Reisverslag Rondreis Jordanië


Ga naar: Home  Jordanië  Foto's


Rondreis Jordanië

Dag 1 vlucht van Amsterdam naar Amman

Voor gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema. Na aankomst rijden we in 30 minuten naar een gezellig hotel met zwembad in het sfeervolle Madaba. Hier verblijven we drie nachten. Het centraal gelegen Madaba vormt een perfect alternatief voor het hectische Amman.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 2 Mount Nebo – Dode Zee - Madaba

We staan vandaag niet al te vroeg op. Na het ontbijt bezoeken we Mount Nebo, vanwaar Mozes het beloofde land zag. Vanaf hier zijn vergezichten over de Jordaan-vallei en de Dode Zee te zien. Bij helder weer kun je zelfs Jeruzalem zien liggen. Op de berg zijn enkele mozaïeken in een Byzantijnse basiliek te bewonderen. Vervolgens rijden we naar de Dode Zee, al rijdend heb je een prachtig uitzicht op de laagste plek ter wereld. De Dode Zee ligt in een natuurlijk dal op ruim 400 meter beneden zeeniveau. De zee bevat zoveel minerale zouten dat hij onleefbaar is voor flora en fauna. De zwarte modder is echter zeer goed voor je huid: smeer je helemaal in, laat het opdrogen en je huid voelt superzacht aan. Het water is zo zout dat je vanzelf blijft drijven, een vreemde gewaarwording. We nemen de hele middag de tijd om hier te genieten. Met wat geluk maken we onder het genot van een drankje een mooie zonsondergang mee aan de rand van de Dode Zee. In Madaba kun je 's avonds genieten van een heerlijke Arabische maaltijd met salades, kofta's, humus en grote ronde broden. Op een terras of in een koffieshop kun je de waterpijp proberen. De hele ceremonie rondom de shisha is erg leuk om mee te maken. Vandaag of morgen kun je ook een bezoek brengen aan de mozaïeken "Kaart van Palestina" die wordt bewaard in de Grieks-Orthodoxe Sint-Georgiuskerk in Madaba. Het is de oudst bewaarde en meest gedetailleerde antieke kaart van de landen die zich oost en west van de Jordaan uitstrekten.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 3 Jerash

Na het ontbijt rijden we in ruim een uur naar Jerash, door een heuvelachtig landschap met olijf- en sinaasappelbomen. Jerash is een fantastische plek die in de dagen van Alexander de Grote (332 voor Christus) bijzonder welvarend was. Ooit woonden hier 20.000 inwoners en zij hielden zich voornamelijk bezig met de handel. De stad werd in de achtste eeuw tijdens een aardbeving grotendeels met zand bedekt. Daardoor zijn het theater, de tempels, markt en straten zo goed bewaard gebleven. Rond 1920 werd er een begin gemaakt met opgravingen en restauratie en die gaan tot aan de dag van vandaag door. Je vindt er imposante stadspoorten, pleinen omzoomd met zuilen in ionische stijl, theaters en tempels. De tempel van Artemis is een van de belangrijkste en mooiste gebouwen van Jerash maar ook het zuidelijke theater met zijn perfecte akoestiek is indrukwekkend. Onze eigen gids zal ons uitgebreid uitleg geven over de geschiedenis van deze bijzondere plaats. Na de lunch rijden we weer terug naar Madaba, zodat je ook het stadsleven van de belangrijkste christelijke stad van Jordanië kunt meemaken.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 4 naar Dana Wildreservaat via Kerak

Er zijn twee manieren om naar het zuiden van Jordanië te reizen, via de vrij saaie Desert’s Highway of via de King's Highway. Uiteraard kiezen wij voor de laatste optie. De weg is landschappelijk zeer de moeite waard want hij voert langs wadi's (drooggevallen rivierbeddingen) en door valleien met uitzichten over het ruige landschap. Jordanië is beroemd om de prachtige gevarieerde woestijnlandschappen en we stoppen regelmatig voor de magnifieke uitzichten over de kloven. Die zijn soms wel een kilometer diep. We vervolgen onze weg naar Kerak. Deze kruisridderburcht die in 1132 werd gebouwd ligt boven op een hoge rotspartij. Je kunt er ronddwalen door ondergrondse gangen met enorme keukens, stallen en slaapvertrekken met meerdere verdiepingen. Na de lunch rijden we naar het plaatsje Dana, spectaculair gelegen bovenaan een kloof. Het uitzicht over de ruige rotsvallei is indrukwekkend. We overnachten in een eenvoudig hotel met (enkele) gedeelde kamers en gedeeld sanitair, een accommodatie die is opgezet door The Royal Society for the Conservation of Nature. Deze instelling is opgericht om toerisme en natuurbescherming te combineren en leidt lokale mensen op tot gids.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 5 wandelen Dana Wildreservaat, naar Petra

Het Dana Wildreservaat is een van de mooiste parken van Jordanië. Er leven honderden vogels, reptielen en andere dieren. De omgeving is schitterend, overal om je heen zie je bergen en rotspartijen. In de ochtend kunnen de liefhebbers onder begeleiding van een lokale ranger een wandeling van een uur of vier maken. De ranger geeft uitleg over de vele medicinale planten, de dieren en de eerste bewoners van het gebied. Na de lunch rijden we naar Petra. Onderweg zie je veehoeders met rood/wit geblokt hoofddoeken en kuddes schapen en geiten. Petra is absoluut één van de mooiste bezienswaardigheden in het Midden Oosten. Deze stad van de Nabateërs, is gebouwd in de derde eeuw voor Christus. De stad ligt verborgen in een enorm rotsgebergte en is te bereiken via een nauwe hoge kloof (de siq). In de roze, gele en dieprode rotswanden zijn prachtige gevels uitgehouwen. Het gebied was eeuwenlang onbekend, omdat niemand de weg naar binnen wist. We slapen twee nachten in een comfortabel hotel in het stadje Wadi Musa, dichtbij Petra.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 6 Petra

Eén van de mooiste wandelingen van deze reis staat vandaag op het programma. We lopen via een schitterende route naar het klooster Al Deir, de grootste in de rotsen uitgehouwen façade aan de achterzijde van Petra. Onderweg heb je uitzicht op diepe kloven en over de veelkleurige bergen. Ook vind je hier op vele plekken tempelruïnes, offerplaatsen, bedoeïenententen en een kleine versie van de siq, met rotstempels en kleurige nissen. We eindigen onze tocht aan de noordkant bij het 'Klooster'. Je hebt de hele middag de tijd om de vroegere hoofdstad van de Nabateeërs te bezoeken. In 1812 ontdekte de Zwitser Burckhardt deze al eeuwen vergeten stad, die alleen bekend was bij de plaatselijke bedoeïenen. De enige weg ernaartoe is een siq (een smalle honderd meter hoge kloof) van 3 km lang vol kleurschakeringen in de rotswanden, van dieproze tot purper en oker. De weg meandert tussen de stenen wanden. Aan het eind staat de voorpost tot de stad, de 'Schatkamer', een uit rozerode rotsen gehouwen monument van 40 meter hoog. Petra-stad is een vallei vol rotstempels, offerplaatsen, graven en heeft een Romeins theater. Dwalend door de stad sta je versteld van de prachtige in de rotsen uitgehouwen gebouwen. Sommige ervan zijn gemakkelijk te bereiken, bij andere kom je pas na een aardige klauterpartij. Steven Spielberg koos Petra als decor voor zijn Indiana Jones-film ‘The Last Crusade’. ‘s Avonds wordt de gloed die de ondergaande zon op de veelkleurige stenen kleurt heel intens. Petra by Night is een avondvoorstelling die op maandag en donderdag gehouden wordt: Al Khazneh, de schatkamer wordt verlicht met honderderden kaarsjes. Het is een zeer bijzondere ervaring om in het donker door de rotskloof te lopen.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 7 naar Wadi Rum

De ochtend is vrij, maar voor de liefhebber bestaat er de mogelijk om naar de ‘High Place of Sacrifice’ te wandelen. Via een 600 treden tellende stenen trap kom je op deze voormalige offerplek. Het uitzicht over de tombes van Petra is fenomenaal. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om op eigen houtje door Petra te dwalen. Een ochtend dus die je zelf naar eigen inzicht kunt invullen. Na de lunch rijden we naar Wadi Rum, het mooiste deel van de Jordaanse woestijn. Een eindeloze vlakte van geelbruin zand met daar tussenin hoog oprijzende bergen, als reusachtige kastelen. Je bent hier omringd door prachtige rotswanden in bijzondere kleurstellingen, schitterend licht en absolute stilte en rust. Vanaf het bezoekerscentrum, waar de bus ons afzet, wandelen we in ruim een uur naar ons eerste kamp en beleven hopelijk een prachtige zonsondergang tussen de warme rotsen. We slapen in een bedoeïenentent waar ons een lekkere maaltijd wordt geserveerd rond het kampvuur. Daarna is het tijd om de prachtige sterrenhemel te bewonderen. Zoveel sterren heb je vast nog nooit gezien. We slapen in een eenvoudige bedoeïenentent op matrassen. Er zijn geen sanitaire voorzieningen aanwezig.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 8 tocht per kameel , te voet of per landcruiser door de woestijn

We staan vroeg op om een dag de tijd te hebben uitgebreid door de woestijn te kunnen trekken. Je kunt zelf beslissen hoe je de woestijn wilt verkennen. Om een goede indruk te krijgen van de afwisseling en de pracht van de woestijn in dit gebied kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een spectaculaire jeeptocht te maken. Op deze manier kun je bijna alle mooie plekken van het woestijngebied zien. Wie wil kan het authentieke schip van de woestijn, de kameel, bestijgen voor een indrukwekkende tocht tussen de vreemd gevormde rotspartijen. In de voetsporen van Lawrence van Arabië, de Brit die een belangrijke rol speelde in de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Turkse sultan, trek je door kleurige in kalk- en zandsteen uitgeschuurde kloven, door brede wadi's en tussen grillig gevormde rotspartijen. Het is fantastisch te voelen hoe al eeuwenlang het ritme van de woestijn, de cadans gaat, en de stilte te ervaren. Je kunt er ook voor kiezen om een wandeling te maken. De reisbegeleider informeert je uitgebreid over de verschillende excursie mogelijkheden en de daarbij behorende prijzen. Ook deze nacht slaap je in een bedoeïentent middenin de woestijn op matrassen. De sanitaire voorzieningen zijn eenvoudig en bestaan uit een simpel toilet en douche met koud water.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 9 Wadi Rum, naar Aqaba

Na het ontbijt maken we nog een mooie ochtendwandeling naar de lunchplek om voor de laatste keer te genieten van de schitterende omgeving. Na de lunch rijden we in een uurtje naar Aqaba. Aqaba is een uitstekende plek om lekker te luieren aan de Rode Zee. Liefhebbers van snorkelen en duiken kunnen hier hun hart ophalen. Door de overvloed aan koraal en de veelkleurige vissen is dit één van de beroemdste onderwatertuinen ter wereld. De mogelijkheid bestaat om een snorkel- of duikuitrusting te huren of duikles te nemen. Je verblijft twee nachten in een comfortabel hotel in het centrum van het stadje.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 10 - 11 Aqaba, naar Amman

Aqaba is een heerlijk stadje om in rond te wandelen, lekker te eten en te genieten van de zee en het strand. Na het ontbijt van dag 11 rijden we in ruim vier uur naar Amman, waar je de middag en avond nog kunt doorbrengen. We slapen in een hotel niet ver van het centrum.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 12 vlucht terug naar Amsterdam vanuit Amman

Voor gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema.
--------------------------------------------------------------------------------

Reacties op 'Rondreis Jordanië':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Rond middernacht in Madaba (Dag 1)
Drijven in de Dode zee (Dag 2)
Archeologische site Jerash (Dag 3)
Over de King’s Highway .. (Dag 4)
‘Petra by Night’ (Dag 5)
Petra in één woord: ‘.. (Dag 6)
Afscheid van Petra (Dag 7)
Nachtelijke zandstorm (Dag 8)
Per kameel door de woesti.. (Dag 9)
Duiken tussen het koraal (Dag 10)
Een biertje in downtown A.. (Dag 11)
Een vliegtuig neergestort (Dag 12)


Reisroute
Programma