Reisverslag In de ban van de Voodoo


Ga naar: Home  Benin  Togo  Foto's


Rondreis Togo en Benin

Dag 1 Vlucht Amsterdam - Lomé

We vliegen met Royal Air Maroc via Casablanca naar de hoofdstad van Togo, gelegen aan de kust en nabij de Ghanese grens. Aangezien er slechts een gering tijdsverschil is met Nederland zul je geen last hebben van een jetlag. Voor de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema. We overnachten in een comfortabel hotel.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 2 Lomé - Voodoodorp

's Ochtends kun je op eigen gelegenheid een bezoek brengen aan de levendige Togolese hoofdstad. Lomé is een echte kustplaats met vele handelaren. Een bezoek aan de centrale markt is zeker de moeite waard. Je ziet er de beroemde Nana Benz, vrouwen die zich hebben toegelegd op de verkoop van dure kleurrijke pagnes (doeken), die in Europa worden gemaakt en in heel West Afrika worden verkocht. In zowel Togo als Benin zie je vele vrouwen in deze prachtige gewaden of zeer stijlvolle kleurrijke jurken met bijpassende hoofddoeken. Vergeet niet om ook een kijkje te nemen op de fetisj markt, waar je een bijzonder assortiment aantreft van poedertjes, boombasten en andere snuisterijen, die een geneeskrachtige of magische werking hebben. In de namiddag rijden we naar een klein dorp dat in het hoge savannegras is verborgen. Hier kunnen we een traditionele genezer, die zijn patiënten geneest met voodoorituelen en kruiden, aan het werk zien. De behandelingen zijn effectief voor vrijwel elke ziekte maar vooral voor psychische ziektes. Op de hypnotiserende ritmes van de drums raken de dansers in trance: de ogen worden strak en gaan rollen, het lichaam vertoont vreemde stuiptrekkingen en de persoon is niet meer vatbaar voor vuur en pijn. Op deze plek wordt duidelijk welke belangrijke plaats het voodoogeloof heeft binnen deze gemeenschap. We kamperen vannacht wild in de natuur.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 3-4 Klouto

We rijden vandaag door een heuvelachtig gebied langs koffie- en cacaoplantages naar de bosrijke regio Klouto. De omgeving van Klouto is perfect voor het maken van mooie wandeltochten. Op dag 4 zullen we die dan ook maken, vergezeld door een lokale gids. Vanaf de top van de berg heb je bij helder weer prachtig uitzicht over Ghana en kun je zelfs het Voltameer zien. Stijgend en dalend wandelen we door dit prachtige tropische vogel- maar ook vlinderrijke gebied. We overnachten twee nachten in een eenvoudig campement.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 5 Badou - Akloa watervallen

We dalen weer af naar het dal, terwijl we onderweg prachtige uitzichten hebben en door afwisselende natuurgebieden rijden. Om de bewoners van de Ewe-stam te leren kennen maken we een aantal korte stops in de dorpen die we tegenkomen. Je zult merken dat de mensen zeer gastvrij en vriendelijk zijn. Badou is het hart van het cacaogebied. In de late namiddag maken we een korte wandeling door het bos om de Akloa watervallen te bereiken. Hier kun je heerlijk ontspannen onder het klaterende water. Uiteraard kun je op dit idyllische plekje ook even afkoelen in de koude poel . We overnachten in een eenvoudig hotel in Badou. ’s Avonds kun je gezellig een biertje gaan drinken in een lokale bar.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 6 Sokodé

Over de oude route, die in de koloniale tijd werd aangelegd, reizen we richting het noorden van Togo. We komen door verschillende dorpjes en onderweg hebben we de kans om de Kente-wevers aan het werk te zien. Kente is een kleurrijke stof die in lange smalle repen wordt geweven en waar vervolgens de meest prachtige kleding van gemaakt wordt, onder andere voor de koninklijke families. Via oude ijzeren bruggen steken we verschillende rivieren over. Onderweg doen we diverse dorpjes van de Kotokoli aan. Het erf van de Kotokoli is te herkennen aan de bijzondere graansilo’s. Hoewel Sokodé bekend staat als een islamitische stad, leeft het animistische geloof daar ook heel sterk. 's Avonds kunnen we getuige zijn van de vuurdans van enkele leden van de Tem-stam, die deze oude traditie van generatie op generatie hebben overgedragen. De mannen van deze bevolkingsgroep hebben in vroegere tijden vele oorlogen gevoerd en na elke oorlog werd tijdens de vuurdans hun thuiskomst gevierd. Onder begeleiding van drumslagen naderen de vuurdansers de vlammen. Met gloeiende kolen uit het vuur bestrijken ze hun lichaam zonder dat dit tot brandwonden leidt. Het is een verbijsterend schouwspel. We overnachten in een hotel in de stad.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 7 Bassar

We rijden richting het westen van de regio waar de Bassar wonen. Zij leven in grote huizen gemaakt van klei met kegelvormige daken. De vervaardiging van ijzer neemt een belangrijke plaats in hun cultuur in. Alleen oude vrouwen weten welke kolen geschikt zijn voor dit productieproces en zij koesteren dit geheim. Dwalend door de heuvels rondom de dorpen zoeken ze naar de juiste kolen. In deze omgeving zullen we hoogstwaarschijnlijk een ontmoeting hebben met de lokale chief. Hij weet ons veel te vertellen over bijvoorbeeld de rol van het traditionele chiefdom in relatie tot het moderne bestuur. Het is erg interessant om met hem van gedachten te wisselen. We kamperen deze nacht wild bij de dorpsschool.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 8-9 Kara

Op weg naar Kara rijden we door het gebied dat wordt bewoond door de Kabye-stam. Hun huizen worden soukala genoemd en zijn te herkennen aan groepen hutten die met elkaar worden verbonden door een muur. In elk huis leeft een patriarchale familie. In de namiddag zullen we aankomen in het stadje Kara, waar we twee nachten in een comfortabel hotel zullen doorbrengen. Ondanks de toename van het aantal mensen en bedrijven dat zich de afgelopen jaren in Kara heeft gevestigd, blijft het stadje een gemoedelijke sfeer uitstralen. De lokale markt is zeker een bezoek waard! ’s Avonds is het leuk om in één van de gezellige lokale restaurants te gaan eten. Liefhebbers kunnen op dag 9 een wandeling maken bij Mount Kabyé, die zich met haar 810 meter hoogte in een mooie droge omgeving bevindt. Om de ergste hitte te ontwijken zullen we vroeg van start gaan zodat we de top voor het heetst van de dag zullen bereiken. Onderweg zien we ook verschillende kleine dorpjes.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 10 Taberma Vallei

Vandaag rijden we in korte tijd naar de beroemde Taberma vallei. Dit is het land van de Taberma-stam die een bijzonder geavanceerde bouwstijl heeft: laag voor laag worden de huizen gebouwd door ballen van modder op elkaar te stapelen. Vervolgens worden de muren glad gestreken en gedecoreerd. Sterkte en schoonheid staan centraal. Deze bevolkingsgroep leeft sinds jaar en dag in de bergen waardoor zij moeilijk te vinden was door slavenhandelaren. Ook de Islam heeft hen niet echt bereikt: het animistisch geloof heeft er nog steeds vele invloeden en tussen de huizen zul je dikwijls offerplaatsen en fetisj aantreffen. Deze offerplekken vind je bij de ingang van de huizen en ze worden gekenmerkt door fallische vormen. Met toestemming van de chief en de inwoners kunnen we een kijkje nemen op een erf en meer te weten komen over deze bijzondere leefstijl. We brengen tijdens een korte wandeling een bezoek aan verschillende dorpjes van de Taberma-stam: een zeer indrukwekkende ervaring! We gaan op zoek naar een kampeerlocatie nabij het erf van een familie, waar we, nadat we officieel toestemming hebben gekregen van de lokale chief, onze tentjes zullen opzetten.
--------------------------------------------------------------------------------

BENIN
Dag 11-12 Atakora gebergte - Somba dorpen

In Benin aangekomen maken we een tocht door een gebied waar vele verschillende bevolkingsgroepen leven: Bessoribe, Betiabe, Wama en de Betammaribe (oftewel Somba). Ondanks dat deze stammen veel overeenkomsten hebben, is elke stam trots op haar typische kenmerken. Zo kennen de Bessoribe een traditie van het ‘markeren’ van de verschillende fases in het leven, zoals de kindertijd en puberteit. Zij tatoeëren hun huid door inkervingen te maken die typerend zijn voor deze stam. In Benin zul je veel mensen met dergelijke littekens zien. We zullen deze twee nachten in onze tenten bij een Somba familie overnachten. Op dag 11 krijg je de kans om een prachtige wandeling te maken door dit afgelegen gebied waar je nauwelijks met de auto kunt komen. Via het plateau dalen we af naar het groene dal. Uiteraard bezoeken we onderweg verschillende Somba dorpen.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 13 - 14 Natitingou regio

’s Ochtends kun je een korte ochtendwandeling maken in het Somba gebied, waarna we in korte tijd doorrijden naar Natitingou. Na een aantal stoffige kampeerovernachtingen zul je vandaag weer kunnen genieten van een douche. We overnachten in een hotel met zwembad, waar je heerlijk kunt ontspannen en alle indrukken van de afgelopen dagen kunt laten bezinken. Ook een bezoek aan het museum in het stadje is de moeite waard. Hier zie je naast gebruiksvoorwerpen en muziekinstrumenten van de Somba, ook maquettes van de verschillende soorten tata’s (huizen) die in de regio worden gebouwd. Op dag 14 gaan we op zoek naar de Fulani (ofwel Peul), een nomadische bevolkingsgroep die je in vele West-Afrikaanse landen met hun veestapel kunt aantreffen. Zij zijn de veehoeders die je met tientallen koeien door de savannegebieden ziet trekken. Zij migreren gedurende het jaar met hun vee op zoek naar voldoende voedsel en water voor hun koeien. Onderweg zul je waarschijnlijk verschillende nomadenhutten zien van Fulani. We kamperen deze nacht wild, hopelijk in de buurt van een tijdelijke Fulani-verblijfplaats, zodat we op dag 15 in de vroege ochtend de uittocht van de koeien kunnen meemaken. Elke ochtend verlaten de Fulani-mannen de hutten met hun koeien en gaan gedurende de hele dag op zoek naar voedsel voor het vee. Aangezien deze veehoeders geen permanente verblijfplek hebben, is niet van tevoren bekend waar we zullen overnachten.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 15 - 16 Bohicon – Abomey

’s Ochtends ontdekken we een van de oude dorpen in de Copargo regio. De Yom leven in dit bergachtige gebied in ronde hutten met kegelvormige daken, waarvan de top met een terracotta pot wordt omgeven. Het hoger gelegen gedeelte van het dorp wordt bewoond door fetisj priesters, die zich hullen in geitenhuiden. Tijdens onze lange reis naar het zuidelijk gelegen Bohicon stoppen we bij de fetisjplek die de toegangspoort vormt naar de voodoowereld. Hier komen vele pelgrims hun houten stokjes planten om hun geloof in Voodoo kracht bij te zetten: de gelovigen roepen de voorouderlijke geesten of natuurkrachten op om de meest uiteenlopende problemen op te lossen en als het verzoek wordt ingewilligd moet men hier een geit, kip of koe offeren. Op dag 16 kun je het koninklijke paleis van Abomey bezoeken. De muren van het paleis zijn gedecoreerd met symbolen van de oude Dahomey koningen. Het Dahomey koninkrijk was in de achttiende en negentiende eeuw één van de machtigste koninkrijken van heel West-Afrika. De rijkdom was verkregen door slavenhandel: slaven werden verkocht in ruil voor wapens, stoffen en kralen. Tienduizenden slaven per jaar werden als handelswaar vervoerd naar Amerika. In het oude paleis zijn de bezittingen van de koningen uitgestald: tronen, beelden, kostuums en wapens. In het midden van de binnenplaats is een tempel gebouwd met een mengsel van klei en menselijk bloed van 41 Oyo slaven. Ook nu vinden hier nog dierenoffers plaats. Bij het museum zie je tevens verschillende handwerkers, zoals bronsgieters en wevers. Ook de stad zelf is een bezoekje waard. Beide nachten overnachten we in een hotel met zwembad.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 17 Kétou - Porto Novo

’s Ochtends rijden we naar Kétou, waar we hoogstwaarschijnlijk de Oba, oftewel de koning, van het grote Yoruba koninkrijk in het zuiden van Benin mogen bezoeken. Deze gerespecteerde man zal ons ontvangen in zijn koninklijk paleis. Een eervolle gebeurtenis! In de middag rijden we door naar Porto Novo, een oude Portugese stad, waar je hier en daar de oude architectuur nog terug vindt. Hier zijn verschillende kleurrijke markten, waaronder een kruidenmarkt, waar vele geneeskrachtige kruiden te verkrijgen zijn. Ook kun je een bezoek brengen aan het etnografisch museum met een collectie van tribale maskers en beelden. We overnachten in een comfortabel hotel met uitzicht op de lagune.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 18 Ganvié

Na een korte reis komen we aan bij het Nokouémeer, waar we met een gemotoriseerde pinasse (houten boot) op weg gaan naar het dorp Ganvié. Dit dorp is het grootste en mooiste paaldorp van Afrika en wordt ook wel het Venetië van Afrika genoemd. Het is zeer indrukwekkend om te zien hoe de Tofinu bevolking haar huizen met lokale materialen op palen heeft gebouwd. Met kleine bootjes varen mannen, vrouwen en kinderen naar school, werk of andere families in het dorp. Zelfs de markt bestaat uit vele boten, vanaf waar de mensen hun waren verkopen. In plaats van marktkramen zijn hier dus marktboten, die zich allemaal op dezelfde plek verzamelen. Al varend in hun eigen bootjes doen de mensen hun inkopen. Ook hier is het voodoogeloof alom tegenwoordig: priesters raadplegen het orakel en benaderen de voorouders om de problemen op te lossen. De nacht in Ganvié is zeer sfeervol: de duisternis wordt door duizenden olielampen bijgelicht en de stilte wordt regelmatig verbroken door mensen die elkaar in boten in de waterstraten ontmoeten. Wij overnachten bij een vriendelijke familie in een eenvoudig hotelletje dat op palen is gebouwd.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 19- 21 Grand Popo

In de vroege ochtend varen we met de boot terug en rijden met ons eigen vervoer naar Grand Popo, waar we de laatste dagen doorbrengen aan een prachtige tropische kust met witte stranden, een helderblauwe zee en kokospalmen. Dit is de ideale plek om de indrukken van de reis te laten bezinken en heerlijk te ontspannen. Je kunt een boottocht maken over de Mono-rivier en kleine dorpjes bezoeken die zich bezighouden met zoutwinning. We passeren lagunes die door groene bomen en hier en daar wat mangroves worden omringd. Ook kun je tijdens een wandeling langs het strand kennis maken met de lokale vissers, die in huizen gemaakt van palmbomen leven.
--------------------------------------------------------------------------------

Op dag 20 kun je als je wilt een bezoek brengen aan het stadje Ouidah, dat het historisch centrum is van het voodoogeloof. Tijdens de slavernijperiode zijn hier vele slaven verscheept naar ‘de nieuwe wereld’. Het is daarom een bijzonder indrukwekkend stadje. Het oude slavenfort is inmiddels omgebouwd tot een museum en laat zien hoe krachtig de West-Afrikaanse voodoocultuur is. Tot op de dag van vandaag zijn in Brazilië en Haïti vele culturele uitingen te vinden die hun oorsprong vinden in Benin. Tijdens het jaarlijkse Voodoo-festival op 10 januari komen duizenden gelovigen en vele chiefs en koningen naar Ouidah om het voodoogeloof te vieren. De festiviteiten vinden vooral plaats op het strand bij de Poort van No-Return, waar de slaven destijds werden verscheept. Vanaf het centrum van Ouidah, kun je in ongeveer een uur tijd de oude slavenroute bewandelen die eindigt aan zee bij de Poort van No-Return. Tijdens het festival verzamelen zich hier talloze mensen. Dit gaat gepaard met veel dans, drum en gezang.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 22 -23 naar Cotonou of Lomé en terugvlucht Amsterdam

Vandaag kun je in de ochtend en middag nog genieten van het strand en de zee. We rijden nog voor het avondeten richting Cotonou of Lomé waar we ons laatste diner hebben, voor we doorrijden naar de luchthaven. Grand Popo ligt tussen de twee hoofdsteden in en zowel wat betreft afstand als tijd (inclusief de eventuele grensovergang met Togo) maakt het niet uit of we vanaf Lomé of Cotonou terugvliegen.
--------------------------------------------------------------------------------

Reacties op 'In de ban van de Voodoo':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Waar zal ik slapen vannac.. (Dag 1)
Kennismaken met de stad L.. (Dag 2)
De voodoopriester en de v.. (Dag 3)
Een dansoptreden op kerst.. (Dag 4)
“Jové, Jové” (Dag 5)
De vuurdans bij de Tem-st.. (Dag 6)
De ijzer hoogovens van Ba.. (Dag 7)
Rondwandeling door Djamdé (Dag 8)
Beklimming van Mount Kaby.. (Dag 9)
Een Djembé als souvenir (Dag 10)
Oudjaar tussen de Beninez.. (Dag 11)
Een kijkje bij de Somba s.. (Dag 12)
Ontmoeting met het stamho.. (Dag 13)
Met de kinderen zingen in.. (Dag 14)
Van noord naar zuid Benin (Dag 15)
Bezoek aan het paleis van.. (Dag 16)
De Koning van Ketou (Dag 17)
Slapen in een paalwoning .. (Dag 18)
Slavenroute naar ‘Porte.. (Dag 19)
Een lokale pizza eten in .. (Dag 20)
Voodoofestival van Quidah (Dag 21)
Afscheid van Lomé (Dag 22)
Past de Djembe of past ie.. (Dag 23)


Reisroute
Programma