Reisverslag Rondreis Patagonië


Ga naar: Home  Argentinië  Chili  Foto's


Argentinië > Hiken over de Perito Moreno gletsjer

Als we de ontbijtzaal binnen komen, blijken er niet voldoende plaatsen te zijn. Doordat we al om acht uur vertrekken komt iedereen op hetzelfde tijdstip. Gelukkig zijn reisgenoten bijna klaar en kunnen we alsnog aanschuiven. Om acht uur stappen we in de bus richting de gletsjer Perito Moreno. Het is een facultatieve excursie, maar deze mooie gletsjer wil niemand missen. Gelukkig is het weer vandaag ook goed, een prachtig vooruitzicht. Fabricio en Eduardo brengen ons in ongeveer anderhalf uur naar de gletsjer. De Perito Moreno is de bekendste gletsjer van Argentinië. Niet omdat het de grootste gletsjer is, maar meer om een bijzonder fenomeen dat gemiddeld eens in de vier jaar optreedt.
Perito Moreno
De Moreno gletsjer komt uit in het meer. Als de ijsmassa de overkant bereikt, heeft één kant van het meer geen doorgang meet met de open zee. Hierdoor kan het waterpeil stijgen. Gemiddeld eens in de vier jaar breekt de gletsjer met een prachtig schouwspel, waardoor er weer een doorgang is tussen de beide meren. Helaas voor ons was de laatste doorbraak net in juli geweest. Daarnaast is de Perito Mereno gletsjer ook goed te bereiken via de weg. Ook wij kijken al vanuit de bus reikhalzend uit naar de laatste bocht, waarna we de gletsjer kunnen zien liggen. De gletsjer ligt er prachtig bij in de zon. Vanuit de boot wordt dit uitzicht alleen maar mooier. De ijswand is op sommige stukken zestig meter hoog. De ijsmassa kleurt wit en blauw. Door het gewicht van het ijs, wordt de zuurstof uit het ijs geperst. Hierdoor krijgt de ijsmassa de intens blauwe kleur. Met de camera in de aanslag probeer ik vallende brokstukken vast te leggen. Een onmogelijke opgave. Als je het geluid hoort, ben je al te laat met de camera. Aan de overzijde leggen we aan voor een hiketocht over de gletsjer. Bij de gletsjer krijg ik spikes onder mijn nieuwe schoenen gebonden en al snel gaan we op pad met Koeni en Ilisa. Ilisa legt ons uit dat je goed breed moet lopen en met de voeten een beetje naar buiten. Als je naar beneden loopt moet je iets achterover gaan hangen.
Gletsjer klimmen
In de eerste meters is het even wennen, maar het loopt al snel gemakkelijk. Het is prachtig om over de ijsmassa te lopen. Boven op de gletsjer zijn veel stroompjes met smeltwater door het ijs en diepe helder blauwe spelonken. Het is een bijzondere omgeving om hier te kunnen lopen. Zeker naarmate we hoger klimmen en echt tussen de ijsmassa lopen. Ik maak de ene foto na de andere. Na anderhalf uur zijn we weer terug bij het beginpunt. Hier staat whisky klaar met ijs van de gletsjer. Ilisa benadrukt dat het ijs er jaren over gedaan heeft om hier te komen en ouder is dan de whisky. We lunchen in het zonnetje met uitzicht op de indrukwekkende gletsjerwand. Soms valt er met een flink geraas een brok naar beneden, maar vaak hoor je alleen het gekraak binnen in de gletsjer. Om kwart over twee varen we weer met de boot naar de andere kant van het meer. Het is wat bewolkter geworden en soms valt er een lichte spetter. Aan de andere kant van de gletsjer bezoeken we de balkons. Vanaf balkons op het vaste land heb je zicht op de andere zijde van de gletsjer. Hier is het duidelijk drukker omdat dit de standaard excursie is voor alle toeristen. Aan deze kant drijven meer ijsbrokken. Ook hier speelt de gletsjer een spelletje. Met de camera in de aanslag probeer ik brokstukken vast te leggen. Na tientallen minuten geef ik het spel op en geniet van het uitzicht. In iets meer dan een uur rijden we terug naar El Calafate. ’s Avonds eten we in Cocina in een gezellig pastarestaurant. Een afsluiting van een fantastische dag.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Rondreis Patagonië':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Bagage wegen en wegen (Dag 1)
Tango op het plein (Dag 2)
Fietsen door La Boca (Dag 3)
Een walvis in de baai van.. (Dag 4)
Wandelen tussen de pingu.. (Dag 5)
Ushuaia: ‘Fin del Mundo.. (Dag 6)
De vuurtoren in het Beagl.. (Dag 7)
Dolfijnen naast de veerbo.. (Dag 8)
Paardrijden bij de estanc.. (Dag 9)
Het natuurpark Torres de .. (Dag 10)
Klimmen in de sneeuw over.. (Dag 11)
De indrukwekkende Grey Gl.. (Dag 12)
Met kapotte schoenen de F.. (Dag 13)
Zicht op de Torres de Pai.. (Dag 14)
Hiken over de Perito More.. (Dag 15)
Met vertraging naar El Ch.. (Dag 16)
Het bergmeer Laguna de Lo.. (Dag 17)
De Cerro Torre uit de wol.. (Dag 18)
Een extra vlucht over de .. (Dag 19)
De zeven merenroute naar .. (Dag 20)
Slingeren tussen de boomt.. (Dag 21)
Raften in Pucón (Dag 22)
Glijdend van de Villarica.. (Dag 23)
In galop op het paard (Dag 24)
Rondwandeling door Santia.. (Dag 25)
Op weg naar de luchthaven (Dag 26)
Weer thuis (Dag 27)


Reisroute
Programma