Reisverslag In de ban van de Voodoo


Ga naar: Home  Benin  Togo  Foto's


Togo > Een dansoptreden op kerstavond

De dag voor kerstmis, al heb ik dit gevoel hier helemaal niet. Zo nu en dan klinken er kerstliedjes uit de televisie bij de receptie, maar dat is dan ook alles. Versierde kerstbomen zie je hier niet. Vandaag maken we een wandeling over het Klouto plateau. Met de bus rijden we een klein stukje naar het plaatsje Kuma Kunda. Hier ontmoeten we Prosper, onze gids voor vandaag. Prosper heeft een expositie van natuurschilderijen, die hij graag wil laten zien. Even later lopen we, uitgezwaaid door de kinderen van Kuma Kunda, de Klouto bergen in.
Een boerderij onderweg
De flora is opvallend groen. Veel verschillende soorten planten en struiken groeien hier. Prosper geeft uitgebreid uitleg bij de planten. Ook gebruikt hij behendig zijn vlindernet om ons de mooiste vlinders te tonen. Hij laat ook zien hoe je uit de verschillende planten kleuren kunt halen, die hij gebruikt in zijn schilderijen. Tot mijn verrassing naderen we opeens een open plek in het bos. Op de grond liggen bananenbladeren om op te zitten en vers fruit ligt klaar. Er blijkt een jongen vooruitgegaan te zijn om dit allemaal klaar te zetten. Lekker en leuk. Bij toeval zien we een wandelde tak zitten. Een bijzonder beestje van zo’n 20 centimeter. We vervolgen onze tocht door het bos. We passeren twee kleine boerderijtjes, die we, na toestemming van de bewoners, mogen bezoeken. In het midden liggen de koffie bonen te drogen. De bewoners proberen zo nog wat geld te verdienen. De kleine kinderen vinden het spannend en tegelijk angstig om ons te zien. Bij een boerderij staat het lokale bier te pruttelen op een kampvuur.
Lunch in het bos
Bij een beekje stroomt heerlijk koud water. Het is vandaag erg warm en vooral vochtig warm. Ik laat wat water over mijn hoofd glijden. Verfrissend. Achter de hoge bamboebomen is het tijd voor de lunch. Bamboe stammen liggen klaar om op te gaan zitten. Net als iedereen zit, komt de lunch er aan. Vier jongens brengen de kip, rijst, borden en bestek en zelfs onze eigen koelbox met de drankjes. Ik hoop voor hen dat er een kortere weg door het bos loopt en zij niet dezelfde afstand als ons hebben moeten afleggen. Na het eten lopen we dezelfde weg terug door het bos. Helaas voor de dragers is er geen kortere route. Bij een boerderij krijgen we Sabadi aangeboden, oftewel palmwijn. Ik schat het alcohol percentage boven de vijftig procent en ik nip alleen. Rond drie uur staan we weer bij de expositieruimte van Prosper voor een koffiepauze. Ik koop een tekening van hem. Aan het einde van de middag lopen we in de andere richting naar de bergtop. Bij helder weer kun je zicht hebben op Ghana. Vandaag is het echter heiig. Net voor de zonsondergang zijn we op de top van de berg, maar door het heiige weer is het een flets zonnetje. ’s Avonds eten we in de Auberge van Prosper in Kuma Kunda. Op de achtergrond wordt Stille Nacht gespeeld met Djembe trommels. Wij krijgen ondertussen gebraden schapenvlees voorgeschoteld. Ook begint een muzikaal optreden met drums in de Auberge. Een leuke kerstavond.
Dansoptreden
Als de show start, merk ik al snel dat het optreden een stuk professioneler is, dan ik had verwacht. De muziek, dans en acrobatiek sluiten naadloos op elkaar aan. Ik geniet volop en bedenk me dat je hier in Nederland ook volle zalen mee zou kunnen trekken. Dat het niet alleen een toeristen-bandje is, getuigd ook van de aanwezigheid van de lokale bevolking. Ruim honderd toeschouwers kijken mee op de binnenplaats van de Auberge. Het is wel vreemd dat de groep alleen onze richting en die van twee toeristen op speelt en de lokale bevolking van de zijkant toekijkt. Als de vuurspuwer aan bod komt, gaat het bijna fout. Hij laat zien dat hij de fakkels over zijn lichaam kan halen. Een voodoo gebruik. Bij het vuurspuwen zelf komt hij dicht bij de rieten overkapping en bij ons. De vuurbal komt dichter dan een meter bij ons. We duiken achteruit. Ik heb niet de indruk dat de vuurspuwer en de bandleden bij elkaar horen, maar direct komen de bandleden hun excuus maken en informeren of alles goed gaat. Snel vervolgen zij met een nieuw muzieknummer. Bij het laatste nummer worden we uitgenodigd mee te dansen. Als ik weer in mijn bed lig en terug denk aan deze avond, bedenk ik mij dat dit een kerstavond zal blijven die ik niet snel zal vergeten.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'In de ban van de Voodoo':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Waar zal ik slapen vannac.. (Dag 1)
Kennismaken met de stad L.. (Dag 2)
De voodoopriester en de v.. (Dag 3)
Een dansoptreden op kerst.. (Dag 4)
“Jové, Jové” (Dag 5)
De vuurdans bij de Tem-st.. (Dag 6)
De ijzer hoogovens van Ba.. (Dag 7)
Rondwandeling door Djamdé (Dag 8)
Beklimming van Mount Kaby.. (Dag 9)
Een Djembé als souvenir (Dag 10)
Oudjaar tussen de Beninez.. (Dag 11)
Een kijkje bij de Somba s.. (Dag 12)
Ontmoeting met het stamho.. (Dag 13)
Met de kinderen zingen in.. (Dag 14)
Van noord naar zuid Benin (Dag 15)
Bezoek aan het paleis van.. (Dag 16)
De Koning van Ketou (Dag 17)
Slapen in een paalwoning .. (Dag 18)
Slavenroute naar ‘Porte.. (Dag 19)
Een lokale pizza eten in .. (Dag 20)
Voodoofestival van Quidah (Dag 21)
Afscheid van Lomé (Dag 22)
Past de Djembe of past ie.. (Dag 23)


Reisroute
Programma