Reisverslag In de ban van de Voodoo


Ga naar: Home  Benin  Togo  Foto's


Benin > Voodoofestival van Quidah

Tien januari is jaarlijks in heel Benin de dag van de voodoo. In het hele land worden voodoo ceremonieën georganiseerd. Het grootste festival wordt in Ouidah gehouden op het strand pal achter de Porte du non-return. Bij het festival in Qiudah is ook de president van Benin aanwezig en de Koning van de Voodoo. Om tien uur rijden we met onze eigen bus richting Quidah.
Voodoofestival Quidah
Op de route naar het strand is het vandaag veel drukker dan enkele dagen terug. Bij het festival terrein is het druk. Talloze brommertjes staan in lange rijen opgesteld en wij worden het grote parkeerterrein opgedirigeerd. Het valt mij op dat de organisatie goed georganiseerd is. Zo nu en dan komt er een politieauto tussendoor om een hoogwaardigheidsbekleder af te zetten. Als ik door de Porte du non-return loop, zie ik een groot vierkant op het strand. Rondom staan overkappingen, met plastic stoelen. Aan de rechterzijde is de VIP tribune. In het midden is een podium opgesteld met een overdekte spreekgestalte. Anani waarschuwt geen foto’s te maken. Camera’s worden in beslag genomen als je zonder fotobatch foto’s maakt.
Koning van de Voodoo
Ik schaf een speciale fotokaart aan voor 16.000 CFA. Dit is weliswaar 16 euro, maar je bent hier maar een keer. Naar het schijnt hanteren de individuele voodoo groepen langs de kant eigen batches. Onder de overdekte tribunes laten verschillende groepen dansen zien. Dit is een soort competitie naar elkaar. Als het festival begint, wordt het midden terrein leeggemaakt. Iedereen moet achter de tribunes staan. Dan blijkt, zonder dat ik dit wist, dat ik met mijn fotobatch vrij over het veld mag lopen. Dit betekent dat ik naast het hoofdpodium kan staan, naast filmploegen en professionele fotografen. Wel wordt gevraagd om laag te blijven, zodat vanaf de tribunes ook nog iets te zien is. Het optreden begint met dans, drum en acrobatiek. Een pracht gezicht. Ook kan ik foto’s van dichtbij maken van de president en de voodoo koning. Ik ben blij dat ik de speciale kaart aangeschaft heb. Zodra de toespraken starten, loopt het publiek en de voodoogroepen massaal naar het zeewater. Ze bezoeken de voodootempel op het strand en sommige raken ritueel het zeewater aan en besprenkelen hun gezicht. Na deze wat onduidelijke ceremonie, gaan de optredens weer door op het podium. Voodoo dansers voeren in tranche hun dansen uit. Uiteindelijk rijden we tegen drieën weer terug naar Grand Popo.
Simon in zijn bar
’s Avonds is het min of meer de laatste keer dat we gezamenlijk eten. Doordat we morgennacht al naar de luchthaven rijden, is het in Lomé lastig om een maaltijd te organiseren. Op het strand van Hewe is een maaltijd bereid. Ook is er live muziek aanwezig. Het eten is prima geregeld en we dansen met de bandleden op de maat van de muziek. Rond elf uur lopen we nog een keer naar Simon. Anani, Toto, Abdullah en Abbas gaan ook mee. Simon heeft de bar al helemaal schoongemaakt en is al dicht, maar opent de zaak snel. Zodra de reggae muziek weer aan gaat, komen ook zijn drie vrienden weer aanlopen. Anini is best te spreken over de strandtent. Dit zou ook een prima plek zijn voor een afscheidsdiner. Even na middernacht kruip ik mijn bed in.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'In de ban van de Voodoo':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Waar zal ik slapen vannac.. (Dag 1)
Kennismaken met de stad L.. (Dag 2)
De voodoopriester en de v.. (Dag 3)
Een dansoptreden op kerst.. (Dag 4)
“Jové, Jové” (Dag 5)
De vuurdans bij de Tem-st.. (Dag 6)
De ijzer hoogovens van Ba.. (Dag 7)
Rondwandeling door Djamdé (Dag 8)
Beklimming van Mount Kaby.. (Dag 9)
Een Djembé als souvenir (Dag 10)
Oudjaar tussen de Beninez.. (Dag 11)
Een kijkje bij de Somba s.. (Dag 12)
Ontmoeting met het stamho.. (Dag 13)
Met de kinderen zingen in.. (Dag 14)
Van noord naar zuid Benin (Dag 15)
Bezoek aan het paleis van.. (Dag 16)
De Koning van Ketou (Dag 17)
Slapen in een paalwoning .. (Dag 18)
Slavenroute naar ‘Porte.. (Dag 19)
Een lokale pizza eten in .. (Dag 20)
Voodoofestival van Quidah (Dag 21)
Afscheid van Lomé (Dag 22)
Past de Djembe of past ie.. (Dag 23)


Reisroute
Programma