Reisverslag Stedentrip Kopenhagen


Ga naar: Home  Denemarken  Foto's


Denemarken > Fietsen door Kopenhagen

Ik heb het plan om vandaag te gaan fietsen door Kopenhagen. In de stad kent men een witte fietsen plan. In verschillende stallingen staan eenvoudige fietsen, die je met een borg van 20 kronen gratis kunt gebruiken in het centrum.
Pauzeren in het park
Het probleem is dan wel dat we twee fietsen moeten vinden. De eerste stalling, nabij ons hotel, is leeg. Ik besluit richting de brugwijk Norrebro te wandelen en onderweg uit te kijken naar fietsen. Ik tref een stalling met twee fietsen. Net als ik het slot geopend heb met een 20 kronen muntstuk, blijkt één fiets geen ketting te hebben. Helaas. Ik wandel de brug over de Peblinge So rivier over. Deze rivier scheidt het centrum van Kopenhagen met de omliggende brugwijken. Eén van deze wijken is Norrebro. Deze rustige wijk telt veel tweede hands winkeltjes. Op een terrasje bestel ik koffie. Nog altijd heb ik geen fiets aangetroffen. Bijna altijd als er fietsen staat, mankeert er iets aan. Via de Botanische tuin loop ik het Østre Anlaeg park in bij het kasteel Rosenborg. Het kasteel is een renaissancistisch stadspaleis uit 1607. Koning Christiaan IV gaf opdracht voor de bouw van dit zomerpaleis en de omliggende parkachtige tuin. Veel mensen zitten vandaag in het gras rond het paleis en genieten van het lekkere weer op deze zondag. Aan de andere zijde loop ik het park weer uit. Ik kom op een pleintje bij het Peder Oxe Vinkelier restaurant. Dit restaurant behoort tot één van de oudste panden van de stad. Het oker gele gebouw is gebouwd op de fundering van een oud klooster. Ik koop een kaartje voor de Rundetarn, de ronde toren. Deze 35 meter hoge toren heeft geen trappen, maan 200 meter lange gang, die spiraalvorming omhoog loopt. Hierdoor konden gasten vroeger met een koets naar boven gereden worden. Vanaf de top heb ik een mooi uitzicht over de hoofdstad. Terug beneden besluit ik het fietsplan aan te passen. Tot nu toe hebben ik enkele keren één fiets aangetroffen, maar nooit te werkende fietsen tegelijk.
Op de fiets door de stad
Ik besluit als ik één fiets vind, deze alvast mee te nemen en in een andere stalling een tweede te zoeken. Dit werkt. Ik neem één fiets mee uit de stalling bij de Ronde Toren. Wandelend passeer ik, met de fiets in mijn hand, het raadhuisplein. Aan de andere zijde, nabij het Tovoli pretpark tref ik een tweede fiets. Ik kan op weg. Ik rijd langs de Zwarte Diamant, de moderne bibliotheek. Ik rijd helemaal naar de andere zijde van de stad naar de Cruiseschepen haven. Via de brugwijken rijd ik weer terug. Wanneer ik op het plattegrondje voor op de fiets zie dat ik helemaal niet buiten het centrum mag komen, ga ik snel de brug weer over. In de wijk Cristianshavn bestel ik een lunch op een terrasje. De twee fietsen parkeer ik voor het terras. Het is nog even niet de bedoeling dat iemand anders ze mee neemt. In de wijk Nyvatn zet ik de fietsen weer in de stalling. Zonder problemen heb ik de borg weer terug. Er is een jazzfestival bezig. Veel mensen genieten in het zonnetje van de klanken van de muziek. Ook verderop in de winkelstraat zijn muziekoptredens. Leuk!


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Stedentrip Kopenhagen':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

De terrassen rond Nyhavn (Dag 1)
De kleine zeemeermin (Dag 2)
De vrijstaat Christiania (Dag 3)
Fietsen door Kopenhagen (Dag 4)
Rondvaart door de stad (Dag 5)