Reisverslag Rondreis Indochina


Ga naar: Home  Cambodja  Laos  Thailand  Vietnam  Foto's


Cambodja > Naar Phnom Penh in Cambodja

Vandaag verlaten we Vietnam en vervolgen de rondreis in Cambodja. We gaan al vroeg op pad. We volgen een heel stuk dezelfde weg als gisteren op weg naar Phnom Penh. We stoppen onderweg bij het huis van de familie van Phan Th? Kim Phúc. Zij werd wereldwijd bekend op negenjarige leeftijd. Een foto waarop zij huilend rent nadat zij getroffen was door een napalmbom, werd uitgeroepen tot de worldpressphoto in 1972. De foto droeg bij aan de toenemende weerstand tegen de oorlog in Amerika. Kim Phúc is gevlucht en leeft tegenwoordig in Canada, maar haar ouders hebben nog steeds een restaurant naast de weg. We houden een kleine inzameling voor haar familie. Zij worden nogal tegengewerkt door de Vietnamese regering (omdat hun dochter gevlucht is). Zo moeten ze de helft van hun restaurant afbreken voor de aanleg van een stoep langs de weg. Ze hopen met geld van toeristen een verdieping te kunnen bouwen.
Markt aan de Mekong rivier
Als we verder rijden arriveren we al snel bij de grens. Vietnam uit, een nieuw stempeltje, een stukje door niemandsland en aan de andere grens een visumaanvraag (25 dollar) en door de douane. De Cholera controle verloopt lastiger. Ik heb een (fake) stempel in mijn medisch paspoort staan voor Cholera, maar ik heb deze in mijn hoofdbagage laten zitten. Ik ben gelukkig niet de enige. De beambte is zo vriendelijk om voor één dollar per persoon voor hem het door de vingers te zien en nergens meer naar te kijken. Wij weigeren! Hij probeert het nog een keer en vindt het dan lastig worden. Zonder smeergeld krijgen wij toch het stempeltje om Cambodja in te mogen. Daar staat een nieuwe bus en een nieuwe gids op ons te wachten.
Cambodja verschilt sterk van Vietnam. Het heeft meer weg van Laos. Veel minder bebouwing langs de weg en de meeste huizen zijn, zoals ook in Laos, van hout. We rijden weer op de highway 1, maar dit keer de Cambodjaanse, richting Phnom Penh. We lunchen in een restaurant langs de weg. De prijzen zijn in Amerikaanse dollars. Alleen het wisselgeld onder de één dollar gaat in de Cambodjaanse Riel. Buiten trekt een processie voorbij van een boeddhistisch monnik. Het is duidelijk dat Cambodja weer veel meer gericht is op het Boeddhisme.
We rijden door richting Phnom Penh. Onderweg moeten we de Mekong rivier oversteken. De rivier is te breed voor een brug. We moeten wachten op de veerboot, maar we zijn niet de enige.
Veerboot over de Mekong
We hebben dus even tijd om rond te wandelen over het marktje. Wel worden we gewaarschuwd alert te zijn op de eigen bezittingen. In Cambodja is het verschil tussen rijk en arm extreem. Er zijn veel bedelaars op straat, maar ook het aantal Lexus Landrovers is enorm. Veelal kunnen zij zich vrij begeven door het verkeer, parkeren op stoepen en zoals ook hier krijgen zij voorrang bij de veerboot. Corruptie is overal. Terwijl we staan te wachten, heeft onze Cambodjaanse gids een zak krekels gekocht. Hij biedt er één aan. Aarzelend pak ik hem aan en proef. Op zich smaakt het prima, maar bij het idee dat dit voedsel al de hele dag in de zon ligt, sla ik een volgende af. Na een half uurtje kunnen we aan boord en rijden we aan de overzijde weer verder. Het laatste stuk van de route is erg slecht. Er wordt flink aan de weg gewerkt. Om vier uur zijn we bij het hotel in Phnom Penh. De kamer is niet best. Een duffe ruimte zonder een raam. We besluiten om een andere kamer te vragen. Dit wordt een heel schouwspel. Eerst wordt onze kamer met een spuitbus fris gespoten. Er blijkt geen andere kamer te zijn. Dan is er een kamer met een tweepersoonsbed (ook niets!). Als we bijbetalen kunnen we een upgrade krijgen. Dit slaan we vriendelijk af, omdat we al betaald hebben voor een goede kamer, maar die niet hebben gekregen. Uiteindelijk krijgen we de upgrade naar de VIP kamer voor één nacht, maar dan moeten we morgen weer verhuizen. Hiermee gaan we akkoord. De VIP kamer is ongeveer één meter breder en verder hetzelfde. ’s Middags wandelen we in de buurt van het hotel en bezoeken een terrasje. ’s Avonds laten we ons met de tuk-tuk afzetten bij het FCC (Foreign Correspondent Club) restaurant. Dit restaurant is een verzamelplaats voor journalisten en buitenlandse reizigers. Hier hebben we prima gegeten voor westerse prijzen.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Rondreis Indochina':


Reacties:

Marianne, Een vergelijkbare reis wordt nog steeds door Baobab aangeboden. Kijk bijvoorbeeld op http://www.rondreizen-vergelijken.nl/cambodja.php voor het aanbod van reizen. Ronald


welke reis is dit in 2012 of 2013?en welke organisatie?groetjes


Reisverslag

Op weg naar Singapore (Dag 1)
De tempel van Wat Doi Sut.. (Dag 2)
Tien Bath voor een foto (Dag 3)
Met de boot over de Mekong (Dag 4)
Bezoek aan de bergstammen (Dag 5)
De tempels van Luang Prab.. (Dag 6)
De waterval Kuang Si (Dag 7)
Op weg naar Phonsavan (Dag 8)
De vlucht wordt gecanceld! (Dag 9)
Toch nog naar Vientiane (Dag 10)
Reizen door de bergen (Dag 11)
Van Laos naar Vietnam (Dag 12)
De tunnels van Vinh Moc (Dag 13)
De citadel van Hué (Dag 14)
Het handelsstadje Hoi An (Dag 15)
Dwalen door Hoi An (Dag 16)
Nachttrein naar Ho Chi Mi.. (Dag 17)
Een ware brommer-plaag (Dag 18)
Vast in de tunneldoorgang (Dag 19)
Naar Phnom Penh in Cambod.. (Dag 20)
Diepe indruk bij de Killi.. (Dag 21)
Schoolproject in Siem Reap (Dag 22)
De imposante tempel van A.. (Dag 23)
Zelf langs de Ta Phrom ju.. (Dag 24)
Op de fiets tussen de tem.. (Dag 25)
Weer thuis (Dag 26)


Reisroute
Programma