Reisverslag In het spoor van de Inca's


Ga naar: Home  Bolivia  Chili  Peru  Foto's


Bolivia > Wandelen langs het zout

Ik heb vannacht heerlijk geslapen en de kou is mij best meegevallen. Zelfs de nachtelijke tocht naar het toilet via het wankelen trappetje is goed verlopen. De sterrenhemel vanaf de binnenplaats was prachtig om te zien. Het ontbijt bestaat van morgen uit pannenkoeken. Ik ben er weer helemaal bovenop en de misselijkheid is gelukkig helemaal weg. Ik heb dan ook flinke trek na een dagje beperkt eten. De pannenkoeken smaken dan ook prima. Na het ontbijt rijden we het zoutmeer weer op. We rijden naar het plaatjes Taque. Hier maken we een wandeling door het dorp en bezoeken de kerk. Iber, onze gids, geeft uitleg over het dorpje, de levenswijze en over de huizenbouw. Via de groenstrook lopen we langs het zoutmeer en tussen de lama’s en de ezels weer terug naar het beginpunt van het dorp. We wandelen in totaal zo’n twee uur. Elly voelt zich tijdens de wandeling niet helemaal goed. Zij reist met Johan en Kristina direct naar Uyuni.
Het Salar de Uyuni

Terug in de boerderij in Jiriri eten we een stevige soep. Nadat de koffers op het dak geladen zijn, trekken we het zoutmeer op richting het zouthotel. Het hotel ligt aan de andere kant van het meer. Het hotel is geheel gemaakt van uitgezaagde zoutblokken. Ook het interieur is volledig gemaakt van zoutblokken. Het hotel staat op het zout zo’n tien kilometer uit de kust. Het hotel is vroeger in gebruik geweest, maar tegenwoordig is het slechts een museum. Bij de zoutwinning, op weg naar Colchani, geeft Iber een uitleg over de primitieve wijze van zoutwinning. Het zout wordt geschraapt en in piramides te drogen gelegd. Zo’n piramide wordt naar de zoutfabriek gebracht in Colchani. Daar wordt het zout buiten verder gedroogd. Zodra het ergste vocht uit het zout is, wordt het restant op een ovenplaat gedroogd. Hierna wordt het zout verpakt in plastic zakken.
De zoutwinning op het zoutmeer
In Colchani bezoeken we ook het zoutfabriekje. Het gehele proces van de zoutwinning is primitief en zwaar. Terug bij de bus blijkt ons bezoek niet ongemerkt voorbij gegaan is. Diverse dorpsbewoners hebben hun handelswaar nabij de jeeps uitgestald. Ook vragen kinderen om schoolmaterialen. Een prima gelegenheid om meegebrachte kinderschoenen en truien te overhandigen aan de kinderen bij de zoutfabriek. Vanuit Colchani rijden we – met de ondergaande zon rechts van ons - door naar Uyuni. De chauffeurs zetten ons af bij het hotel. Hier nemen wij ook afscheid van hen. In het hotel kunnen we eindelijk Boliviaans geld wisselen. ’s Avonds eten we in het hotel (pizza). We hebben geen fut meer om het stadje Uyuni te bezoeken. Vanuit de jeep heb ik een blik op het centrumpje kunnen werpen. Hier zal ik het mee moeten doen. Als ik rond tien uur naar mijn bed ga, blijkt het best fris te zijn op de kamer. Er is geen verwarming. Ik pak snel mijn slaapzak uit de bagage. Ik kruip in mijn slaapzak en trek de dekens over mij heen.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'In het spoor van de Inca's':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Op weg naar Lima (Dag 1)
Vliegen over de Peruaanse.. (Dag 2)
Naar 4.600 meter en weer .. (Dag 3)
Met de nachtbus door Chili (Dag 4)
San Pedro de Atacama (Dag 5)
De grens met Bolivia over (Dag 6)
Het zoutmeer van Uyuni (Dag 7)
Wandelen langs het zout (Dag 8)
Met de bus naar Potosí (Dag 9)
Ontzag voor de mijnwerkers (Dag 10)
Sucre, de officiële hoof.. (Dag 11)
De Chataquila wandeling (Dag 12)
De zondagsmarkt van Tarab.. (Dag 13)
Vliegen naar La Paz (Dag 14)
Als Kuifje in Tiahuanaco (Dag 15)
Naar de top van de Takesi.. (Dag 16)
Wandelen door Takesi (Dag 17)
Zicht op het Titicacameer (Dag 18)
Inzegening van de auto’s (Dag 19)
De Uros rieteilanden (Dag 20)
Van Puno naar Cusco (Dag 21)
Start van de Incatrail (Dag 22)
Sneeuw op de dead women p.. (Dag 23)
Regen op de camping Wiña.. (Dag 24)
Machu Picchu in de mist (Dag 25)
Historisch Cusco (Dag 26)
Terug naar Lima (Dag 27)
Weer thuis (Dag 28)


Reisroute
Programma