan 50 kilometer rijden en daarmee doorkruisen we praktisch heel Luxemburg. In Echternach gaan we een wandeling maken door het natuurgebied Klein Zwitserland. Een wandeling van ongeveer 12 kilometer tot Berdorf. We parkeren de auto bij het busstation en gaan op pad.
Klein Zwitserland
Vanaf het parkeerterrein moeten we route B1 volgen, echter we kunnen het beginpunt niet vinden. Op de kaart lopen we in de richting die we denken op te moeten. Bij een café vraag ik in mijn beste Frans de weg. Het begin van onze route vinden we er niet mee, maar als we na 200 meter omhoog het pad op gaan komen we ook op de route (althans dat begrijpen we er uit). Net voor een hotel nemen we een stenen trap omhoog en blijven het beekje langs het pad volgen. Halverwege komen we bordjes B tegen en we besluiten deze te volgen. Dit pad blijft stijgen en we komen uiteindelijk uit bij de route B1. Boven ons zien we de rotsen van de Wolfskloof, alleen is het nu de vraag of we naar links het pad op moeten of naar rechts. We kiezen voor rechts. Al snel blijkt het pad af te buigen van de Wolfskloof. We besluiten het pad toch verder te volgen en op de terugweg door de Wolfskloof te lopen. Da’s wel zo mooi om deze mooie kloof aan het einde te doen. We volgen het pad in de richting van de Perekop. We wandelen langs prachtige rotspartijen, die soms gevaarlijk over het pad hangen. Een klein veldmuisje bekijkt alles op zijn eigen manier en blijft rustig zitten als wij hem proberen te fotograferen op nog geen meter afstand. De Perekop is een groot rotsblok met een spleet van ongeveer één meter er dwars doorheen. In de spleet is een steile trap uitgehouden. Voor het laatste stukje is een stalen trap bevestigd om boven op de rots te komen. Vanaf de top op zo’n dertig meter hoogte is mooi uitzicht. Via dezelfde trap klauteren we weer naar beneden en vervolgen de route B1 richting de Hohlley grot. De Hohlley grot is een uitsparing uit de rotsen, waar je onder door kunt wandelen. In het plafond zijn allemaal ronde afdrukken. Vroeger haalden men hier molenstenen vandaan. Rondom werd een gleuf gehakt. Deze werd opgevuld met hout. Het hout werd nat gemaakt, waardoor het op begon te zetten. Door de kracht van het hout barste de steen los. In één van de grotten is een amfitheater gemaakt.
Uitzicht op Echternach
Vanaf dit punt lopen we terug over dezelfde route. Het is nog anderhalve kilometer naar Berdorf en dat is te ver weg. De route is mooi genoeg om twee keer te bewandelen. Terug de splitsing wandelen we door richting de Wolfskloof. Aan onze rechterkant verschijnt een enorme stenen muur, die kaarsrecht omhoog staat. De muur is meer dan twintig meter hoog. Bij een kloof kunnen we de rotsen een stukje in. Met een uitgehouden trap komen we in de donkere grot. Het is er duidelijk een stuk koeler en vochtiger. Met de zaklantaarn aan lopen we tot het einde van de spleet, zo’n dertig meter de rots in. Even verderop klimmen we een hoge trap op en komen daarmee boven op de Wolfskloof. Daarvandaan wandelen we al dalend terug naar Echternach. In de straten van Echternach drinken we wat op een terrasje, bestellen een pizza bij een Italiaan en rijden terug naar Kautenbach.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Vakantie Luxemburg':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Op weg naar Luxemburg (Dag 1)
Wandeling Klein Zwitserla.. (Dag 2)
Per trein naar Luxemburg .. (Dag 3)
Regen in Kautenbach (Dag 4)
Terug naar Nederland (Dag 5)


Reisroute