Reisverslag Rondreis Noorwegen


Ga naar: Home  Noorwegen  Foto's


Noorwegen > Onderaan de Brævasshytta gletsjer

Na het ontbijt rijden we uit Førde, via dezelfde route, zoals we gisteren Førde inreden. Via het Jølstravatn meer komen we weer aan in Skei. Hier buigen we echter rechtsaf richting Lunde. In Lunde verlaten we het meer en gaan de bergen in. Op de plek waar het lijkt of het dal eindigt, is een tunnel van zo'n 6 kilometer aangelegd. Hierdoor komen we aan de andere kant van de berg. Net na deze tunnel ligt de Brævasshytta gletsjer. Deze gletsjer maakt deel uit van de Jostedalsbre, een uitgestrekt gletsjer gebied.
Brævasshytta gletsjer
De Brævasshytta bezoeken we, al kunnen we niet bij het ijs zelf komen. Het is namelijk te gevaarlijk om dicht bij de gletsjer te komen. Het ijs kan afbreken of inzakken. Wel zijn in de buurt prachtige beekjes gevormd door het smeltwater van de Gletsjer. In het nabijgelegen restaurant drijken we chocolademelk. Na de gletsjer vervolgen we onze bustocht richting Fjærland naar de Fjærlandfjord. We bereiken Fjærland via een zesenhalve kilometer lange toltunnel. Aan het einde van de tunnel is er een prachtig uitzicht over de Fjærlandfjord. We maken een foto stop en tevens kan ik de benen even strekken. Via vele haarspeldbochten en tunnels komen we aan in Sogndal gelegen aan het Sognfjord. Het Sognfjord is het grootste fjord van Noorwegen. In Sogndal wandelen we, winkelen we en lunchen we in de plaatselijke universiteitskantine. Na de lunch rijdt de bus verder langs de oevers van het Sognfjord richting Hella. In Hella nemen we de veerboot richting Vangsnes aan de andere oever van het fjord. Bij Vik verlaten we het fjord en gaan naar het kleine kerkdorpje Hopperstad. In Hopperstad staat een van de weinige overgebleven staafkerken van Noorwegen. Deze staafkerk dateert van omstreeks 1150 en verkeert in zeer goede staat. Binnen is goed de houten constructie te zien met de palen (de staven), de galerij en het altaarbaldakijn. Na Hopperstad rijden we via het hooggebergte naar Voss. In de bergen, boven de boomgrens, is de natuur prachtig van kleur.
Nordfjord
Dit in combinatie met de loslopende schapen en koeien, die hier zomers lopen, een schitterend tafereel. In de winter is het hier te koud voor deze beesten en verblijven ze in de dorpen in het laaggebergte. In Voss pauzeren we. Ik koop hier alvast enkele ansichtkaarten. Na een half uurtje vervolgen we de route richting Bergen. Helaas regent het inmiddels, maar ja, Bergen is dan ook de stad in Noorwegen waar het het meest regent. Via de uitlopers van de Osterfjord rijden we naar Bergen. Onderweg doen de meeste reisgenoten toch even de ogen dicht. Aan hen gaat de grillige omgeving met de vele tunnels voorbij. Het hotel ligt vlak bij het vliegveld van Bergen. Dit is ruim vijftien kilometer van het centrum van de stad verwijderd. Het is al bijna zeven uur als we arriveren in het hotel. Na het eten hebben we in het restaurant gezellig zitten praten. Buiten regent het ondertussen pijpenstelen en het is geen weer voor een wandelingetje. Op de kamer kijken we traditie getrouw tennis en drinken een glaasje wijn.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Rondreis Noorwegen':


Reacties:

PRIJS rondrit fjorden NORWAY rondrit/ periode 15 jul/31 juli 2013 2 personen 1 volwassen /1 dochter 15 jaar met eigen wagen skoda yeti + ferry inbegrepen half pension van belgie leuven overstap boot kiel of elders// oslo


Reisverslag

Het Vinkingskip, de schaa.. (Dag 1)
Avondwandeling naar Trond.. (Dag 2)
De kleurrijke houten hand.. (Dag 3)
Varen door de Geiranger f.. (Dag 4)
Onderaan de Brævasshytta.. (Dag 5)
Dwalen door de Bryggen (Dag 6)
De Flåmsbane trein klimt.. (Dag 7)
Oslo in één dag (Dag 8)
Bagage controle op Schiph.. (Dag 9)


Reisroute
Programma