Reisverslag Rondreis Jordanië


Ga naar: Home  Jordanië  Foto's


Jordanië > Petra in één woord: ‘Geweldig!’

Vandaag is de dag van Petra. Gisteravond was al een prachtig opwarmertje. Na het ontbijt rijden we naar de andere kant van Petra. We kiezen niet voor de traditionele toegang via de kloof, maar wandelen via een spectaculaire route naar de achterzijde van Petra. Na enkele kilometers slaat de bus linksaf een grindpad in. Waar de bus niet meer verder kan, stappen we uit en gaan wandelen. We volgen Mohammed over het zandpad. Na een uurtje wandelen lijkt hij te twijfelen. Het blijkt dat we één berg te vroeg afgeslagen zijn. De trap naar Petra begint achter de heuvel. Onderweg passeren we Bedoeïenen, die hun geiten over de vlakte leiden. Al snel vinden we de eerste treden van de trap richting Petra. Het is een flinke klim omhoog, maar het geeft dan ook wel een prachtig uitzicht over de bergen. Soms loopt de route over smalle paadjes langs de bergwand. Als we een bocht om komen, zit een man klaar met een potje thee. Hij heeft ons al aan zien komen en heeft thee gezet op een kampvuurtje. We kopen een kopje thee. Als we verder lopen wordt de route steeds smaller. Op een punt is een stukje van twee meter, waar de richel net tien centimeter breed is. Geen prettig stuk voor mensen met hoogtevrees.
Wandeling naar Petra
Voorzichtig gaat iedereen over dit smalle stukje. Deze moeite wordt al snel beloond. Als ik de bocht om kom, zie ik al een puntje van het klooster boven de rotsen uitsteken. Ik realiseer me dan nog niet hoe groot het bouwwerk is. Als ik dichterbij kom zie ik pas hoe imposant het bouwwerk is. De Ad-Deir of Monastery is prachtig uit de rotsen gehouwen. Voorzichtig komt er een waterig zonnetje door de wolken. Gelukkig zijn er geen andere toeristen en kunnen we een mooie foto maken. Hoewel, zonder mensen zie je niet meer hoe groot het bouwwerk is. Erik biedt zich aan en loopt naar het klooster toe. Hij komt net aan bij de drempel, van de ruim tien meter hoge deur. Als we uitgefotografeerd zijn, geeft Mohammed uitleg over Petra en over het klooster. Daarna dalen we via een 800 treden tellende trap af van het centrale deel van Petra. Onderweg maken we een klein uitstapje naar de tempel met de twee leeuwen. Als we onderaan de trap aangekomen zijn is het tijd voor de lunch. In één van de restaurant schuiven we aan voor een buffet. ’s Middags wandelen we via de Colonnaded Street, langs de Tenemos Gate en de restanten van de Temple of Winged Lions. Aan het einde van de straat komen we uit bij de Royal Tombs. Een serie prachtig uit de rotsen gehouwen tombes. Mohammed geeft uitleg over de verschillende bouwwerken. Het onvoorstelbaar hoe hoog deze tombes zijn. Via het oude theater en de street of facades komen we uiteindelijk bij de ‘Treasury’, de schatkamer van Petra. Ook vandaag is de tombe een ware belevenis. De tombe is gemaakt in de eeuw voor de jaartelling. Voor de tempel nemen we afscheid van Mohammed. Hij reist weer terug naar Amman. Wij wandelen terug Petra, nemen een drankje en bezoeken daarna de Royal Tombs van dichterbij. We klimmen omhoog en bekijken tombs. De Palace Tomb is de grootste uitgehouwen tombe aan de buitenzijde. Vooral de kleuren van het gesteente zijn hier erg mooi. Wel heeft de tombe te leiden gehad van de erosie. We gaan ook op zoek naar de Sextius Florentinus Tomb. Dit is de laatste tombe op de rij, maar we kunnen hem niet vinden. Het blijkt dat we op de rots staan waar de tempel uit gehouwen is.
Het klooster van Petra
Als we naar beneden gaan bereiken we de tempel. Het is inmiddels na vieren en veel bezoekers gaan al naar de uitgang. Hierdoor is het erg rustig hier. Net als ik een foto maak van de Sextius Tombe, roept een bedoeïenman mij naar binnen. Zij zitten rond een kampvuurtje aan de thee. Waarschijnlijk slapen zij hier vannacht. Ook wij krijgen thee aangeboden. Hiervoor wordt een waterfles open gesneden en even later zit ik ook aan de thee. Het is wel vreemd om op zo’n plek rond het kampvuur te zitten. We wandelen terug naar de Urn Tomb. Via de trappen komen we op een plateau. Deze tombe heeft de grootste ruimte in de rotsen. Eén centrale ruimte met drie kamers. De tombe dateert uit 70 n.C., maar waarschijnlijk is deze tombe in de vijfde eeuw als Byzantijnse kerk gebruikt. Buiten wordt het al wat schemerig. De zon is aan het zakken en doordat er erg veel zand en stof in de lucht zit geeft dit een wat schimmig effect. Wij wandelen ook naar de uitgang. Vanaf de Treasury lopen we de kloof in. Bij daglicht is dit ook prachtig. De kloof is vier meter breed en zeventig meter hoog. Rond zes uur zijn we weer in het hotel en nemen een Petra bier in de bar van het hotel. ’s Avonds eten we in de Red Cave restaurant. Hier wordt echter geen bier geschonken. Dit halen we aansluitend in de bar nog even in en gaan naar bed.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Rondreis Jordanië':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Rond middernacht in Madaba (Dag 1)
Drijven in de Dode zee (Dag 2)
Archeologische site Jerash (Dag 3)
Over de King’s Highway .. (Dag 4)
‘Petra by Night’ (Dag 5)
Petra in één woord: ‘.. (Dag 6)
Afscheid van Petra (Dag 7)
Nachtelijke zandstorm (Dag 8)
Per kameel door de woesti.. (Dag 9)
Duiken tussen het koraal (Dag 10)
Een biertje in downtown A.. (Dag 11)
Een vliegtuig neergestort (Dag 12)


Reisroute
Programma