Reisverslag In het spoor van de Inca's


Ga naar: Home  Bolivia  Chili  Peru  Foto's


Bolivia > Als Kuifje in Tiahuanaco

Heerlijk geslapen vannacht, ook zonder kamersleutel. Voor het goede ontbijtbuffet laten we de kamer maar op een kier staan. Om half negen vertrekt de bus richting Tiahuanaco. Hier liggen de oude ruines van de Tiwanakustam. In de periode 500 tot 1200 n.c. waren zij hun tijd al ver vooruit.
Tiahuanaco
Zelfs nu is het nog een raadsel met welke hulpmiddelen zij de bouwwerken gerealiseerd hebben. Op de route naar Tiahuanaco rijden we La Paz uit via de hoogvlakte El Alto. In totaal wonen meer dan twee miljoen mensen in La Paz en El Alto. Dit is 25% van de bevolking van Bolivia. De stad breidt zich nog altijd uit. Doordat La Paz in de bergkom volgebouwd is, groeit de staat met name op de hoogvlakte.
Na anderhalf uur rijden arriveren we in Tiahuanaco. In het museum geeft onze gids Eduardo uitleg over de beelden en de inscripties. Ook is de volmaaktheid en de symmetrie van de figuren goed te zien. Na het museum bezoeken we het oude tempelcomplex van de Tiwanaku’s. De tempel is zo gebouwd dat de zon in de lente en de herfst bij opkomst precies de hoeken van de tempel kruist. Helaas hebben de Spanjaarden de tempel grotendeels verwoest. Zij zochten naar goud in de beelden en zij gebruikten de stenen voor hun huizen. De restanten van de tempel zijn soms nog overwoekerd door gras en zand. In de gedeeltelijk ondergrondse tempel, net voor de zonnetempel, zijn een honderdtal uit steen uitgehouwen koppen aangebracht. De hoofdingang van de zonnetempel is niet toegankelijk. Via de zij-ingang komen we in de tempel van ongeveer een halve hectare groot. In het midden staat de monoliet Ponce herkenbaar uit de strip Kuifje en de zonnetempel. Verder bekijken we in het tempelcomplex het beeld van El Fraile en de indrukwekkende zonnepoort. Kuifje komt helemaal tot leven.
Rond één uur rijden we weer terug naar La Paz met onderweg een tweetal fotostops.
Beeld met de gevouwen handen
De eerste biedt een prachtig uitzicht op de besneeuwde bergtoppen van de Andes met de Illimani-berg. De tweede stop is langs de drukke tolweg aan de rand van La Paz. Vanaf hier hebben we een fraai uitzicht over de stad La Paz. Nadat we in het hotel terug zijn gekeerd, zijn we La Paz ingegaan. Allereerst heb ik een fleeze-deken gekocht op de markt als voorbereiding op de koude nachten in de tent bij de Takesitrail. Daarna hebben we gegeten in een klein restaurantje (vegetarisch blijkt, als we de menukaart krijgen). De ober noteert onze bestelling, loopt naar de keuken en vertrekt vervolgens naar buiten. Even later komt hij terug met vier aardappelen voor onze patat. Hij vertrekt weer en komt terug met twee flesjes cola en de derde keer komt hij terug met een brood voor de tosti’s. Nadat alle inkopen gedaan zijn, wordt ons eten geserveerd. Op de heksenmarkt slenteren we langs de souvenirwinkeltjes en bezoeken we het coca-museum.
’s Avonds hebben we met de groep gegeten in het luxe hotel El Presidente op de zestiende verdieping met prachtig uitzicht over de stad. Terug op de kamer pak ik alvast de tas voor de Takesitrail. Ik maak onderscheid voor de spullen voor op de ezel, de dagrugzak en het restant dat achterblijft in het hotel. Een heel gepuzzel.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'In het spoor van de Inca's':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Op weg naar Lima (Dag 1)
Vliegen over de Peruaanse.. (Dag 2)
Naar 4.600 meter en weer .. (Dag 3)
Met de nachtbus door Chili (Dag 4)
San Pedro de Atacama (Dag 5)
De grens met Bolivia over (Dag 6)
Het zoutmeer van Uyuni (Dag 7)
Wandelen langs het zout (Dag 8)
Met de bus naar Potosí (Dag 9)
Ontzag voor de mijnwerkers (Dag 10)
Sucre, de officiële hoof.. (Dag 11)
De Chataquila wandeling (Dag 12)
De zondagsmarkt van Tarab.. (Dag 13)
Vliegen naar La Paz (Dag 14)
Als Kuifje in Tiahuanaco (Dag 15)
Naar de top van de Takesi.. (Dag 16)
Wandelen door Takesi (Dag 17)
Zicht op het Titicacameer (Dag 18)
Inzegening van de auto’s (Dag 19)
De Uros rieteilanden (Dag 20)
Van Puno naar Cusco (Dag 21)
Start van de Incatrail (Dag 22)
Sneeuw op de dead women p.. (Dag 23)
Regen op de camping Wiña.. (Dag 24)
Machu Picchu in de mist (Dag 25)
Historisch Cusco (Dag 26)
Terug naar Lima (Dag 27)
Weer thuis (Dag 28)


Reisroute
Programma