Reisverslag Rondreis Noorwegen


Ga naar: Home  Noorwegen  Foto's


Noorwegen > Dwalen door de Bryggen

De Bryggen
Vanmorgen staat Bergen op het programma. Na het ontbijt vertrekt de bus richting de stad. Het hotel ligt vlak bij het vliegveld en dat is nog zo'n zestien kilometer van het centrum. Het regent licht, maar kleine strookjes blauwe lucht zijn al te zien. We hebben twee uur de tijd om Bergen te bezichtigen. Allereerst leidt Ruud ons rond voor de Bryggen. De Bryggen zijn de beroemde houten handelshuizen uit de Hanzetijd. De voornamelijk Duitse kooplieden lieten deze huizen bouwen vlak bij de haven. Achter de fraaie havenkade blijkt een wirwar van kleine straatjes te zijn met huisjes. Helaas is in de afgelopen eeuwen de wijk regelmatig getroffen door brand. De laatste keer was dat in 1957. het afgebrande deel was niet meer te herstellen. Op de plek van de brand van 1957 is nu het SAS hotel gevestigd. De huisjes zijn momenteel vooral in gebruik door kunstenaars en winkeliers. Via de Bryggen komen we in de haven bij de vismarkt. Zoals Ruud voorspeld heeft, zijn de ansichtkaarten hier inderdaad 2 NOK (0,25 euro) in plaats van 4 tot 9 NOK (0,51 tot 1,16 euro) elders. Hier schaffen we dan ook de kaarten aan en lopen tussen de viskraampjes door. Aan de hand van de stadswandeling lopen we richting de Mariakirke en de Dom van Bergen. Beide zijn nog niet open. Via gezellige winkelstraatjes verkennen we de stad. Zo nu en dan hebben we de paraplu nodig, maar net zo vaak komt het zonnetje lekker door. Terug bij de haven kopen we broodjes voor de lunch. Er is namelijk vandaag nauwelijks tijd voor een lunchstop. We lopen opnieuw door de smalle straatjes van de Bryggen. Het zonnetje schijnt nu en dan ziet het er veel gezelliger uit. Per toeval ontdekken we een trap omhoog naar een galerij, waar we door lopen. Dat geeft een extra mooi beeld van dit oude stadsgedeelte. Rond 11.00 uur zijn we terug bij de bus.
Waterval
Vanuit Bergen rijden we langs het Hardangerfjord richting Kwanndal, om bij Bruravik het fjord over te steken met de veerboot richting Brimmes. We zijn hier een half uur te vroeg, maar gelukkig is de zon al lekker doorgekomen. We genieten van het prachtige uitzicht op een bankje in de zon. Bij Eidfjord nemen we afscheid van de fjorden en gaan het Trollenland is. Deze omgeving kenmerkt zich door de grillige vormen van de bergen en rotsblokken. Ruud maakt de trollenroute extra spannend door Trollen geluiden te maken in de tunnels. De Trollenroute leidt naar de hoogvlakte van de Hardangervidda. Aan het begin van de hoogvlakte bezoeken we het Hardangervidda natuur museum. Hier wordt onder meer een film vertoond van de hoogvlakte en de natuur in de verschillede jaargetijden. Door het panoramascherm geeft dit een fantastische overzicht. Ook zijn de verschillende dieren in het gebied te zien en afbeeldingen van de talrijke watervallen. In de rest van het museum is veel van de natuur te zien op de hoogvlakte. De hardangervidda is jarenlang een onbegaanbaar gebied geweest, maar door de aanleg van de autoweg meer begaanbaar geworden. De route ligt boven de duizend meter en dus boven de boomgrens. In de winter is dit gehele gebied bedekt onder een dikke laag sneeuw. Het gebied is dan ook populair voor de winterport. In de zomer trekken veel Noren er op uit, naar de ruim duizend meertjes in het gebied. Door de combinatie met de blauwe zonnige lucht, geeft dit schitterende plaatjes van de natuur. Op de Hardangervidda bezoeken we de Vorringvoss (Voring watervallen). Deze watervallen hebben een hoogte van zo'n 180 meter. Vanaf het uitkijkpunt geeft dit een mooi uitzicht, zeker samen met de laaghangende bewolking.
Voring Falls
De watervallen bestaan uit drie waterstromen. Na de hoogvlakte, volgen we de hoofdweg richting Geilo en richting Gol. Onderweg passeren we de oude staafkirke van Torpo, die we enkel van een afstandje zien. Vanaf Gol nemen de weg richting het Hemsedal. Iets voor 19.00 uur arriveren we in het hotel. Het hotel ligt zo'n zes kilometer buiten het dorpje Hemsedal. Hemsedal is vooral in de winter geliefd als wintersportplaats, maar in de zomer is het vrijwel uitgestorven. Wij zijn dan ook de enige gasten in het Hotel.
's Avonds zitten we na het eten nog wat na te praten in het restaurant. We hebben trek in een drankje, maar de serveerster is nergens te bekennen. Niet in de bar, niet in de receptie en niet in de keuken. Ruud weet twee biertjes tevoorschijn te toveren uit de koelkast in de bar. Echter zijn biertjes blijken niet meer goed te zijn. Daarna begint de jacht naar de fles wijn of de serveerster. Het hotel is praktisch verlaten om tien uur ’s avonds. De bediening is nergens te vinden. Na een half uurtje hebben we alles doorzocht, maar niets gevonden. Plots duikt de serveerster op. Zij wil eigenlijk het licht uit komen doen, maar neemt nu onze bestelling op. Wel moet direct afgerekend worden. Om elf uur gaan we naar onze kamer.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Rondreis Noorwegen':


Reacties:

PRIJS rondrit fjorden NORWAY rondrit/ periode 15 jul/31 juli 2013 2 personen 1 volwassen /1 dochter 15 jaar met eigen wagen skoda yeti + ferry inbegrepen half pension van belgie leuven overstap boot kiel of elders// oslo


Reisverslag

Het Vinkingskip, de schaa.. (Dag 1)
Avondwandeling naar Trond.. (Dag 2)
De kleurrijke houten hand.. (Dag 3)
Varen door de Geiranger f.. (Dag 4)
Onderaan de Brævasshytta.. (Dag 5)
Dwalen door de Bryggen (Dag 6)
De Flåmsbane trein klimt.. (Dag 7)
Oslo in één dag (Dag 8)
Bagage controle op Schiph.. (Dag 9)


Reisroute
Programma