Reisverslag Rondreis Noorwegen


Ga naar: Home  Noorwegen  Foto's


Noorwegen > Oslo in één dag

De laatste echte vakantiedag is aangebroken. Om negen uur verlaten we het Hemsedal en gaan via Geilo naar Gol. We rijden richting Oslo via het Hallingdal. Onderweg drinken we nog koffie langs de Krøderen-rivier zo'n vijftig kilometer voor Oslo. Iets over twaalf uur arriveren we voor het raadhuis van Oslo. Hier krijgen we om twee uur een rondleiding in het raadhuis. Tot die tijd verkenner we Oslo.
Universiteit Oslo
We starten de route gezamenlijk tot bij het nationaal theater. Hier gaat iedereen zijn weg. Ruud loopt met ons mee naar de universiteit, waar de schilderingen van Edvard Munch (1863 - 1944) op de wanden aangebracht zijn. We lopen de universiteit in, maar helaas is er een concert in de bewuste zaal bezig. We konden er niet in. Na twee uur is het wel mogelijk, maar dat is voor ons te laat. Omdat we een toilet zoeken, lopen we met Ruud mee naar een hotel waar hij normaliter verblijft. Dit hotel staat echter in de steigers en is gesloten. Daarom wijken we uit naar een toilet in een café. Ruud gaat ondertussen zijn eigen weg. We vervolgen de route via de Karl Johans Gate naar het paleis van koning Harald en Sofia. Via de St Olavs Gate volgen we de stadswandeling naar de St Olav Kirke en naar de Trefoldigh kirken. De stadswandeling loopt verder via de Damstredet langs de houten handelshuizen, maar door de vele branden is het merendeel hiervan verloren gegaan. Via de liefdestrap (Kjærlighetsstien) bereiken we iets over half twee het oudste stenen kerkje van Scandinavië, de Gamle Aker. Gezien de tijd moeten we flink doorstappen, om de anderhalve kilometer terug te lopen naar het raadhuis, om op tijd voor de rondleiding te zijn. Om precies vijf voor twee, de afgesproken tijd, komen we bezweet en diverse rode voetgangerslichten genegeerd te hebben, bij het raadhuis aan. Hier blijkt dat de rondleiding niet door gaat. Door de komende verkiezingen volgende week is het raadhuis gesloten voor het publiek. Voor niets zo gehaast dus.
Paleis
Als alternatief maken we een rondtocht met de bus door de stad en komen we uiteindelijk uit bij het museumeiland. Het museumeiland bevat onder andere het open luchtmuseum met het originele Staafkirke van Torpo. In Torpo zelf is een kopie gebouwd. Wij brengen een bezoek aan het Vikingmuseum (Vikingskiphuset). Hier is de geschiedenis van de Vikingen te zien en enkele schepen uit die periode. Het is verbazingwekkend dat de vikingen met zulke schepen de oceanen over staken. Vooral de prachtige houtsnijwerken en drakenkoppen zijn indrukwekkend. Na het museum rijden we door de avondspits van Oslo naar het skicentrum. Rond vier uur is het al behoorlijk druk in Oslo. Het is duidelijk te merken dat tien procent van de inwoners van Noorwegen in Oslo woont. Vanaf het skicentrum is er een prachtig uitzicht over de stad. Door de lange stadswandeling en het haasten om op tijd terug te komen 's middags, hebben we nog niet gegeten. Daarom koop ik snel een broodje bij het café bij de piste. De skischanspiste is gevuld met water. Via kunstbanen wordt met snowboards gesprongen in het water. Dit lijkt mij niets. Wat wel leuk lijkt is de skisimulator. Samen met Anita en Riny waag ik een tochtje in het apparaat. Met honderdveertig kilometer per uur dalen we zittend de hellingen af. Erg leuk. Na het skicentrum rijden we naar het beroemde Frognerpark voor de Vigelandsanlegget beeldentuin. Gustav Vigeland (1869 - 1943) heeft voor dit park bijna tweehonderd beelden gemaakt.
Vigelandsanlegget beeldentuin
De beelden zijn gebaseerd op de fasen uit de levenscyclus en zijn deel realistisch, deels plastische wijze afgebeeld. We lopen door het park van de achteringang via het Levenswiel, de Monolift, het 17 meter hoge kunstwerk opgebouwd uit 121 ineengestrengelde figuren, via de brug naar de hoofdingang. Svein is inmiddels omgereden en pikt ons om kwart voor zes weer op. Daarna is het tijd om naar het hotel te gaan. We rijden daarom weer terug naar het voorstadje van Oslo, zo'n vijftien kilometer uit het centrum ten westen van de stad. Het luxe hotel lag vroeger gunstig nabij het oude vliegveld. Echter drie jaar geleden is het vliegveld verplaatst naar Gardermoen, zo'n dertig kilometer ten noordoosten van Oslo. Na het eten hebben we op de laatste avond nog nagepraat. Door wat Noorse centjes bij te lenen kunnen we nog net een biertje (52 NOK / € 6,75 ) en een glaasje rode wijn bestellen (65 NOK / € 8,45 ). Rond half twaalf gaan we naar bed


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Rondreis Noorwegen':


Reacties:

PRIJS rondrit fjorden NORWAY rondrit/ periode 15 jul/31 juli 2013 2 personen 1 volwassen /1 dochter 15 jaar met eigen wagen skoda yeti + ferry inbegrepen half pension van belgie leuven overstap boot kiel of elders// oslo


Reisverslag

Het Vinkingskip, de schaa.. (Dag 1)
Avondwandeling naar Trond.. (Dag 2)
De kleurrijke houten hand.. (Dag 3)
Varen door de Geiranger f.. (Dag 4)
Onderaan de Brævasshytta.. (Dag 5)
Dwalen door de Bryggen (Dag 6)
De Flåmsbane trein klimt.. (Dag 7)
Oslo in één dag (Dag 8)
Bagage controle op Schiph.. (Dag 9)


Reisroute
Programma