Reisverslag Mozambique, Malawi en Zambia


Ga naar: Home  Malawi  Mozambique  Zambia  Foto's


Zambia > Aangevallen door een olifant

’s Nachts geniet ik van de geluiden rond de tent. Ik hoor duidelijk hippo’s grazen in het grasland naast onze tent. Het kenmerkende zuchtende geluid van de hippo’s klinkt vlak bij. Ik probeer door het gaas van het raam naar buiten te kijken. Ik zie niets. Ik hoor ze nog wel het water in plonzen. In de verte hoor ik ook de hyena’s roepen. Prachtig om in slaap te vallen. ’s Morgens doen we een nieuwe gamedrive. Het is een facultatief programma en ik heb besloten beide tochten mee te doen. In het park zien we een olifant van dichtbij.
olifant in de aanval
Sylvester rijdt de jeep naar de waterkant, zodat het zonlicht beter valt voor de foto’s. Ook de tweede wagen komt aanrijden. Als er een derde wagen aan komt rijden, vindt de olifant het te druk worden. Hij is omringt door drie auto’s. Hij loopt recht op ons af met de oren plat tegen zijn lichaam. Sylvester start de motor en rijdt achteruit. We kunnen niet verder en de olifant blijft op ons af komen. Sylvester rijdt met flink gas naar de olifant. Hij deinst terug. Sylvester draait de auto iets naar rechts en de olifant passeert ons op twee, drie meter aan de linkerzijde. Een spannend moment. Verderop zien we een groepje welpjes. Speels lopen ze door de modder. De leeuwinnen liggen even verder precies midden op de weg. We rijden er via de graskant om heen. Ook de welpen komen aanlopen samen met een schattige klein welpje van nog maand oud. Na de pauze gaan we op zoek naar de giraffe. Deze is lastig te vinden. Sly probeert de kleine paadjes. We zien wel leeuwen, veel vogels, olifanten en zelfs een slangetje. Uiteindelijk zien we op weg naar de uitgang een giraffe met een kleintje. De kleine giraffe drinkt bij haar moeder. We lunchen weer op de campsite.
Welpje
’s Middags maken we een nieuwe gamedrive. We hebben afgesproken om één uur eerder te gaan. Het avondprogramma viel gisteren niet zo goed. Nog voor de gamedrive maken we een groepsfoto. De foto wordt snel genomen, want het weer betrekt. Kort daarna breekt een enorme regenbui los. We schuilen onder het afdakje. Goed dat we nu niet in de open wagen zitten. De bui duurt een half uur. De campsite staat weer blank. Om half vier komen de jeeps aanrijden. Door de bui hoeft het eigenlijk niet meer van mij, maar als we op pad gaan is het toch weer leuk. Ook Israël rijdt met ons mee. Hij heeft al veel reizen gedaan, maar heeft nog nooit een gamedrive gedaan. Trots zit hij voor in de jeep. Door de regenval kunnen we alleen op de doorgaande wegen rijden. Dit belemmert de luipaard zoektocht. We rijden langs de rivier. We zien impala’s met vier kleintjes, apen en meer. Veel dieren hebben last om door de drassige klei te lopen. De hoeven zitten onder de modder. Ook onze jeep glijdt geregeld weg. Een kudde olifanten passeert ons pad en trekt naar de rivier. De oever is zo glad, dat ze zich naar beneden laten glijden. Ze laten zich door hun achterpoten zakken en glijden naar beneden. De troep olifanten treft naar de dorpen aan de overzijde op zoek naar mango’s. Nadat de schemer ingevallen is, gaan we weer op zoek naar nachtdieren. We worden getipt dat bij de dode hippe een mannetjes leeuw ligt. Snel rijdt Sylvester er naar toe. De leeuw ligt rustig langs de kant van de weg. Door de schemer is het lastig een goede foto te maken. Het is een pracht gezicht. Vijftig meter verder liggen de vrouwtjes met welpen. Het mannetje brult door de nacht. De jongste welp brult terug en loopt richting zijn vader. Wij staan nu precies tussen het mannetje en de vrouwtjes in. De welp loopt pal voor onze wagen. De moeder volgt haar jong. Tien meter voorbij onze wagen gaat ze languit op de weg liggen.
Olifant laat zich glijden
Twee andere vrouwtjes nestelen zich voor en net rechts van onze wagen op de weg. Het zand van de weg is warmer dan het gras. Wij staan klem. Sly stuurt de jeep door het gras langs de leeuwen. Als we verder rijden staan we oog in oog met twee giraffen. De beesten hebben moeite te lopen over de drassige modder. Een giraffe twijfelt of hij voor onze jeep uit moet lopen, of dat hij moet wachten. Door de bomen kan hij niet terug en loopt glibberend door de blubber. Zijn poten glijden over de klei. Voor giraffen is drassigheid een gevaar. Als ze vallen, kunnen ze moeilijk overeind komen en kunnen ze iets breken. Hierdoor zijn ze een gemakkelijke prooi voor roofdieren. Gelukkig komt de giraffe goed aan de overzijde. Verder zien we voor onze lamp nog een grazende hippo en een genet. Helaas zien we geen luipaard. Op de campsite staat het diner klaar. Hoewel Israël bij ons in de wagen zat, hebben andere reisgenoten het eten klaar gemaakt.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Mozambique, Malawi en Zambia':


Reacties:

Hey ronald! na jaren lees ik nu eigenlijk pas je verslag! Grappig om terug te lezen! Ik ben me een betje aan het inlezen, want ik vertrek volgende week naar Malawi om "dokter" jeanette op te zoeken. Ditmaal neem ik zelf de cadeautjes mee haha. Ik Blijf er 6 weken en ga daarna nog 3 weken door Malawi en Zambia reizen. Jij je volgende bestemming al duidelijk? groetjes Anita


Reisverslag

Nachtvlucht naar Nairobi (Dag 1)
Dwalen door de hoofdstad .. (Dag 2)
Van Maputo naar Tofo (Dag 3)
Genieten in de baai van T.. (Dag 4)
Op weg naar Vilanculos (Dag 5)
Het koraalrif van de Baza.. (Dag 6)
Van Vilanculos naar Goron.. (Dag 7)
Parque Nacional da Gorong.. (Dag 8)
Op weg naar de Zambezi bi.. (Dag 9)
De grens over naar Malawi (Dag 10)
Klimmen naar de top van h.. (Dag 11)
Nijlpaarden in de Shire r.. (Dag 12)
Oog in oog met een kudde .. (Dag 13)
De ontmoeting met dokter .. (Dag 14)
Zeearenden voeren op het .. (Dag 15)
Op de oude markt van Lilo.. (Dag 16)
De grens over naar Zambia (Dag 17)
Oog in oog met de leeuwen (Dag 18)
Aangevallen door een olif.. (Dag 19)
Reisdag naar Luangwa Brid.. (Dag 20)
Van Lusaka naar Livingsto.. (Dag 21)
Zwemmen in de Devils Pool (Dag 22)
Vliegen boven de Victoria.. (Dag 23)
Weer Thuis (Dag 24)


Reisroute
Programma