Reisverslag Ontmoeting met de gorilla


Ga naar: Home  Uganda  Foto's


Rondreis Uganda

Dag 1 vlucht Amsterdam - Entebbe
Voor de vluchtgegevens verwijzen we naar het vluchtschema. Vanaf de luchthaven in Entebbe rijden we naar ons comfortabele hotel in de stad. Entebbe is een leuk plaatsje aan het Victoriameer.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 2 naar Kampala (optioneel bezoek Ngamba Island)
Kampala is de levendige hoofstad van Uganda met een heerlijke Afrikaanse sfeer en een bruisend uitgaansleven. Hier kun je een bezoek brengen aan één van Afrika's grootste markten; Owino markt. Ook kun je naar het oude fort van de stad gelegen op een heuvel. In de loop van de eeuwen is het omgebouwd tot moskee. In Kampala kun je onder begeleiding het 'Kids in Need' centrum voor weeskinderen bezoeken of één van de meest bedrijvige wijken van de stad ingaan. Hier kun je zien hoe metaalbewerkers, timmerlieden en vele andere ambachtslieden hun werk verrichten en kun je in de avond heerlijk uit eten bij één van de vele restaurants.
Voor de echte chimpanseeliefhebbers bestaat de mogelijkheid om vanuit Entebbe een excursie te maken naar Ngamba Island. Dit eiland, midden in het Victoriameer, bestaat uit 40 hectare regenwoud. Het heeft een rijke diversiteit aan wilde dieren, waaronder 120 vogelsoorten, watervaranen, nijlpaarden en krokodillen. Het Jane Goodall Instituut heeft hier een opvangcentrum voor chimpansees. De chimpansees brengen de hele dag door in het bos dat vol staat met fruitbomen, ’s morgens en ’s avonds worden ze echter gevoerd vanuit het opvangcentrum. Dit project wordt gerund door Ugandezen en de inkomsten van de excursie worden direct gebruikt om dit project in stand te houden. Je kunt bij boeking aangeven of je deze excursie wilt maken.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 3 naar Sipi Falls
Sipi Falls is een weinig bezocht gebied in het oosten van het land aan de grens met Kenia. Het gebied wordt gekenmerkt door de vele enorme watervallen, kleurrijke fruitbomen en pittoreske Afrikaanse dorpjes. Met helder weer zie je misschien de top van de één van de hoogste bergen van Afrika, Mount Elgon. Na aankomst kun je al een korte wandeling naar de eerste waterval maken. Je verblijft er twee nachten in een sfeervolle en eenvoudige lodge.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 4 Sipi Falls – wandeling langs dorpjes en watervallen
Waarschijnlijk word je al vroeg in de ochtend gewekt door de vele vogelgeluiden. Vandaag heb je de keuze uit verschillende wandelingen: een lange wandeling langs minimaal vijf watervallen, diverse dorpjes en schitterende vergezichten of een kortere langs drie watervallen, een dorpje en fruitplantages. Wil je liever alleen (onder begeleiding van een gids) wandelen, dan kan dat natuurlijk ook. Hoe dan ook, je geniet hier van één van Afrika’s mooiste landschappen!
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 5 bezoek aan boeren familie
Na het ontbijt rijden we naar een plek op het platteland waar vrijwel geen toeristen komen. In Uganda woont het merendeel van de bevolking op het platteland. Hier zul je vandaag en morgenochtend kennismaken met het dagelijks leven van veel Ugandezen. De boerenfamilie bij wie je verblijft zal je van alles leren over bijvoorbeeld het verbouwen van verschillende landbouwproducten als maïs, een verscheidenheid aan bananen (onder andere matoke, waar een typisch Ugandees bananengerecht van wordt gemaakt), en diverse soorten groenten. We huren de boda-boda (fietstaxi) om een ritje te maken door de omgeving opzoek naar de alcoholproducent, metaalbewerker, timmerman of andere dorpsbewoners. Ook bezoeken we een schooltje. 's Nachts kampeer je bij de boerenfamilie, zodat je meteen wordt opgenomen in het lokale leven.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 6 naar Jinja – klein India in Afrika
Na de heerlijke lokale lunch nemen we afscheid van de dorpelingen en vertrekken we naar Jinja; een historische plaats waar vele ontdekkingsreizigers op zoek zijn geweest naar de bronnen van de Nijl en waar nu de grootste Indishce gemeenschap van Oeganda is gevestigd. We kunnen een stop maken bij het Victoria meer waar het water de Nijl instroomt. Dit is volgens sommigen de oorsprong van de Nijl. Vanaf hier legt de rivier een lange weg af tot in Egypte. Na een kort verblijf rijden we door naar onze sfeervolle accommodatie met uitzicht over de Nijl. Genieten maar!
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 7 Jinja
Bij Jinja kun je de indrukwekkende Bujagali watervallen bezoeken en een boottochtje maken over een rustig gedeelte van de Nijl. Hier kun je op zoek naar bijzondere vogels en enorme hagedissen. Een aanrader is ook een villagetour waarbij je onder andere het plaatselijke schooltje bezoekt en een lokale maaltijd krijgt geserveerd. Je kunt er ook nog voor kiezen om paard te rijden langs de Nijl.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 08 Bezoek neushoorn opvangcentrum en door naar Murchison Falls N.P.
Vandaag staan we heel vroeg op om af te reizen naar Murchison Falls National Park. Het is een lange reisdag, die we onderbreken voor een bezoek aan een neushoorn opvangcentrum. Vroeger kwamen er veel neushoorns voor in Uganda, maar helaas zijn ze uitgestorven vanwege stroperij. Gelukkig is er nu een opvangcentrum dat hoopt binnen een aantal jaren neushoorns terug in het wild te kunnen uitzetten. In juni 2009 is het eerste jong geboren.
Murchison falls is een nationaal park in het noordwesten van Uganda, dichtbij de grens met Congo aan het Albert meer. De Witte Nijl stroomt hier van oost naar west en heeft wilde watervallen en stroomversnellingen. De Murchison waterval is zó krachtig, dat je ver boven de waterval de grond al kunt voelen trillen. In dit park komen vele giraffes, leeuwen, olifanten, gazelles en enorme krokodillen voor. Ook luipaarden worden hier regelmatig gespot. We verblijven hier drie nachten in eenvoudige accommodatie midden in het park. Er is een gezellige bar en restaurant.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 9 - 10 Murchisson Falls N.P.
Omdat dit park enigszins buiten de 'gebruikelijke' route valt, wordt het maar door weinig toeristen aangedaan. Dit is nauwelijks voor te stellen als je er eenmaal bent geweest. We blijven hier niet voor niets twee volle dagen. We maken verschillende safari's door het park en je zult versteld staan van de prachtige vergezichten terwijl je op zoek gaat naar leeuwen, giraffes, olifanten en luipaarden. Tijdens een boottocht kom je vlakbij de Murchisson Falls en zie je vele krokodillen en nijlpaarden. Met een beetje geluk zie je zelfs de bijzondere schoenbekooievaar of badende olifanten.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 11 naar Hoima
Na het onbijt rijden we het park uit. We vervolgen onze rit naar het gezellige plaatsje Hoima. Het is een mooie rit, die zelden zal vervelen. We rijden over een onverharde, rode zandweg door een heuvelachtig landschap vol kleine nederzettingen en bananenplantages. We maken onderweg af en toe een stop om optimaal te kunnen genieten van de omgeving. We overnachten in een simpel hotel met een prachtige vogelrijke tuin in Hoima.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 12 naar Kibale Forest
Van Hoima rijden we verder naar het westen naar het Tooro koninkrijk. Een hobbelige weg dwars door akkers en dorpjes brengt ons na ongeveer zes uur bij het heuvelachtige landschap van Tooro. Onderweg doemt aan de westkant het voorgebergte van de indrukwekkende Rwenzori mountains op. Bij helder weer kun je soms sneeuw zien liggen. Een laatste stukje asfalt voert ons door hectaren theeplantages. We kunnen een van de theeplantage bezoeken en misschien zelf nog even helpen plukken. Na dit bezoek rijden we in ruim een uur langs theeplantages en kratermeren naar het leefgebied van de chimpansees, Kibale Forest. Soms kun je de chimpansees al horen roepen en met enige regelmaat zie je unieke vogelsoorten en apen op de overnachtingsplek. We slapen twee nachten in sfeervolle hutjes aan de rand van het regenwoud.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 13 Kibale Forest – chimpansee trekking
Het tijdstip waarop je op chimpansee trekking gaat is afhankelijk van de verkregen vergunningen. Soms vertrek je in de ochtend, soms in de middag en ook zou je pas de volgende ochtend de trekking kunnen maken. Je loopt dwars door het oerwoud en gaat af op de geluiden en op de voedselresten die deze prachtige apen achterlaten. Soms hoor je hun typische geschreeuw en dan weet je dat je ze waarschijnlijk snel zult vinden. Naast de chimpansee trekking kun je ook nog een mooie wandeling maken langs enkele van de kratermeren die de omgeving rijk is, of lekker relaxen op de overnachtingplaats. Een absolute aanrader is de moeraswandeling bij Bigodi. Deze wandeling valt onder een ecotoerismeproject dat wordt beheerd door de lokale gemeenschap. In dit gebied leven 138 vogelsoorten. Je kunt er vele apensoorten tegenkomen, waaronder de 'black-and-white colobus', de 'red- tailed monkey' en bavianen. Ook de prachtige 'great blue taraco' is er een veelgeziene gast.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 14 -15 Queen Elizabeth National Park
’s Ochtends kun je een moeraswandeling maken bij Bigodi, op chimpansee trekking gaan, de fotocursus doen, of relaxen bij de overnachtingsplek. Na de lunch vertrekken we. Tussen Lake Edward en Lake George ligt het prachtige Queen Elizabeth National Park, dat gedomineerd wordt door duizenden euphorbia cactussen. Het Kazinga kanaal, dat beide meren met elkaar verbindt, heeft waarschijnlijk de grootste nijlpaarddichtheid van Afrika en een keur aan (water)vogels waaronder visarenden, pelikanen, kraanvogels en secretarisvogels. Tijdens een boottocht kun je hier volop van genieten en soms zie je zelfs kuddes olifanten en buffels een bad nemen in het kanaal. We maken ook een gamedrive. In de vroege ochtend of namiddag heb je de meeste kans om dieren te zien. Je vindt er onder andere olifanten, waterbokken, hartebeesten, wrattenzwijnen, forest hogs (boszwijnen) en duizenden kobs (antilopen). Zelfs leeuwen en luipaarden worden hier regelmatig ‘gespot’. We kamperen twee nachten in het park. 's Avonds verbreken de dierengeluiden om je heen de Afrikaanse stilte.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 16 de boomklimmende leeuwen van Ishasha
Vandaag rijden we naar het zuidelijkste puntje van Queen Elisabeth: Ishasha. We kamperen hier 1 nacht in dit park tussen het wild. Op safari gaan we daarbij vooral op zoek naar een wel heel bijzonder fenomeen: de boomklimmende leeuwen. In dit gedeelte van het park hebben de leeuwen zichzelf aangeleerd om bomen in te klimmen op de warmste delen van de dag om te schuilen tegen de zon. Een uniek gezicht.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 17 naar Gorilla-land
Vanaf het savanneplateau van Ishasha rijden we weer de heuvels in op weg naar het Zwitserland van Afrika, Zuid-West-Uganda. We rijden door Bushenyi, bekend om de verbouw van matoke (groene kookbananen, het belangrijkste voedsel in Uganda). Langzaam verandert het landschap in hoge heuvels en graslandschap met kuddes koeien en geiten. Na een lange rit over asfalt arriveren we in Bwindi: Gorilla-land. Waar in Bwindi je de gorilla’s gaat bezoeken hang af van je verkregen permits. Er zijn 3 mogelijkheden in Uganda (Buhoma, Nkuringo en Kisoro). Afhankelijk van welke permits we hebben kunnen krijgen bepalen we in welke plaats we gaan overnachten om zo min mogelijk reistijd naar de gorlla-trek te hebben. De regio en de overige activiteiten zijn vergelijkbaar.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 18-19 gorilla trekking
Gorilla’s zijn onder te verdelen in twee soorten; de berg- en laaglandgorilla’s. Wij gaan de komende dagen onder begeleiding van deskundige gidsen te voet op zoek naar berggorilla’s. Een onvergetelijke en soms zware tocht waarbij je naar gelang de lokatie van de gorilla’s circa twee tot acht uur onderweg bent. Via een redelijk steile en soms gladde heuvel ga je op zoek naar de plek waar de gorilla's de laatste nacht geslapen hebben. Gebroken takken, platgedrukt gras en uitwerpselen vertellen welke kant ze op zijn gegaan op zoek naar voedsel. Dit spoor volg je via soms dikke begroeiing en paadjes van bosolifanten. Alle inspanningen zijn echter snel vergeten als je oog in oog staat met deze goedmoedige dieren. Er zijn verschillende gorillafamilies die bezoek mogen ontvangen. Per familie mogen acht mensen mee. We kunnen voorkeuren voor specifieke gorillagroepen vooraf helaas niet honoreren. Het kan zijn dat we de gorillatrekkings over twee dagen verdelen; de ene groep gaat dan de ene dag, de andere vertrekt de volgende dag. De dag voor of na het gorillabezoek kun je zelf een wandeling maken door de omgeving, hier vind je veel vlinders en vogels. Je kunt er ook voor kiezen om een bootripje op het Mutanda meer te maken, een vulkaan te beklimmen, te gaan winkelen in Kisoro of een trekking naar de Golden Monkeys te maken. Afhankelijk van de permitsituatie en in overleg met de reisbegeleider kan een passend programma worden samengesteld.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 20 Lake Bunyonyi
Vandaag gaan we naar Lake Bunyonyi. Er ligt een boot voor ons klaar die ons naar een idyllisch eiland midden in het meer brengt. Lake Bunyoni is een sprookjesachtig kratermeer, dat wordt omgeven door hellingen met bananenbomen en diverse dorpjes. In deze schitterende omgeving heb je 's middags en de volgende morgen de tijd om te ontspannen en te zwemmen. Verder kun je tijdens een korte wandeling of een tocht in houten kano's genieten van het uitbundige vogelleven op of rond het eiland. ‘s Avonds zie je de zon ondergaan achter de hellingen rond het meer, waarna we eten bij het haardvuur. We verblijven hier een nacht in grote safaritenten met bedden of in hutjes. Het kamp wordt volledig door de lokale gemeenschap gerund. De inkomsten worden onder andere gebruikt voor een bosbouwproject en de opvang van weeskinderen.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 21 naar Masaka
Je hebt nog de hele ochtend om te genieten van het heerlijke uitzicht. Ook kun je nog een village tour maken, waarbij je hartverwarmende ontmoetingen hebt met de vriendelijke bevolking van Uganda. Na een vroege lunch vertrekken we met de boot naar het vasteland waar de busjes op ons wachten. We rijden in ongeveer vijf uur naar Masaka, een typisch Afrikaans stadje dat lange tijd de tweede stad van Uganda is geweest. Inmiddels is het stadje vooral vergane glorie, maar wellicht is het juist daardoor wel zo gezellig. Overal zie je mensen in de weer met verse vis, groente en natuurlijk weer de lokale matoke. Gezeten op een Ugandees terrasje, onder het genot van een vers vruchtensapje, trekt de bedrijvigheid op straat aan je voorbij.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 22 Schoenlepelooievaars en drummakers; naar Entebbe – nachtvlucht
In de ochtend rijden we net buiten Masaka weer de evenaar over. We stoppen hier even om een foto te maken bij de ringen die de evenaar aangeven. Ook kun je hier nog mooie souvenirs kopen. Even later komen we langs de weg een hele schare aan drummakers tegen. Je ziet hier alle stadia van het drum maken. Wil jij een prachtige long drum, djembé of bongo mee naar huis nemen, dan is dit je kans. Aansluitend is er tijd voor een boottochtje (optioneel) door het Nbamba moeras, waar we op zoek kunnen gaan naar de beroemde schoenbekooievaar. Aan het einde van de middag arriveren we in Entebbe. In een leuk restaurantje hebben we ons afscheidsetentje met de crew voordat we naar de luchthaven vertrekken voor de terugreis naar Amsterdam.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 23 aankomst Amsterdam
Voor de vluchtgegevens verwijzen we naar het vluchtschema.

Reacties op 'Ontmoeting met de gorilla':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

De eerste stappen in Ugan.. (Dag 1)
Bezoek aan de chimpansees (Dag 2)
Op weg naar Sipi Falls (Dag 3)
Klimmen langs de waterval.. (Dag 4)
“Jambo, Jambo!” (Dag 5)
De oorsprong van de Nijl (Dag 6)
Raften: ‘Heavy 5’ of .. (Dag 7)
Kolossale neushoorns (Dag 8)
Verdwaald in Murchison Fa.. (Dag 9)
Een Luipaard ! (Dag 10)
Darmproblemen … (Dag 11)
Naar Chimps Nest (Dag 12)
Op bezoek bij de Chimpans.. (Dag 13)
Queen Elisabeth National .. (Dag 14)
Varen op het Kazinga Chan.. (Dag 15)
Boom klimmende leeuwen (Dag 16)
Stoffige weg naar Bwindi (Dag 17)
Rustdag aan lake Matanda (Dag 18)
Oog in oog met de gorilla.. (Dag 19)
Lake Bunyonyi (Dag 20)
De Disco in Masaka (Dag 21)
Zeldzame Shoebill (Dag 22)


Reisroute
Programma