Reisverslag Rondreis Jordanië


Ga naar: Home  Jordanië  Foto's


Jordanië > ‘Petra by Night’

Ondanks de sobere kamer, heb ik prima geslapen vannacht. Het was zelf warm en ik heb de deken weer van me afgegooid. Als ik buiten kom is het firs. Gelukkig staat de potkachel bij het ontbijt nog steeds aan. Om acht uur verlaten we ons guesthouse en rijden een klein stukje met de bus naar het Dana Nature Reserve. Omdat we buiten het seizoen zijn is het park zelf gesloten, maar onze lokale gids Achmed heeft een prachtige route uitgestippeld. Achmed is een vrolijke enthousiaste man. We hadden hem gisteravond al ontmoet bij de muziekavond. Daar liet hij zich helemaal gaan in de dans. De bus zet ons af en we volgen Achmed het natuurgebied in. Al snel dalen we af in een kloof. We wandelen langs prachtige rotsformaties, uit rotsen gehouwen hutjes en diepe kloven. Achmed geeft onderweg uitleg over de planten en struiken die voorkomen. Ook wijst hij op vogels in de lucht of op de de top van de rotsen. Onderweg, op een plateau tegen de rotswand, vindt Achmed het tijd voor een pauze. Uit zijn rugzak tovert hij een keteltje. In een oogwenk heeft hij een klein kampvuurtje branden en even later zitten wij allemaal aan de thee. Erg grappig zo midden in een rotslandschap. Rond half twaalf zijn we weer terug bij de weg. We volgen de weg tot aan de hoofdweg. Hier had de bus moeten staan, maar die is er nog niet. Boos belt Achmed met de chauffeur. Tien minuten later komt hij aanrijden om ons terug te rijden naar het guesthouse. Hier staat een prima lunch op ons te wachten. Na het eten nemen we afscheid van de eigenaar en gaan op weg naar Wadi Musa. Wadi Musa is het stadje naast Petra. Ik verheug me hier erg op. Het is een kleine twee uur rijden.
Dana Nature Reserve
In de buurt van Wadi Musa rijden we eerst naar Al-Beidha. Al-Beidha is een oude stad waar vroeger handelskaravanen overwinterden. Doordat ook hier gebouwen en ruimtes uit de rotsen gehouwen zijn, wordt Al-Beidha ook wel ‘Little Petra’ genoemd. De eerste aanblik op de tempel aan het begin van de kloof is al prachtig. Dit is een mooi voorproefje op het echte Petra. Als we verder de kloof inwandelen zien we links en rechts uit de rotsen gehouwen ruimtes. Veel ruimtes werden als eetzalen gebruikt. The Painted Biclinium is de bekendste eetzaal. Deze ruimte is via een uitgehouwen trap te bereiken. Vooral het geschilderde plafond is bijzonder. Dit plafond dateert uit de eerste eeuw n.C. Als we verder lopen wordt de kloof steeds smaller. Via een smal trappetje en met gebruik van handen en voeten komen we aan de andere kant de berg weer uit. Grappig genoeg staat hier ook weer een verkoper voor thee. Hier zal niet veel klandizie langskomen. We slaan het aanbod af. We rijden door naar Wadi Musa, naar ons hotel Petra Plaza. We kunnen onze koffers naar de kamers laten brengen, maar omdat we geen kleingeld op zak hebben, besluiten we de bagage zelf mee te nemen. Hier hebben we al snel spijt van. De lift waar we instappen gaat tot de derde verdieping, terwijl wij naar de zesde moeten. Op de derde volgen we bordjes naar de zesde verdieping. We passeren een zwembad en lopen het andere gebouw in. Om dat we geen lift kunnen vinden, nemen we uiteindelijk de trap omhoog. Dan blijkt dat we in het verkeerde gebouw zitten. Na enig zoeken vinden we onze kamer. Later bleek dat de directe lift naar de zesde verdieping buiten gebruik was door werkzaamheden in de lobby. ’s Middags wandelen we naar het centrum van Wadi Musa. Alle hotels liggen zo’n twee kilometer buiten het dorp, vlak bij de ingang van Petra. We volgen de autoweg die langzaam omhoog loopt. Het dorpje Wadi Musa is niet heel groot.
Petra
Er zijn leuke kleine winkeltjes. Zo te zien komen hier nog niet eens zoveel toeristen. Een bordje op één winkel verbaasd ons: ‘verboden voor honden en Israëliërs’. We willen wat drinken en het liefste een biertje. Dit zal niet mee gaan vallen in het centrum. Eén terrasje ligt precies bij een kruispunt waar alle auto’s optrekken met flinke stofwolken. We besluiten terug te wandelen en in de nabijheid van het hotel iets te zoeken. We bestellen Petra bier. Een lekker biertje met 8% alcohol. We krijgen er ook een stuk kokoskoek bij aangeboden. Een grappige combinatie. Aansluitend eten we in Sandstone, een restaurantje tussen de hotels. Ook hier kun je wel zien dat het laagseizoen is, want echt druk is het niet. Wel is het behoorlijk fris geworden sinds de zon onder is. Ik loop nog steeds alleen in mijn T-shirt. Na het eten ga ik snel naar de kamer om warme kleding aan te trekken. Daarna verzamelen we om kwart over acht bij de toegangspoort van Petra voor ‘Petra by night’. De kloof naar Petra is verlicht met honderden kaarsjes. In het donker lopen we richting de kloof. Boven ons staat een prachtige sterrenhemel. We besluiten om de andere deelnemers voor ons uit te laten lopen en achterin te blijven hangen. Dit geeft een nog bijzondere ervaring. We wandelen de met kaarsen verlichte kloof in. Ik laat de sfeer over me heen komen en ik ben erg onder de indruk. De kloof is 1.200 meter lang. Als we het einde naderen, horen we al de klanken van een fluitist. De eerste blik op de ‘Treasury’ is fantastisch. De 43 meter hoge tempel, volledig uitgehouwen uit de rotsen, verlicht met kaarslicht en met de muziek van een dwarsfluit. Geweldig! Wat is dit mooi! Ik ga net als alle andere bezoekers in het zand zitten en direct krijg ik een kopje thee aangeboden. Ik probeer een foto te maken van de sfeer, maar echt lukken wil het niet. Ik besluit mijn camera weer dicht te doen en alleen te kijken. Prachtig!


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Rondreis Jordanië':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Rond middernacht in Madaba (Dag 1)
Drijven in de Dode zee (Dag 2)
Archeologische site Jerash (Dag 3)
Over de King’s Highway .. (Dag 4)
‘Petra by Night’ (Dag 5)
Petra in één woord: ‘.. (Dag 6)
Afscheid van Petra (Dag 7)
Nachtelijke zandstorm (Dag 8)
Per kameel door de woesti.. (Dag 9)
Duiken tussen het koraal (Dag 10)
Een biertje in downtown A.. (Dag 11)
Een vliegtuig neergestort (Dag 12)


Reisroute
Programma