Reisverslag Rondreis Patagonië


Ga naar: Home  Argentinië  Chili  Foto's


Vakantie Patagonië

Dag 1 vlucht van Amsterdam naar Buenos Aires

Voor gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 2-3 Buenos Aires

In de ochtend van dag 2 komen we aan in het zogenmaade Parijs van Latijns Amerika. Buenos Aires is een weids opgezette stad met brede avenues, imposante gebouwen en grote pleinen. Het meest bekende plein is natuurlijk Plaza de Mayo, waar de bekende ‘dwaze moeders’ nog steeds elke donderdag demonstreren om de ware gebeurtenissen tijdens het schrikbewind van generaal Videla boven tafel te krijgen. De stad heeft een aantal verschillende wijken die elk hun eigen sfeer hebben. Misschien wel de leukste en in elk geval de meest kleurrijke wijk van Buenos Aires is La Boca. Van de plek waar de eerste kolonisten uit Europa zich vestigden en schamele huisjes bouwden van scheepsafval en golfplaten, is La Boca inmiddels uitgegroeid tot het artistieke centrum van de stad. Vooral het straatje Caminito met vrolijk geschilderde huisjes is zeer fotogeniek. Overal in Buenos Aires word je geconfronteerd met de Argentijnse passie voor de tango. In La Boca en in het pittoreske wijkje San Telmo zijn altijd wel een paar straatmuzikanten te vinden die de omstanders aansporen een dansje te maken. La Recoleta is chique. Naast winkels en restaurants vind je hier een enorme begraafplaats met monumentale graven, waaronder dat van Evita Perón. In de avond kun je een tangoshow bezoeken, zeker een aanrader. We verblijven in een sfeervol hotel in het centrum van de stad.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 4 vlucht Buenos Aires – Trelew – Puerto Madryn

We vliegen van Buenos Aires naar Trelew vanwaar we in een uur naar het gezellige stadje Puerto Madryn reizen. In Puerto Madryn kun je uitwaaien op het strand of lekker een terrasje pakken met uitzicht op zee en de vissershaven. In de haven heb je al de kans om de eerste bruine zeeleeuwen te zien.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 5 Pensinsula Valdés

We brengen een bezoek aan het schiereiland en natuurreservaat Peninsula Valdés. We bezoeken de zeeleeuwen en zeeolifanten kolonies, die hier het hele jaar door te zien zijn. Ze gebruiken de stranden om te zonnen en te rusten. Als je heel rustig bent, kun je ze gemakkelijk benaderen om te fotograferen. Op het steppeachtige schiereiland zelf komen bijzondere diersoorten voor zoals de guanaco, de mara (Patagonische haas, familie van cavia), de choique (Zuid Amerikaanse struisvogel) en de armadillo (gordeldier). Liefhebbers kunnen een boottocht maken in Puerto Piramides, het enige plaatsje van Peninsula Valdés om walvissen te bezichtigen. Elk jaar tussen juni en half december trekken ongeveer 1600 walvissen (zuidkapers, ofwel southern right-whales) vanuit hun zuidelijke voedselgronden naar de baaien van de Valdés om te paren en hun jongen te baren. Na de geboorte blijven de moeders nog even met hun jongen in ondiep water voordat ze terugkeren naar de oceaan. Als je geluk hebt, laten de walvissen hun brede donkere staart boven het wateroppervlak zien en soms springt een walvis zelfs helemaal uit het water.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 6 optionele excursie naar Punta Tombo, vlucht Trelew – Ushuaia

In de middag vliegen we van Trelew naar de meest zuidelijke stad ter wereld, Ushuaia. Liefhebbers kunnen voor de vlucht nog een excursie maken naar de Magelhaen-pinguïnkolonie van Punta Tombo (indien de vluchttijden het toelaten). Je kunt hier tussen de pinguïns door wandelen. Ze zijn zeer nieuwsgierig en erg fotogeniek. Ushuaia is schitterend gelegen aan een baai die wordt omgeven door bergen met besneeuwde toppen. De houten huizen met gekleurde golfplaten en de kleine restaurantjes en winkels geven de stad een gezellige uitstraling. Vuurland wordt omringd door de Straat van Magallanes en door de Atlantische en Grote Oceaan. We overnachten in een eenvoudig, maar sfeervol hotel met uitzicht op de baai.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 7 Ushuaia

Vanuit Ushuaia kun je allerlei excursies maken, zoals een boottocht over het Beaglekanaal. Tijdens deze boottocht kom je langs het Isla de los lobos (zeeleeuwen) en langs andere eilanden waar, voordat de Spanjaarden hier arriveerden, de Yamana-Indianen woonden. Vuurland dankt zijn naam aan deze Indianen, die niet gekleed waren en zich warmden aan vuurtjes, die zij zelfs in hun kano’s bij zich hadden. Voor vogelliefhebbers is het nationaal park Tierra del Fuego met haar meren en wouden een paradijs, want er komen hier meer dan 150 vogelsoorten voor.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 8 Ushuaia – Punta Arenas

Vanuit de meest zuidelijke stad is het een lange rit over de desolate Patagonische vlakte naar Chili. In ongeveer 12 uur reizen we met het openbaar vervoer naar Punta Arenas. Met een beetje geluk zie je onderweg albatrossen en zeeleeuwen. Punta Arenas ligt aan de andere kant van de Straat van Magallanes. Voordat het Panamakanaal werd aangelegd was dit de drukke scheepvaartroute van de oost- naar de westkust. Punta Arenas is de meest zuidelijke stad van Chili. Het is een levendige stad en het centrum van Chileens Patagonië op gebied van cultuur, handel, industrie en veeteelt.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 9 Punta Arenas - Estancia Rio Verde

Met onze eigen bus rijden we naar een typisch Patagonische estancia. Een groot landgoed uit de negentiende eeuw waar schapen worden gehouden die met paarden door de gauchos bijeen worden gedreven. Je kunt in de middag verschillende activiteiten ondernemen, zoals wandelen en een rondleiding over de estancia. Je kunt natuurlijk ook heerlijk relaxen bij het haardvuur. ’s Avonds staat er een heerlijke lamsbarbecue voor je klaar!
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 10 Estancia Rio Verde – Torres del Paine

We reizen met onze eigen bus in zo’n vier uur via Puerto Natales naar het bijzondere natuurpark Torres del Paine. 's Middags kunnen we al een wandeling maken om van het van het uitzicht op de granieten pieken te genieten.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 11-13 Torres del Paine

De komende dagen maken we verschillende wandelingen naar gletsjers en langs kristalheldere meren met uitzicht op ruig gebergte en rotspieken. Het wildleven in het park is door de grote variatie aan landschappen bijzonder. We komen ongetwijfeld guanacos tegen, een lama soort die nog net voor uitsterven is behoed, en nandus, een soort struisvogel. Rond de meren en rivieren leven veel vogelsoorten: ganzen, zwartnekzwanen, flamingo's en arenden. Ook de condor heeft er zijn domein en hem in zijn majestueuze vlucht te zien is bijzonder indrukwekkend. Er staan drie stevige wandelingen op het programma, waarvan twee van ongeveer acht uur en één van ongeveer zes uur. Natuurlijk ondernemen we een tocht naar de Torres: drie massieve pilaren van graniet, die zich bijna 3000 meter boven de golvende Patagonische steppe verheffen. We varen met een catamaran over het meer van Pehoe, vanwaar we het wandelpad volgen naar de Grey gletsjer. De ruige omgeving laat een onvergetelijke indruk achter. De laatste dag wandelen we door de Franse vallei gelegen tussen de Glaciar Frances en de Cuernos del Paine. We overnachten in refugios (blokhutten) met gedeelde sanitaire voorzieningen en meerpersoonskamers.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 14 Torres del Paine– El Calafate

Vandaag varen we eerst met de catamaran over het Pehoe meer, waar onze onze eigen bus staat te wachten om ons in twee uur naar de Chileens- Argentijnse grens te brengen. Vanaf de grens nemen we de openbare bus, die ons in ongeveer drie uur naar El Calafate brengt.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 15 Facultatieve excursie Perito Moreno gletsjer

Vanuit El Calafate heb je de mogelijkheid om een facultatieve dagtocht naar de Perito Moreno-gletsjer te maken. Na de Iguazú watervallen is de gletsjer de meest bezochte natuurlijke attractie in Argentinië. De plek waar de reusachtige ijswand van de gletsjer langzaam uit het Andesgebergte komt zakken en in het azuurblauwe Lago Argentino schuift, is zeldzaam fotogeniek. Dat schuiven gaat overigens behoorlijk snel, dagelijks verdwijnt er een flink stuk ijs in het meer wat vaak met krakend geweld gepaard gaat. Vanaf de overkant van het meer kun je het spektakel op je gemak bewonderen.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 16 El Calafate – Los Glaciares

Vanuit El Calafate rijden we de volgende dag in ongeveer vier uur naar El Chaltén, de ingang van het park Los Glaciares. Dit park is zo uniek dat het door Unesco op de lijst van Werelderfgoederen is geplaatst. De vijftig gletsjers in het park vormen door hun grootsheid een enorme ijsmassa. ’s Middags kun je een wandeling richting het uitzichtpunt Loma del Pliegue Tumbado . We overnachten in een eenvoudig hotel in Chaltén.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 17 – 18 Los Glaciares

Door een zeer afwisselend gebied van azuurblauwe meren, gletsjers, besneeuwde bergtoppen en indrukwekkende rotspieken, zoals de Cerro Fitzroy en de Cerro Torre, maken we deze dagen verschillende dagwandelingen. We wandelen twee dagen ongeveer zes tot acht uur per dag, waarbij we zowel stijgen als dalen. We wandelen naar het uitzichtpunt bij Laguna de los Tres, wat een schitterend uitzicht biedt op de gletsjers Piedras Blancas en Río Blanco met op de achtergrond de toppen Fitz Roy en Poincenot. De andere dag wandelen we naar de Laguna Torre, een meer waar twee gletsjers, Glaciar Torre en Glaciar Grande in uit komen. Op de achtergrond schittert de Cerro Torre, een rotspiek met een bijzonder gevormde top. Op dag 18 rijden we aan het einde van de middag terug naar El Calafate waar we weer overnachten.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 19 vlucht El Calafate – Bariloche

We vliegen van El Calafate naar Bariloche, dé wintersportplaats van Argentinië en prachtig gelegen in het merengebied aan het Nahuel Huapi meer en het gelijknamige natuurpark. Door de mooie ligging en het aangename klimaat, is de wintersportplaats ook in de zomer erg geliefd. Het is een mondain en uitnodigend stadje.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 20 – 22 Bariloche- San Martin de los Andes

Via de zogenaamde zeven meren route rijden we door een bosrijke omgeving en langs kristalheldere meren van Bariloche naar het minder toeristische San Martin de los Andes. San Martin is prachtig gelegen aan het meer van Lacár. De mooie omgeving leent zich bij uitstek voor verschillende buitensportactiviteiten, zoals mountainbiken, raften en paardrijden. Als je in goede conditie bent, dan is de beklimming van de Cerro Colorado een mooie uitdaging. Doe je het liever wat rustiger aan, dan kun je vanuit het hotel naar een mooi uitzichtpunt over de stad en de omgeving lopen. Of maak een boottochtje over het prachtige meer van Lacár.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 22 San Martin de los Andes – Pucón

We rijden in ongeveer zes uur terug naar Chili naar het plaatsje Pucón, waar we aan het begin van de middag aankomen. We maken gebruik van een rechtstreekse openbare bus, met gereserveerde zitplaatsen. De tocht voert dwars door het Nationaal Park Lanín, dat genoemd is naar de gelijknamige vulkaan met een besneeuwde top van 3776 meter hoog. We rijden vlak langs de vulkaan die met zijn perfect konische vorm prachtig boven ons uittorent.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 23-24 Pucón

Pucón ligt aan het Lago Villarica aan de voet van de gelijknamige vulkaan. De oorspronkelijke bewoners van dit deel van Chili zijn de Mapuche indianen. Zij zijn de afstammelingen van de enige Indiaanse stam in heel Latijns Amerika die niet door de Spanjaarden werd overheerst. Pucón is een prima plek voor allerlei activiteiten in de natuur. Zo kun je er raften op de Trancura rivier, per mountainbike de omgeving verkennen of in vier uur de imposante actieve vulkaan Villarica beklimmen, waar je boven een spectaculair uitzicht hebt over het merengebied. In de krater kolkt tussen de rookwolken door de lava. Vanaf de top kun je het eerste gedeelte door de sneeuw naar beneden sleeën, zeer spectaculair en alleen het beklimmen al waard! Op de avond van dag 23 reizen we per comfortabele nachtbus naar Santiago.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 25 Santiago de Chile

Na onze aankomst in de ochtend worden we naar ons hotel in het centrum van Santiago gebracht. Santiago de Chile is een moderne stad met prachtige koloniale gebouwen en brede avenues. De stad wordt omringd door met sneeuw bedekte bergtoppen. Op de ruime en schaduwrijke pleinen in het centrum proberen schoenpoetsers, portrettekenaars, pindaverkopers, zangers en predikanten de aandacht van het winkelende publiek te trekken. Het is heerlijk om rond te struinen langs de winkelstraten en pleinen met mooie koloniale gebouwen. Ook de parken Cerro Santa Lucía en Cerro San Cristóbal zijn zeker de moeite waard.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 26-27 Santiago – Amsterdam

Voor gegevens over de terugvlucht verwijzen we je naar het vluchtschema.
--------------------------------------------------------------------------------

Reacties op 'Rondreis Patagonië':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Bagage wegen en wegen (Dag 1)
Tango op het plein (Dag 2)
Fietsen door La Boca (Dag 3)
Een walvis in de baai van.. (Dag 4)
Wandelen tussen de pingu.. (Dag 5)
Ushuaia: ‘Fin del Mundo.. (Dag 6)
De vuurtoren in het Beagl.. (Dag 7)
Dolfijnen naast de veerbo.. (Dag 8)
Paardrijden bij de estanc.. (Dag 9)
Het natuurpark Torres de .. (Dag 10)
Klimmen in de sneeuw over.. (Dag 11)
De indrukwekkende Grey Gl.. (Dag 12)
Met kapotte schoenen de F.. (Dag 13)
Zicht op de Torres de Pai.. (Dag 14)
Hiken over de Perito More.. (Dag 15)
Met vertraging naar El Ch.. (Dag 16)
Het bergmeer Laguna de Lo.. (Dag 17)
De Cerro Torre uit de wol.. (Dag 18)
Een extra vlucht over de .. (Dag 19)
De zeven merenroute naar .. (Dag 20)
Slingeren tussen de boomt.. (Dag 21)
Raften in Pucón (Dag 22)
Glijdend van de Villarica.. (Dag 23)
In galop op het paard (Dag 24)
Rondwandeling door Santia.. (Dag 25)
Op weg naar de luchthaven (Dag 26)
Weer thuis (Dag 27)


Reisroute
Programma